Zadarska udruga primjer u povlačenju EU sredstava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
»Integracija slijepih i slabovidnih osoba u društveni život zajednice«
Imamo 27 temeljnih ogranaka i oko 5.800 slijepih na razini Hrvatske. Savez kontinuirano djeluje od 1946. godine te dogodine obilježavamo 75 godina postojanja. Djelujemo na način da utječemo na integraciju u društvo jer biti slijep ne znači i biti manje vrijedan, nego različit, a najbolji način borbe protiv predrasuda je informiranje, istaknula je izvršna direktorica Andreja Veljača
GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR
Predsjednik županijske udruge, Mladen Bajlo istaknuo je kako im je cilj članove Udruge što više uključiti u civilno društvo

Drago mi je da je vaša udruga prepoznala da ne možemo djelovati samo kroz lokalne zajednice, već i putem sredstava Europske unije i zato će naš savez kao krovna organizacija jačati svoje podružnice, kazala je u uvodu tribine »Integracija slijepih i slabovidnih osoba u društveni život zajednice - Zajedno, aktivno, ravnopravno!« izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, Andreja Veljača.
Ovakvu pohvalu županijska Udruga slijepih zaradila je zbog iznimnog angažmana u povlačenju EU sredstava i to otkako ju je preuzeo novi predsjednik Mladen Bajlo. Od poluanonimne udruge marljivim su radom postali jedna od najprepoznatljivijih udruga u županiji te primjer rada na povlačenju sredstava europskih fondova.
Nije stoga čudno što su svi okupljeni u atriju Gradske knjižnice jučer imali prilike čuti niz pohvala na račun lokalne udruge koja je zdušno krenula u projekte kojima će, povlačenjem novca EU-a, maksimalno pomoći svojim članovima. Naime, aktivnosti na kojima rade zadnjih mjeseci poklapaju se s projektom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje financijskom pomoći u ovakvim projektima želi educirati građanstvo o pravima slijepih osoba, kao i pomagalima koja koriste u svakodnevnom životu, a o kojima se detaljno govorilo na jučerašnjoj tribini s ciljem upoznavanja članova Udruge s najnovijim dostignućima na području pomagala. A tu je i nezaobilazno pružanje psihosocijalne podrške slijepim osobama i njihovim obiteljima.

Partneri Udruge

Istaknuti su i partneri županijske Udruge slijepih, Grad Zadar i Županija te Znanstvena knjižnica Zadar, Zadarski plesni ansambl, Udruga »EKO-Zadar« i Centar za socijalnu skrb Zadar - podružnica Obiteljski centar.
O značaju ovakvih projekata i integraciji slijepih i slabovidnih osoba u društvo najprije je izlagala Andreja Veljača pojašnjavajući čime se sve Hrvatski savez slijepih bavi te što su im ciljevi u narednom razdoblju:
- Imamo 27 temeljnih ogranaka i oko 5.800 slijepih na razini Hrvatske. Savez kontinuirano djeluje od 1946. godine te dogodine obilježavamo 75 godina postojanja. Djelujemo na način da utječemo na integraciju u društvo jer biti slijep ne znači i biti manje vrijedan, nego različit, a najbolji način borbe protiv predrasuda je informiranje. Na svima nama je da dobro informiramo sve oko nas te da budemo puni života i afirmirani. Provodimo puno projekata i kroz njih nastojimo što više uključiti naše podružnice. Kao krovna organizacija upravo i postojimo zato da pomognemo ograncima na terenu, istaknula je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, zaključujući kako je Udruga slijepih u Zadarskoj županiji na dobrom je putu da to i ostvari.
Mladen Menićanin iz Ekonomata Hrvatskog saveza slijepih govorio je o pomagalima, navodeći kao jedan od najvažnijih, ali i najprepoznatljivijih pomagala slijepima - bijeli štap.

Nije sramota nositi bijeli štap

- Jedno od pomagala je i ručni sat, zatim reproduktor zvučnih knjiga, govorni tlakomjer, kutije za lijekove na braici, rezači tableta, osobne vage, obilježivači u vidu tekućeg plastelina, indikator tekućine, prepoznavač boja, odnosno uređaji koje prislonite na tkaninu i on kaže o kojoj je boji riječ. Tu su i pomagači za računala i moderniji softveri, a također postoje i društvene igre prilagođene slijepim osobama kao što su »Čovječe, ne ljuti se«, šah, sudoku, a postoje i posebni bicikli. Izrađujemo i razne taktilne brošure i slikovnice, a u ponudi imamo i ručna i elektronička povećala, kazao je Menićanin.
O značaju bijelog štapa kao simbola slijepih govorila je i direktorica Andrea Veljača:
- Osvijestimo da je štap pomagalo i da nije sramota nositi ga. On olakšava život u puno segmenata te daje drugima simbol, kao i poruku da kada kada vidite nekog s bijelim štapom, znate o čemu je riječ, zaključila je Veljača.
Predsjednik županijske udruge, Mladen Bajlo, zahvalio se partnerima, ističući kako im je cilj članove Udruge što više uključiti u civilno društvo i bavljenjem sa što više aktivnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)