Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dojenje se bespotrebno zakompliciralo

Autor: Dragana Glavočić

10.10.2009. 22:00
Dojenje se bespotrebno zakompliciralo

Foto: Adam VIDAS



Dojenje sprječava nastanak raka dojke, a dijete čuva od bolesti. Tvrtke koje proizvode mliječne formule imaju vrlo agresivnu promidžbu te poručuju da je njihovo mlijeko jednako dobro kao i majčino, kazao je dr. Jack Newman


Doktor Jack Newman, pedijatar iz Kanade i poznati svjetski stručnjak, u subotu je u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru održao predavanje pod nazivom “Norme za dojeno dijete – mitovi i predrasude”. Inače ovo je predavanje organizirala Udruga za obitelj i roditeljstvo “Izvor” iz Zadra i to na poticaj Hrvatske udruge primalja. Predavanje je održano u sklopu međunarodnog tjedna dojenja koje se u Hrvatskoj tradicionalno obilježava u listopadu.
Doktor Jack Newmnan poznat je kao veliki promicatelj dojenja i edukator savjetnika za dojenje. Trenutačno radi kao voditelj Instituta za dojenje u Torontu u Kanadi.
Koliko djetetu treba mlijeka?
U svom predavanju dr. Newman naglasio je da se u današnje vrijeme dojenje nepotrebno zakompliciralo.
– Kad govorimo o dojenju tada se uglavnom oslanjamo na brojke. Tako je uvriježeno mišljenje da je dijete potrebno hraniti svaka tri sata po 20 minuta na svakoj dojci. Koristimo tu podatke o težini i ostalo, kazao je ugledni kanadski pedijatar. Na upit koliko su danas majke osviještene o važnosti dojenja, Newman je odgovorio da su majke svjesne da je dojenje važno, ali ne i koliko.
– Dojenje sprječava nastanak raka dojke, a dijete čuva od bolesti. Tvrtke koje proizvode mliječne formule imaju vrlo agresivnu promidžbu te poručuju da je njihovo mlijeko jednako dobro kao i majčino. Mi koji želimo pomoći majkama u dojenju pogriješili smo stvorivši od dojenja znanost te smo se počeli baviti brojkama, dodao je predavač.
Pitanje kojim se dr. Newman posebno pozabavio je koliko djetetu treba mlijeka. Kako bi dobio valjani odgovor predavač je nazočnima prikazao tri kratka filma. U prvom je prikazano dijete koje dobro siše i dosta mlijeka dobiva.
– Ako dijete između dva gutlja mlijeka radi pauzu znači da dobiva dovoljno mlijeka. Što je pauza duža dijete dobiva više mlijeka. Ovaj snimak pokazuje da je teorija o sisanju 20 minuta na svakoj strani besmislena jer ovom je djetetu dovoljno 10 minuta da se najede, dodao je pedijatar.
Problemi u dojenju
Druga snimka pokazala je dijete koje polako siše te mlijeko u dojci dobiva povremeno. Ovo dijete, kazao je Newman, može 20 sati ostati na dojci, a da mu neće biti dovoljno mlijeka.
– Koliko dugo će dijete biti na dojci, odnosno koliko dugo će ga majka dojiti ovisi o načinu kako ono siše, pojasnio je kanadski pedijatar.
Treća snimka pokazala je dijete koje je po načinu sisanja između prvog i drugog prikazanog djeteta.
– Kad dijete ne siše dobro, brzo zaspi, a oči otvara kad mlijeko počne dolaziti. Prikazani primjeri djece koja se doje govore da ne treba inzistirati na dojenju 20 minuta na svakoj starni, već je najvažnije pratiti dijete kako ono siše. Odrastao čovjek može istu količinu hrane jesti 20 minuta ili jedan sat, kazao je dr. Newman.
Problemi s dojenjem javljanju se u prvih nekoliko dana nakon poroda kad dijete provede na prsima neko vrijeme te majka misli da ono dobiva nedovoljno mlijeka jer ne siše na pravi način.
– Naš je zadatak učiti majke kako položiti dijete na prsa i kako ih pritiskati da mlijeko iziđe, zaključio je Newman.
 


 O PREDAVAČU




JACK NEWMAN, FRCPC, pedijatar iz Toronta (Kanada). Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Torontu 1970. godine, a 1984. godine je osnovao prvu kliniku za dojenje pri dječjoj bolnici u Torontu. Radio je kao liječnik u Kanadi, na Novom Zelandu i u Južnoj Africi. Trenutačno vodi klinike za dojenje u nekoliko bolnica u predjelu Toronta. Savjetnik je UNICEF-ove inicijative “Bolnica prijatelj djece” i vrlo tražen govornik na konferencijama o dojenju diljem Sjeverne Amerike i šire. Otac je troje dojene djece.