TURISTIČKA PRISTOJBA »U sezoni koja je trajala dvadesetak dana, možemo samo zbrajati gubitke«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Predsjednik zadarske Udruge privatnih iznajmljivača poručuje
Odgoda ne znači ništa jer iznajmljivači nisu ostvarivali promet prvenstveno u gradovima gdje turizam ovisi o aviolinijama, a znamo da su zračne luke ostvarile prihod od 15-ak posto u odnosu na prošlu godinu. Gradovi su gotovo ostali prazni ove godine. U ovoj sezoni koja je trajala 20-ak dana možemo samo zbrajati gubitke, ističe Radeta
Vedran SITNICA
Iznajmljivači nisu ostvarivali promet prvenstveno u gradovima gdje turizam ovisi o aviolinijama

Uvažavajući posebne okolnosti uslijed COVIDA-19 koje su negativno utjecale na rad privatnih iznajmljivača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Ministarstvo turizma i sporta uputilo je prije nekoliko dana u e-Savjetovanje prijedlog Pravilnika o dopuni pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Tko je oslobođen turističke pristojbe?

Dopunjenim pravilnikom bi se potpuno oslobodili plaćanja turističke pristojbe oni iznajmljivači kojima je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu odnosno smanjenje broja kreveta ili kapaciteta objekta do dospijeća drugog obroka turističke pristojbe i ako u objektima na koje se prestanak odnosno smanjenje odnosi nije prema podacima iz sustava eVisitor evidentirano niti jedno noćenje u 2020. godini.
- Od samog početka krize izazvane pandemijom koronavirusa, Vlada Republike Hrvatske donosila je mjere kojima je omogućeno očuvanje radnih mjesta i likvidnost gospodarstva. Imajući na umu specifičnu ulogu privatnog smještaja u turističkoj ponudi RH, mjerama u dopunjenom Pravilniku želimo pomoći i najugroženijim privatnim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te vjerujemo kako će i ovaj prijedlog omogućiti bolju i uspješniju pripremu cijelog sektora za turističku 2021. godinu, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Kako bi se izbjegla naplata turističke pristojbe osobama koje će biti oslobođene dopunjenim Pravilnikom te smanjilo administrativno opterećenje u sustavu zbog potencijalne preplate, za obveznike koji nisu oslobođeni plaćanja, rok za uplatu preostalog iznosa dugovanja pomaknut je na 30. rujan 2020.
Za obveznike koji ne zadovoljavaju kriterije za potpuno oslobođenje od turističke pristojbe ne postoje zakonske prepreke za uplatu turističke pristojbe.
Prijedlog Pravilnika o dopuni pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nije pretjerano dobro primljen u krugovima zadarskih malih iznajmljivača.

Glomazni sustav turističkih zajednica

- Za najveći dio malih iznajmljivača radi se o odgodi, a ne o otpisu plaćanja turističke pristojbe, što je ključno. Iznajmljivači privatnog smještaja bez obzira na sve ove olakšice do sada, u principu će bez obzira na ovogodišnji promet morati platiti u prosjeku oko 50 % nameta. Taj namet opet ovisi o lokalnoj samoupravi. Znamo da Zadar nije podizao iznos paušala po krevetu koji iznosi 300 kuna, tako da je to u najboljem slučaju taj iznos, ali za neke sredine kojima se podizao taj paušal će biti veći iznos od tih 50%. Znamo da se turističke zajednice financiraju od tog paušala, a Hrvatska ima 313 turističkih zajednica, a u njima 229 direktora, odnosno 84 predsjednika. Radi se o jednom glomaznom sustavu koji mora preživjeti bez obzira koliko su prometa ostvarili iznajmljivači. Oni kao takvi moraju preživjeti, sami sebi su svrha, i oni nam ove godine nisu ništa pomogli. Odgoda ne znači ništa jer iznajmljivači nisu ostvarivali promet prvenstveno u gradovima gdje turizam ovisi o aviolinijama, a znamo da su zračne luke ostvarile prihod od 15-ak posto u odnosu na prošlu godinu. Gradovi su gotovo ostali prazni ove godine. U ovoj sezoni koja je trajala 20-ak dana možemo samo zbrajati gubitke. Svatko tko je radio u turističkom sektoru je realan, a ovo što nam se priča da smo imali 80, 90, a negdje i preko 100 % turističkog prometa je laž s kojom se manipulira kako bi taj glomazni sustav turističkih zajednica ostao živ jer oni se od nekuda moraju naplatiti, istaknuo je Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru.
Podsjećamo, Ministarstvo turizma i sporta je od pojave pandemije COVIDA-19 donijelo Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Malo ljubomorne države stopirale sezonu 15. kolovoza

Navedenim pravilnikom osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se u 2020. godini 50% iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe u cijelosti oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.
Kako je bilo raditi u ovoj po svemu specifičnoj sezoni i trebaju li iznajmljivači paušalci ove godine platiti ostatak financijskih obveza, Radeta objašnjava i odgovara:
- Bilo je izuzetno teško raditi. Jedini način za prilagoditi se cijeloj situaciji bilo je spustiti cijene. To je bio faktor koji je mogao privući goste. U jednom trenutku smo ih i privukli, no kada smo se krenuli hvaliti s tim rezultatima, kako je porastao postotak noćenja u sedam dana, tri dana ili jednom danu onda su druge države bile možda malo ljubomorne na tu situaciju koja se događa te su nas kasnije počeli stavljati na crvene liste i praktički nam stopirali turističku sezonu 15. kolovoza. Turističke zajednice i njihovi direktori glavni su krivci zbog toga što su nas države u okruženju svrstale na crvene liste hvaleći se s 80-90% turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu. Manipulacija statističkim podacima o broju noćenja i broju dolazaka u svrhu spašavanja svojih radnih mjesta i jeftinih političkih poena na kraju su nas skupo koštali. Imamo financijsku štetu gledajući globalno turistički, i nemamo apsolutno nikakve koristi od njih, te ćemo mi kao udruga predlagati u sljedećem periodu njihovo reorganiziranje i sistematizaciju jer su u ovom periodu pokazale da u ovakvom obliku u kakvom su sada nemaju smisla. Za razliku od njih iznajmljivačima je potrebna isprika i otpis financijskih obveza, a ne odgoda, zaključio je Radeta.

 

Direktor zadarskog TZ-a bez komentara

Za komentar o najavi predsjednika Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru, Daniela Radete, kako će u sljedećem periodu mali iznajmljivači predlagati reorganiziranje i sistematizaciju turističkih zajednica s obzirom da, kako je rekao, imaju financijsku štetu gledajući globalno turistički, te apsolutno nikakve koristi od njih, pitali smo direktora TZ-a grada Zadra Marija Paleku. Osim prije navedenog, Radeta je i direktno prozvao turističke zajednice i njihove direktore kao glavne krivce što su nas države u okruženju svrstale na crvene liste hvaleći se s 80-90% turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, te istaknuo kako je male iznajmljivače, kako tvrdi, manipulacija statističkim podacima o broju noćenja i broju dolazaka u svrhu spašavanja njihovih radnih mjesta i skupljanje jeftinih političkih poena, na kraju skupo koštala. Na ove navode Paleka je ostao suzdržan, tek istaknuvši:
- Izjave poput ove ne spadaju u moju ingerenciju, niti na njih imam komentar, rekao je Paleka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno