Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Istru po maslinarsko znanje

Autor:

10.10.2008. 22:00
U Istru po maslinarsko znanje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Trebate razviti brand. Teško ćete bez znanja napredovati. Trebate donijeti iskustvo s terena i pomoći ljudima koji se žele baviti maslinarstvom na ovom prostoru, kazao je Lončar, aludirajući na najavljeno putovanje maslinara u Vodnjan
Članovi Udruge maslinara i uljara općine Poličnik “Maslina” jednoglasno su prihvatili prijedlog programa rada i financijski plan za 2009. godinu na prvoj skupštini Udruge koja je nedavno održana u prostorijama Osnovne škole. Program rada za iduću godinu obuhvaća organiziranje stručnih predavanja, sudjelovanje članova na maslinarskim priredbama i edukativne ekskurzije u Istru, izradu maslinarskog “katastra” općine Poličnik. Program predviđa i nagrađivanje istaknutih maslinara članova udruge.
Udruga “Maslina” upisana je u Registar udruga RH 10. srpnja. Prvi predsjednik je Nado Butić, dopredsjednik Anđelko Joso Baljak, a tajnik Šime Kosor. Cilj Udruge je dobrovoljno udruživanje proizvođača i prerađivača kvalitetnog maslinova ulja radi promicanja praktičnog maslinarstva i proizvodnje kvalitetnog maslinova ulja.
Udruge će u svom radu imati stopostotnu financijsku, ali i drugu podršku Općine Poličnik, kako je to obećao načelnik Općine Davor Lončar koji je također nazočio sjednici. Lončar će već na idućoj sjednici Općinskog poglavarstva dati prijedlog da se za rad udruge u idućoj godini odobri 40.000 kuna proračunskih sredstava.
– Trebate razviti brand. Teško ćete bez znanja napredovati. Trebate donijeti iskustvo s terena i pomoći ljudima koji se žele baviti maslinarstvom na ovom prostoru, kazao je Lončar, aludirajući na najavljeno putovanje maslinara u Vodnjan u Istru.
Jedna od inicijativa udruge trebala bi biti turistička promocija uljara i maslinara, kako je rekao član Udruge Ratko Romić. Romić se posebno osvrnuo na slučaj svog Briševa gdje maslinarstvo zadnjih godina doživljava renesansu.
– Ljudi ne znaju gdje je Briševo. Nema ga na ni jednoj karti Zadarske županije. U Istri su sva mjesta označena i u svakom mjestu tri do četiri maslinara koja prodaju maslinovo ulje. Mi se onda čudimo kako njima ide bolje od nas, istaknuo je Romić.
Načelnik Lončar kazao je da bi se i to trebalo uskoro promijeniti, jer u Općini namjeravaju osnovati turističku zajednicu za što se čeka odobrenje resornog ministarstva.


  RANIJA BERBA MASLINA


Nakon završetka sjednice agronom Marijan Tomac održao je predavanje na temu početak berbe maslina.
– Ove godine berba maslina će početi ranije nego što je to uobičajeno zbog ranije vegetacije koju su uzrokovale visoke temperature za ovo doba godine i veći broj sunčanih sati. Rane talijanske sorte su pred početkom berbe. Masline treba brati kad su plodovi ljubičaste boje jer tada sadrže najviše fenola koji daje okus ulju. Zriobom ploda, kao i odgađanjem njegove prerade postotak fenola opada, rekao je Tomac.
Raniji početak berbe masline očekuju i u nadinskoj uljari čiji je vlasnik Željko Vrsaljko najavio da s preradom počinje već nadolazeću srijedu 15. listopada.
 




  TRAŽI SE ČOVJEK ZA NAVODNJAVANJE


Ratko Romić upozorio je da je gorući problem svih maslinara navodnjavanje i dodao da će njega ovogodišnja suša stajati 50 do 60 tisuća kuna.
– Nađite čovjeka kojeg ćemo zadužiti za prijenosni hidrant i hidrant će vam u brzom roku biti stavljen na raspolaganje. Što se tiče trajnog rješenja problema navodnjavanja, u blizini gospodarske zone u Poličniku napravit će se akumulacija u kojoj će se sakupljati vode sekundarne kategorije pogodne za navodnjavanje. Ova voda se neće naplaćivati po tržišnim cijenama. Njena cijena će biti tolika da se pokriju troškovi rada crpke, najavio je Davor Lončar.