Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

VINA FIGURICA Mladen Anić – otac prve ZD Maraštine i spasitelj Svrdlovine

11.09.2020. 13:08


Na zasadama poduzetnih predaka, u smilčičkim pržinama što ljube vino, diplomirani agronom Mladen Anić, gotovo jedini te struke među »kotarskim vinskim revolucionarima«, odradio je nekoliko vinskih »ofenziva« s kojima će vječno ostati upisan u ovdašnje vinske knjige.
Vina Figurica prva su na ovom prostoru na tržište stavila butelju Maraštine, predodređene da bude vinska kraljica Zadarske županije, i prvi, još u počecima ovdašnje vinske revolucije, je uspjeli dignuti do vrhunskog vina. Potom se Mladen dao u »komandose« sa »fiks idejom« da jednu izgubljenu mističnu sortu zvanu Svrdlovina vrati u život.


U potrazi za izgubljenom Svrdlovinom
– Još dok sam bio dijete, slušao sam priče o svrdlovini kao o nečemu posebnom, kao o našoj autentičnoj sorti koja ničemu drugom nije slična. Mnogo godina kasnije, kada sam se počeo baviti vinarstvom, sjetio sam se tih priča iz djetinjstva i krenuo u potragu. U našem obiteljskom vinogradu bilo je samo nekoliko trsova pa sam gotovo četiri godine po cijeloj županiji sakupljao panj po panj. Našao sam i po nekoliko loza u Privlaci, Škabrnji, Žegaru i Smilčiću, od toga napravio selekciju kojom smo pratili grožđe, odabrali najbolje i dali na razmnožavanje. Pomno smo tražili način kako od nje proizvesti vrhunsko vino, ali uspjeli smo, priča Mladen podsjećajući na 2017. godinu kada ju je na zadarskom Wine festivalu predstavio kao – vrhunsko vino. Netom potom imali smo posredstvom prof. d. Edija Maletića u Ražnjevića dvorima u Polači ugostiti 30-tak najeminetnijih vinskih genetičara, enologa i publicista iz svijeta predvođenih ikonom vinske genetike prof. dr. Carole Meredith, pristiglih zbog Zinfandela, odnosno našeg Crljenka Kašteanskog odnosno Tribidraga. Mladen se s kolegama Radoslavom Bobanovićem (PZ MasVin) i Zoranom Pantalonom (Krajevski vinogradi), kao trojcem koji je na ovom prostoru jedini radio Crljenak, oca kalifornijskog Zinfandela, na moj poziv priključio donjevši i Svrdlovinu. Interes svjetskim stručnjaka bio je takav da je morao zvati da nam iz Smilčića spuste još dva kartona.


​Odanost autohtonosti, kvaliteti i struci
Izvorno hrvatski odnosno kotarski?
– DNK analiza koja je rađena u splitskom Institutu za jadranske kulture dala nam je potvrdu kako je riječ o potpuno unikatnoj sorti koja je genetski najbliže crnom pinotu, ali mu nije u rodu, kao ni plavcu ni plavini.
I s obzirom da pratim kako sadnice umnožavaš, a sade ih i drugi, da kažem Zdravko Žura (Vina »Bora«), odnosno Branko Kutija, makar ih je njemu stukla tuča, možemo reći da je otpisana sorta vraćena i osiguran joj život?
– Još je posađenih kod drugih vinogradara, i da, mislim da je sorta vraćena i to na visoko mjesto na koje sam po pričama starih – da je služila za oplemeniti plavinu, i vjerovao. I kod Branka će preživjeti usprkos ovogodišnjoj šteti, makar usporeno.
No, i od početka si demonstrirao odanost autohtoni sortama?
– Počeo sam s maraštinom i prvi onu iz 2007. godine doveo do buteljiranog vina na tržištu, potom i vrhunskog, i Crljenak je od početka u vinogradu. Kraj bijelih sorti dominantno Maraštine, uz nešto Debita, iz porodičnog vinograda sam na 7 ha posadio 2005. Syrah i Cabernet Sauvignon, koji je u ponudi u kupaži, uz Crljenak i Svrdlovinu, odnosno Maraštinu i Rose.
Slijedilo je otvaranje suvremene vinarije?
– Suvremeni podrum je na obiteljskom kompleksu ovdje u Smilčiću jer na žalost zbog sporosti administracije nisam uspio riješiti da ga podignem u ruševnim zgradama ovdje uz vinograd. Od početka sa vrhunskom tehnologijom – ugrađena je oprema s kontroliranom atmosferom, čuvanjem vina inertnim plinom, inoks tankova s duplim stjenkama, za bijelo vino te hrastovim bačvama i barique bačvama za crno vino,… Naravno, tu je i vinifikator s uređajem za kontrolu temperature vrenja u proizvodnji crnih vina. Vinarija otvorena 2009. godine. Kapacitet je 70.000 l, a proizvodimo oko 30.000 jer u vinogradu ne idemo na više od 10 tona po hektaru.




Vina Figurica
Tilia d.o.o.
Smilčić 114
23424 Smilčić
tel./fax: 023/311-908
gsm: 091/20-63-994, 091/30-63-113
e-mail: [email protected]
 


Figurica kao kultno mjesto


Kažu da je za Italije, između dva rata, obitelj Herbert, tada vlasnici Figurice, u Zadru držala točionu sa Zadranima omiljenim vinima. Mlađim, ne i mlađahnim, Zadranima su življa sjećanja na ovdašnje vrhunske breskve, da ne kažemo praske, iz tada kultnog PK Zadra.
Uz 7 ha vinograda Mladen je kupio od tvrtke Voćarstvo-vinogradarstvo iz nekadašnjeg PK Zadra, u stečaju devastirane nastambe za smještaj radnika na Figurici. Planovi, koji su zbog imovinsko pravnih zavrzlama otegli preko desetljeća, su od dijela ruševnih zgrada uz vinograd napraviti jedan iskorak sa podrumsko degustacijskim i turistički atraktivnim kompleksom.
 


Voćnost i mineralnost smilčičkih pržina i Svrdlovina


Osobitost je vina s ovdašnje pržine i Mladenove »ruke« njihova pitkost, svježina, nježnije tijelo i tanini, te opojnost voćnih i cvjetnih aroma, cvjetnih livada i voćnjaka Smilčića, u čemu je ovdašnje vino posebnost u Kotarima.
Svrdlovina skupi šećera više od Shiraza, a izblesira vinogradara kao Pino Noar. Osunčala bi se, ali ako joj skinete lisni suncobran, ode kvragu. No u konačnici rodi jedno čudesno vino. Ima neobuzdanost našeg »razbarušenog« sela, ali i dio finoće pitome lesne zemlje nad smilčićkim pržinama i nosi sjetu vremena kojih više nema. Kako svojevremeno za pijenja u Arsenalu reče Davor Petrović iz Intrada "Ovo je kad te nekad davno u dobroj godini u selu neka strina ponudila vinom. I više ga poslije nisi nigdje našao, nego ga pamtio."