Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nek’ bude – mirna Bosna!

Autor: Ivan Knežević

10.10.2008. 22:00
Nek’ bude – mirna Bosna!

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar je u prethodna dva kola došao do dviju pobjeda. Značajnih pobjeda protiv Splita i protiv Cibone. Međutim, to je dva više dva boda i stanovita prošlost od čega se ne može živjeti. Pobjeđivati treba dalje
Vratila se Bosna u NLB ligu. Evo Bosne danas i u Zadru, u novoj dvorani, u 3. kolu. Zanimljiv će to biti suparnik za momčad Ace Petrovića i svakako današnju utakmicu vrijedi doći pogledati. Ono što je potpuno razvidno jest da je Zadar favorit, veliki favorit, ali svaki favorit treba u svakoj utakmici pokazati zašto je to što je. Favorit.
Zadar je u prethodna dva kola došao do dviju pobjeda. Značajnih pobjeda protiv Splita i protiv Cibone. Međutim, to je dva više dva boda i stanovita prošlost od čega se ne može živjeti. Pobjeđivati treba dalje. Igrati treba sve bolje. To želi svatko, od igrača, preko trenera, uprave do navijača. Trener i najavljuje sve bolje i bolje igre kako vrijeme bude prolazilo. Od prve do današnja utakmice prošlo je ponešto vremena pa imamo pravo očekivati danas u nizu pojedinosti bolji Zadar nego što je bio protiv Splita. Psihološko breme koje se javlja pri svakom probijanju leda skinuto je s pleća nakon Splita, pozitivno potkrjepljenje došlo je poslije Cibone i doista nema nikakvih razloga da Zadar danas strjepi ili da bude sputan ili nedovoljno dobar.
Ako se gleda momčad kao cjelina, Zadar je u nekoliko dana od Splita do Cibone učinio nekoliko koraka naprijed. Poslije tih dviju utakmica i trener i navijači imaju pred očima relativno bistru sliku o tomu što u pojedinim intervalima Zadar može, kako treba igrati, kako kombinirati postavu, itd. Novost je to što će Marlon Garnett osnažiti konkurenciju i pred Petrovićem je zadaća da (i) Garnett bude ono što su drugi igrači, djelić momčadi koji će na svoj način pridonositi dobroj igri i pozitivnim rezultatima. Na neki način Zadru je dobro došlo što će danas za suparnika imati momčad koja nije u skupini najjačih u NLB ligi. Ta okolnost dopustit će Petroviću da kadkad pribjegne i nekim improvizacijama koje mogu biti u službi iskušavanja igrača. I Garnetta i drugih. Ujedno, od svih igrača treba i tražiti i dobiti odgovornost i potpuno ulaženje u narav određene uloge koju konkretni igrač obnaša. Ima tu i drugih poslova i obveza, ali nije uputno o njima previše razglabati. Zapravo, sve je to stvar Ace Petrovića i njegova stožera, a ono što navijače zanima jest konačan proizvod u obliku atraktivne (i pobjedonosne) košarke.
Sad malo i o Bosni. Jednu sezonu nije bila u NLB ligi i nekako je ostala izvan domašaja zanimanja ovdašnjih ljubitelja košarke. Tu momčad kao trener vodi Alan Abaz, a kao i pred svaku sezonu i prije ove promijenilo se niz igrača. Otišli su Rahimić, Williams, Bailey, Bavčić i Tomović, a došli su Vučurović, Ivanović, Đorđević i Burrell. Trojica od njih već su prije imala nastupe u Zadru, u Jazinama, u nekim drugim momčadima. Trojica su bekovi, a Ivanović je krilni centar. Taj je Ivanović – neloš bio u Vojvodini – bio i najbolji Bosnin strijelac (22) u utakmici u kojoj je Bosna kao gost pobijedila (74:79) Helios.
U drugoj je utakmici u Skenderiji Bosna izgubila (67:78) protiv Hemofarma i u toj je utakmici najviše poena (19) dao Seid Hajrić. Možda je dobro iznijeti podatke da je u tim dvjema utakmicama najviše vremena igrao Ikonić (bek, 60 min.), da je Hajrić prvi po valorizaciji (36), da je Ivanović dao najviše poena (32), a imao je i osam skokova, te da je Pašalić, bek, imao najviše (7) asistencija. U postavi Bosna ima i dvojicu Amerikanaca. Nije igrao ni sekunde Chris Rodgers (ima na majici 00), dok je Burrell bio nezapažen. U postavi je još nekoliko igrača iz prijašnjih sezona.
Raspored 3. kola, subota, 11. listopada: Zadar – Bosna (18), Helios – Krka, Hemofarm – Partizan, Zagreb – Cibona, Budućnost – Split, FMP – Vojvodina, C. zvezda – U. Olimpija)
 


 BARTOMEU: ZADRANI, HVALA!


U KK Zadar pismo zahvalnicu poslao je Jordi Bartomeu, izvršni direktor Eurolige. On zahvaljuje Zadranima na pozivu i domaćinstvu pri nedavnom razgledavanju nove dvorane na Višnjiku. Čestita na njezinu podizanju te izražava vjeru da će svi koji u njoj budu igrali košarku i svi koji će gledati te predstave, uživati.