Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kriminalne enigme neriješene i nakon Karamarkova dolaska

Autor: Sergej Abramov

10.10.2009. 22:00
Kriminalne enigme neriješene i nakon Karamarkova dolaska


I prije dolaska Tomislava Karamarka na mjesto ministra unutarnjih poslova postojali su policija i postojao je kriminal. Pa ako su komentatori pogrešno shvatili ministra kad je rekao da su riješeni “svi krucijalni slučajevi”, vrijedi se prisjetiti neriješenih teških kaznena djela, osobito ubojstva, i prije Karamarkovog dolaska u sjedište MUP-a. Ne treba gledati daleko, dovoljno bi bilo sjetiti se braće Sliško. Oba brata su u prvoj polovici devedesetih nasilnom smrću skončala na zagrebačkom asfaltu, a premda se ubojstvo Vjeke Sliška vjerojatno i vodi kao razriješeno, još nije nađen njegov naručitelj. Navodno se ponovno istražuje tko bi to mogao biti, no sigurno je ipak da je organizator ubojstva Marko Nikolić Markoni i dalje izvan dometa hrvatske policije. Ubojici Marka Sliška, pak, policija nije došla niti blizu.
Repovi Sliškovih poslova pod lupom su policije i dan danas, pa je i Dražen Golemović, koji je vjenčao Sliškovu udovicu, nedavno uhićen zbog podmićivanja lokalnih vlasti, uključivo i Sanaderovog tjelohranitelja koji je odmarao kod njega u Istri.
Likvidacije braće Sliško su, uzgred budi rečeno, bile kulminacija obračuna sukobljenih zagrebačkih klanova, te obračuna u samim klanovima. U tom trajnom 15-godišnjem valu nasilja zabilježen je niz još neriješenih ubojstava. Neka od njih bila su pripisivana “dečkima s Knežije”, no dio te skupine je na koncu čvrsto osuđen za rasparčavanje droge, a neki dijelovi postupka nisu pravomoćno okončani ni do današnjeg dana.
Osim ubojica, odnosno naručitelja ubojstava braće Sliško, svakako se neriješenim “krucijalnim” slučajem može nazvati i ubojstvo Dina Pokrovca. Zelenaš sa Sigečice javno je bio poznat kao menadžer Nike Kranjčara. A premda policija smatra da raspolaže svim relevantnim operativnim podacima o mogućem ubojici, nema materijalnih dokaza koji bi osigurali efikasan progon.
Još neriješeno je i ubojstvo Lulzima Krasniqija iz 2006. godine, hrvatskog državljanina albanske nacionalnosti, kojem su mediji znali pripisivati ključnu ulogu na hrvatskom kraku balkanske narkorute. Krasniqi je smaknut pred ulazom u zgradu u Novom Zagrebu u kojoj je živio, a ubojica ni danas nije poznat.
Nisu samo mafijaši žrtve neriješenih teških kaznenih djela. Ne treba predugo prebirati po novinskim arhivama da se naiđe na izvještaje o podmetanju eksplozivne naprave pod mercedesov terenac parkiran pred kućom najvećeg hrvatskog izdavača Ninoslava Pavića. Šteta na Pavićevom vozilu bila je golema, no ipak nije bilo nikakvih ljudskih žrtava. Medijska panika podignuta zbog napada na izdavača nije donijela rezultata – bombašu još ni traga ni glasa.
Sumnje u naručitelja su izvirale iz bivšeg poslovnog klana Grupo, kao i sumnje da su neriješeni odnosi iz Grupa prouzročili i niz drugih sličnih nedjela čije su žrtve bili medijski poduzetnici. Sam Ivić Pašalić, navodni tajni ortak, pronašao je neke bombe u svom dvorištu, kao i jedan radijski tajkun. A bivšem vlasniku Nove TV Ivici Ćaleti propucane su noge usred Zagreba i pred očevicima. I nikome ništa. Mafijaško smaknuće bankara Ibrahima Dedića povrh svih tih relativno nedavnih događaja, ne treba ni spominjati, kao ni politička ubojstva Ante Paradžika ili Milana Krivokuće s početka devedesetih. I svaki taj neriješeni predmet sigurno se može kvalificirati “krucijalnim” jer tajne koje skrivaju i danas bi sigurno bacile više svjetla i na vladajuće društvene odnose.