Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Arheološka istraživanja preduvjet za obnovu crkve

Autor: Teuta Babajko Jamičić

10.10.2009. 22:00
Arheološka istraživanja preduvjet za obnovu crkve

Foto: Adam VIDAS



“Arheološka istraživanja u Tukljači” naziv je izložbe koja je jučer otvorena u župnoj dvorani uz crkvu Gospe od Karmela u Turnju. Na izložbi se mogu pogledati fotografije s arheoloških istraživanja koja su provedena u Tukljači, lokalitetu zapadno od Turnja gdje se na mjesnom groblju nalazi i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Uz fotografije, u župnoj dvorani u Turnju izloženi su i predmeti – prsteni, narukvice, križevi, koji su pronađeni u grobovima tijekom arheoloških istraživanja u Tukljači.
Don Marinko Duvnjak, turanjski župnik, podsjetio je kako su arheološka istraživanja kao preduvjet za obnovu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tukljači započela krajem prošle godine. Nakon završetka istraživanja, koja su financirali mještani Turnja, krenulo se s obnovom crkve u Tukljači. Obnova crkve uz mjesto groblje u Turnju sada se već priližava kraju, a financijski je prati Ministarstvo kulture.
– Lokalitet Tukljača nalazi se uz more 1,5 kilometar zapadno od Turnja, nasuprot otoku Ričulu s kojim je nekad bio povezan. Crkva je smještena na mjesnom groblju, tik do mora, uz Jadransku magistralu. Pretpostavlja se da je ta, nekad župna crkva, podignuta nad ostacima velikog rimskog imanja i luke, a u povijesnim ispravama se nazivala Sveta Marija ili crkva Bezgrešnog Začeća dok se u spisima spominje i kao Stella maris, kaže don Duvnjak, dodajući kako se u nekim navodima tu nalazilo selo Tukljačane u kojemu je crkva Blažene Gospe bila zadužbina velikog plemena Mogorovića.
Uz crkvicu, oko koje je današnje mjesno groblje u Turnju, o postojanju sela svjedoče i mlinice koje su veći dio godine pod morem, a jedino se za velikih oseka nalaze na suhom. Selo je napušteno tijekom ciparskog rata, a stanovništvo se preselilo u obližni Turanj. Podizanjem razine mora selo se našlo pod morem, a sačuvana je župna crkva.
– Riječ je o jednobrodnoj građevini s istaknutom polukružnom apsidom na istoku, duga je 11, a široka 6 metara. Crkva je od srednjeg vijeka doživjela više popravaka i predgradnji što se i uočava u korpusu građevine. Današnja crkva spada u romaničko razdoblje, a sigurno je izrađena na temeljima starije na što upućuju njezin nadvratnik iz 9., odnosno 10. stoljeća, koji se čuva u Zavičajnom muzeju u Biogradu, govori don Duvanjak te nastavlja kako je spomenuti nadvratnik iz crkve uklonjen prilikom obonove 1898. godine.
Vrlo je vrijedan i natpis, kako pojašnjava don Duvnjak, uklesan na nadvratniku glavnog portala na zapadnom pročelju. Djelomično je sačuvan, a na njemu se spominje pleme Mogorevića. Inače, na cijelome lokalitetu uočljivi su ulomci prapovijesne keramike, ulomci amfora, tegula, imbreksa, opeka, balastnog kamenja te mnoštvo srednjovjekovne keramike i nešto manje majolike.
– U unutrašnjosti crkve nalazi se grob suca Matijaševića. Na grobnoj ploči glagoljicom je urezano – ovo je grob suca Marijaševića. Grobna ploča zanimljiva je i zbog grba, čiji je rubni dio romboidnog oblika sa zašiljenim dnom. Grb je podijeljen na dva dijela, u gornjem je kula s vratima i prozorima te stilski izvedenim krovom, a u donjem je drvo života i stilizirani oblik ptica. Pretpostavlja se da je to grb Turnja, koji je dobio ime po kulama građevnim zbog obrane od Turaka, kaže don Duvnjak, najavljujući kako će izloženi arhelološki materijal naknadno bit predan Zavičajnom muzeju u Biogradu.


 CRKVA DOBILA STRUJU


Zbog lošeg stanja crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tukljači krajem prošle, 2008. godine krenulo se s njezinom obnovom. Samoj obnovi prethodila su arheološka istraživanja, koja su trajala od prosinca 2008. do ožujka ove godine. Istraživanja je provela tvrtka Geoarheo d.o.o. Zagreb, a ista su vodili Goran Skelac i Helena Nodilo. Tijekom istraživanja pronađeni su grobovi s pripadajućim nalazima te ostaci starijih gradnji, kao i temelji oltara iz 15. stoljeća. Nakon arheoloških istraživanja uslijedila je obnova crkve, koju izvodi tvrtka “Krševan”, a tijekom koje su ožbukani zidovi, napravljen je novi pod i rekonstruiran oltar. Kao ono najvažnije, don Duvnjak ističe, uvođenje struje u njezinu unutrašnjost i to prvi put u povijesti crkve. Struja je uvedena uz financijsku pomoć Općine Sv. Filip i Jakov.