Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kolega u Turskoj: Vratiti Zadru mjesto spone Istoka i Zapada

Autor: Damir Maričić

10.10.2008. 22:00
Kolega u Turskoj: Vratiti Zadru mjesto spone Istoka i Zapada


Temeljni cilj posjeta je prometno povezivanje i afirmacija projekte luke Zadar, na kojem je tragu i luka Antalije
Izaslanstvo Zadra predvođeno gradonačelnikom dr. Živkom Kolegom i predstavnicima Lučke uprave na čelu sa Ivicom Burićem uz Katicu Pupić Bakrać, direktoricu Zračne luke i Dinka Basiolija iz Gospodarske komore boravilo je u trodnevnom posjetu Turskoj, odnosno Antaliji i Izmiru.
– Osnovni naš cilj je upoznati predstavnike tamošnjih vlasti i tvrtki s projektom Luke Zadar, zadarskim geoprometnim položajem i potencijalom i raditi na afirmaciji ili da kažem vraćanju Zadra na njegovo povijesno mjesto spone pomorske i svake druge trgovine i komunikacije između Istoka i Zapada, kazao nam je po povratku iz Turske gradonačelnik Kolega.
– Dugujemo iznimnu zahvalnost briljantno organiziranim kontaktima i boravku veleposlaniku g. Gordanu Bakoti kao i generalnom konzulu u Turskoj Damiru Perinčiću. U zbijenom programu odmah nas je čekao sastanak s direktorom luke Akdeniz što je luka Antalye moćnog grada na istočnoj turskoj obali svijetu i nama poznatijeg po turističkim rezultatima. Posjetili smo i samu luku koja traži puteve vlastite afirmacije u čemu Zadru može biti saveznik i partner. Obišli smo i njihovu marinu kao i hotele, no promet je bila okosnica naših kontakata. Imali smo uspješan susret i sastanak s predsjednikom Gospodarske komore Antalije, kao i predsjedavajućeg foruma brodarstva. Održani su kontakti s Pegasus Grupom kao istaknutom graditeljskom tvrtkom angažiranom diljem svijeta, predstavnicima Rixos grupe, guvernerom Antalije Alaaddinom Yukselom kao i gradonačelnikom Mendersom Tureleom.
Potom smo boravili i u Izmiru kao jednoj od najjačih luka na ovom prostoru gdje brodovi i po 15 dana čekaju na iskrcaj. I u Izmiru  i Antaliji predstavili smo naše područje i projekt luke. Turska sa 70 milijuna stanovnika predstavlja izniman prometni ali i proizvođački punkt odakle robe putuju diljem svijeta. Zapadna obala već je pretrpana kao i ogroman dio luka i prometnica s kojima komuniciraju. Zadar u tome može tražiti svoje mjesto. Studije EU pokazuju izniman rast prometa na koridorima koji se izmještaju sve istočnije pomicanjem granica EU.
 – U Antaliji smo našli sredinu koja se gleda afimirati jednako poput nas. Za dio prometa s istočne obale treba otvoriti nove pravce i oni u tome idu ka afirmaciji svoje luke. Zadar im je dobar izbor. Mi imamo autocestu s kojom su u Schengenskim granicama za četiri sata, a vejrujemo uskoro i sama u tim granicama. Gradimo i luku i poslovu zonu. Izniman je njihov interes i uz Zračnu luku, te prije svega za RO RO promet, kazuje nam Kolega.
Direktor luke Antalye Efe Hatay stiže vrlo skoro u Zadar na nastavak napih razgovora.
– Vrlo dobro je što u studenom predsjednik Stjepan Mesić putuje u Tursku, a u veljači ili ožujku premijer Ivo Sanader. Mogu kazati da je temeljni njihov interes razvoj gospodarstva prijateljskih zemalja s istom ambicijama, a ovo što smo mi otvorili je na tragu onog što čini državni vrh.