Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izložba Međunarodne likovne kolonije

Autor: Jelica Farkaš

10.10.2008. 22:00
Izložba Međunarodne likovne kolonije

Foto: Jelica FARKAŠ



Samo održavanje ove kolonije u gradu važnije je i utoliko što ono doprinosi i promociji Biograda i to kroz doživljena iskustva samih umjetnika te djela nastala za vrijeme njihova boravka u gradu. To je između ostalog i najbolji doprinos promociji grada Biograda na međunarodnoj razini, zaključio je Slavko Adžić-Kapitanović
 Proteklih dana Biograd je bio domaćin skupini likovnih umjetnika iz cijelog svijeta.
Naime, nakon višegodišnje pauze u gradu je ponovno pokrenut projekt likovnih kolonija, kakve su se prije desetak godina redovito održavale u gradu.
– Fundus slika nastalih iz takvih kolonija veliki je i on predstavlja pravo bogatstvo likovnog izričaja različitih umjetnika i tehnika stvaranja, što mu i daje posebno značenje, kazao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Slavko Adžić Kapitanović.
Likovni tim
Dodao je pritom da je ovogodišnja Međunarodna likovna kolonija “Biograd 2008” organizirana u suradnji s Umjetničkom organizacijom Jadertina iz Zadra, dok je glavni pokrovitelj Grad Biograd, a potpomogli su ga i Zadarska županija te Ministarstvo kulture RH.
– Samo održavanje ove kolonije u gradu važnije je i utoliko što ono doprinosi i promociji Biograda i to kroz doživljena iskustva samih umjetnika te djela nastala za vrijeme njihova boravka u gradu. To je između ostalog i najbolji doprinos promociji grada Biograda na međunarodnoj razini, zaključio je Slavko Adžić-Kapitanović.
Nakon sedmodnevnog boravka u Biogradu i okolici te Kornatima koji su ih se osobito dojmili, umjetnici Nikola i Marina Rusev iz Bugarske, Željko Zima, Sergej Mihić i Nives Brajković iz Hrvatske, Evelin Doll iz Austrije, Tomaš Peternel iz Slovenije te Tricia Burr iz SAD-a, nisu krili zadovoljstvo i riječi hvale za domaćine. Prezentacija radova nastalih tijekom trajanja kolonije u Biogradu održana je u biogradskoj Gradskoj vijećnici gdje je upriličen i prigodan domjenak za sve sudionike.
U nazočnosti predstavnika gradskih vlasti te kulturnog i društvenog života grada, predsjednik Umjetničke organizacije Jadertina i voditelj kolonije akademski kipar Konstantin Kostov zahvalio je uime umjetnika domaćinima te kazao da mu je čast i zadovoljstvo predstaviti poznate likovne umjetnike i njihova djela koja su nastala za vrijeme boravka u Biogradu i okolici.
Nakon Svetog Roka, Kukljice i Vira, ovaj zadnji saziv koji je održan u Biogradu predstavlja ujedno i jedan od najkvalitetnijih timova likovnih umjetnika, kazao je Kostov. Da je tako najbolje, potvrdile i slike.
Biogradski motivi
Naime, na tridesetak izloženih slika, različitih motiva, rađenih u različitim slikarskim tehnikama i veličinama, posjetitelji su doista mogli uživati. Bilo je tu ulja na platnu, acrila, pastela i kolaža i to svih dimenzija od minijatura do onih najvećeg formata. Zagrebački umjetnik kipar i slikar Željko Zima, sudionik brojnih kolonija, kazao je kako je zadovoljan svojim sudjelovanjem u ovogodišnjoj koloniji na ovom području.
– Radio sam u tehnici akril, dva platna od kojih jedno ostaje meni kao autoru, a jedno organizatoru za fundus kolonije. Radovi iz tih fundusa, kao što je poznato, izlažu se kasnije na izložbama u zemlji i svijetu, što je obostrana korist i samim autorima, ali i organizatorima kolonija jer se uz ostalo, promovira turističke destinacije područja, kao što je to i u ovom slučaju, kazao je Zima.
Oni koje je posebno sam grad Biograd inspirirao bez sumnje su mladi bračni i umjetnički par Marina i Nikolaj Rusev iz Bugarske. Vrsni likovnjaci oduševljeni su Biogradom što su i dokazali naslikavši zgradu biogradske gradske uprave, autohtonu biogradsku malu kalu, a more i morski motivi na drugim slikama dopunili su doživljeni ushit.
– U Hrvatskoj smo po drugi put i oduševljeni smo, kazali su nam ovi simpatični mladi ljudi, koji su do sada sudjelovali na preko 30-ak međunarodnih kolonija, a samostalno izlagali na oko 20-ak izložbi diljem svijeta, od Sofije pa preko Brodveya, New Yorka, Londona, Chicaga i brojnih drugih svjetskih gradova.