Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarska udruga primjer u povlačenju EU sredstava

11.09.2020. 08:18


Drago mi je da je vaša udruga prepoznala da ne možemo djelovati samo kroz lokalne zajednice, već i putem sredstava Europske unije i zato će naš savez kao krovna organizacija jačati svoje podružnice, kazala je u uvodu tribine »Integracija slijepih i slabovidnih osoba u društveni život zajednice – Zajedno, aktivno, ravnopravno!« izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, Andreja Veljača.
Ovakvu pohvalu županijska Udruga slijepih zaradila je zbog iznimnog angažmana u povlačenju EU sredstava i to otkako ju je preuzeo novi predsjednik Mladen Bajlo. Od poluanonimne udruge marljivim su radom postali jedna od najprepoznatljivijih udruga u županiji te primjer rada na povlačenju sredstava europskih fondova.
Nije stoga čudno što su svi okupljeni u atriju Gradske knjižnice jučer imali prilike čuti niz pohvala na račun lokalne udruge koja je zdušno krenula u projekte kojima će, povlačenjem novca EU-a, maksimalno pomoći svojim članovima. Naime, aktivnosti na kojima rade zadnjih mjeseci poklapaju se s projektom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje financijskom pomoći u ovakvim projektima želi educirati građanstvo o pravima slijepih osoba, kao i pomagalima koja koriste u svakodnevnom životu, a o kojima se detaljno govorilo na jučerašnjoj tribini s ciljem upoznavanja članova Udruge s najnovijim dostignućima na području pomagala. A tu je i nezaobilazno pružanje psihosocijalne podrške slijepim osobama i njihovim obiteljima.


Partneri Udruge
Istaknuti su i partneri županijske Udruge slijepih, Grad Zadar i Županija te Znanstvena knjižnica Zadar, Zadarski plesni ansambl, Udruga »EKO-Zadar« i Centar za socijalnu skrb Zadar – podružnica Obiteljski centar.
O značaju ovakvih projekata i integraciji slijepih i slabovidnih osoba u društvo najprije je izlagala Andreja Veljača pojašnjavajući čime se sve Hrvatski savez slijepih bavi te što su im ciljevi u narednom razdoblju:
– Imamo 27 temeljnih ogranaka i oko 5.800 slijepih na razini Hrvatske. Savez kontinuirano djeluje od 1946. godine te dogodine obilježavamo 75 godina postojanja. Djelujemo na način da utječemo na integraciju u društvo jer biti slijep ne znači i biti manje vrijedan, nego različit, a najbolji način borbe protiv predrasuda je informiranje. Na svima nama je da dobro informiramo sve oko nas te da budemo puni života i afirmirani. Provodimo puno projekata i kroz njih nastojimo što više uključiti naše podružnice. Kao krovna organizacija upravo i postojimo zato da pomognemo ograncima na terenu, istaknula je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, zaključujući kako je Udruga slijepih u Zadarskoj županiji na dobrom je putu da to i ostvari.
Mladen Menićanin iz Ekonomata Hrvatskog saveza slijepih govorio je o pomagalima, navodeći kao jedan od najvažnijih, ali i najprepoznatljivijih pomagala slijepima – bijeli štap.


Nije sramota nositi bijeli štap
– Jedno od pomagala je i ručni sat, zatim reproduktor zvučnih knjiga, govorni tlakomjer, kutije za lijekove na braici, rezači tableta, osobne vage, obilježivači u vidu tekućeg plastelina, indikator tekućine, prepoznavač boja, odnosno uređaji koje prislonite na tkaninu i on kaže o kojoj je boji riječ. Tu su i pomagači za računala i moderniji softveri, a također postoje i društvene igre prilagođene slijepim osobama kao što su »Čovječe, ne ljuti se«, šah, sudoku, a postoje i posebni bicikli. Izrađujemo i razne taktilne brošure i slikovnice, a u ponudi imamo i ručna i elektronička povećala, kazao je Menićanin.
O značaju bijelog štapa kao simbola slijepih govorila je i direktorica Andrea Veljača:
– Osvijestimo da je štap pomagalo i da nije sramota nositi ga. On olakšava život u puno segmenata te daje drugima simbol, kao i poruku da kada kada vidite nekog s bijelim štapom, znate o čemu je riječ, zaključila je Veljača.
Predsjednik županijske udruge, Mladen Bajlo, zahvalio se partnerima, ističući kako im je cilj članove Udruge što više uključiti u civilno društvo i bavljenjem sa što više aktivnosti.