Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nakon prvog treninga poželio sam otići iz Hajduka

Autor: Toni Bilić

10.10.2009. 22:00
Nakon prvog treninga poželio sam otići iz Hajduka


Nakon odrađenog treninga i prospavane noći shvatio sam da sam doveden da klub izvučem iz teške situacije. Nakon, dva-tri treninga uvidio sam da tu postoje zanimljivi igrači, da tu ima “materijala za rad” – kaže Reja


Od kada je preuzeo momčad Hajduka talijanski trener Edoardo Reja ostvario je s “bilima” četiri pobjede (Lokomotiva, Varteks, Zagreb, Istra 1961), jedan remi (Cibalija u Vinkovcima) i doživio jedan poraz, onaj kada je s Hajdukom debitirao na Kantridi. Osim toga, Splićani su u šesnaestini finala u Lipiku pobijedili nakon dramatične utakmice istoimenog trećeligaša. Budući da je preuzeo momčad koja je bila u velikoj krizi Reja ima razloga za zadovoljstvo. No, je li tome tako?
– Gotovo sve momčadi u Prvoj HNL igraju nekakav ležeran nogomet, u kojem nema previše trke. Sve momčadi, to se odnosi i na Hajdukovu, utakmicama pristupaju s devizom “lako ćemo”, a samo kada se igra protiv Dinama igra se maksimalnim intezitetom. Dakle, jedan od mojih najvažnijih zadataka je da nogometaši Hajduka shvate koliko je važan pristup, moraju shvatiti da u svaku utakmicu moraju ući maksimalno koncentrirani, da nam se ne bi ponovila utakmica protiv Lipika. Taj ogled bio je tipičan primjer kako jedna hrvatska momčad, u ovom slučaju Hajduk, smatra da je dovoljno istrčati i da će pobjeda doći sama po sebi. Nešto slično ponovilo nam se i protiv Istre 1961, umjesto da nakon prvog poluvremena vodimo s tri-četiri gola razlike, mi smo u drugom dijelu odigrali vrlo slabo i samo zahvaljujući odličnim obranama vratara Subašića na kraju smo ostvarili minimalnu pobjedu. Međutim, nema nikakve dvojbe da među hrvatskim igračima ima dosta mladih talentiranih igrača s kojima treba puno veći intenzitet rada budući da su tehnički vrlo školovani igrači. Osobno mogu biti zadovoljniji rezultatima momčadi, nego igrom. Dakle, idućih mjeseci čeka me još puno rada da bih momčad doveo u red kakav priželjkujem. Kvalitetnih igrača ima, samo treba biti strpljiv. Da bi jedna momčad ostvarila rezultat ona podjednako mora zajednički djelovati na travnjaku i izvan njega. Bez zajedništva u svlačionici nema uspjeha – govori talijanski stručnjak.
Ne krijete da momčad ima nedostataka?
– Prije svega trebam promijeniti njihov način razmišljanja, moraju shvatiti da više ne mogu trenirati i ponašati se onako kako su to radili do sada. Treninzi trebaju biti bolji i jači od same utakmice, jer ako igrač dobro i kvalitetno radi tijekom tjedna na treninzima, tada će zasigurno odigrati dobru utakmicu. Ako trenira preko volje od toga igrača nećete imati koristi na utakmici i stoga ga je bolje izostaviti iz kruga kandidata. Za svakog je igrača bolje 30 do 40 minuta treninga odraditi punim intenzitetom i onda bez straha reći da više ne može, nego čitav trening odraditi s manje od polovice snage i svojih mogućnosti. Meni svaki igrač može reći da mu danas “nije dan”, da nije spreman trenirati. To ću prihvatiti bez ikakvog problema. Primjerice, minula dva dana smo radili na podizanju fizičke spreme igrača, jedan dan smo ih odveli na Marjan i trčali su stepenicama. Pojedinci su to jedva izdržali, a nekima je i pozlilo. Razlog? Nisu navikli raditi takvim intenzitetom, a bez toga se danas ne može igrati ozbiljan nogomet. I što je možda još važnije, igrači često nemaju motivaciju za rad.
Dovoljno ste dugo u Hajduku da možete znati što koji igrač trenutačno može. Na popisu imate čak 58 igrača! Što nedostaje ovoj momčadi, kakav profil igrača?
– Mislim da se ljudi koji vode brigu o igračkom kadru trebaju u zimskom prijelaznom roku ozbiljno uhvatiti u koštac s problemom viška igrača. Na zimskim pripremama na treningu želim imati 22 igrača i tri vratara. Nekih 16-17 igrača čine okosnicu, njima se uvijek može priključiti nekolicina nadarenih mladih igrača. Kada sam odradio prvi trening na Poljudu i kada sam vidio kako su ga igrači odradili poželio sam se predsjedniku Svaguši i sportskom direktoru Šurjaku zahvaliti na pozivu i napustiti Hajduk. Naime, moja je želja bila da tek poslije prvenstvenog ogleda s Rijekom preuzmem momčad kako bi se barem donekle što bolje upoznao s postojećim igračkim kadrom. No, čelnici kluba tražili su od mene da odmah preuzmem treniranje i vođenje momčadi. Nakon odrađenog treninga i prospavane noći shvatio sam da sam doveden da klub izvučem iz teške situacije. Nakon, dva-tri treninga uvidio sam da tu postoje zanimljivi igrači, da tu ima “materijala za rad”. To je moja trenerska sudbina, uvijek sam dobivao pozive da spašavam klubove, da ih pokušam izvući iz krize igre i rezultata. Uostalom, Napoli sam preuzeo kada je bio u trećoj ligi, doveo sam ga do Serie A i Kupa UEFA. Znam dobro što bi trebalo ovoj momčadi Hajduka, po dva igrača u svakoj liniji: dva brza stopera, dva brza vezna igrača i dva napadača.
Cernata ste postavili na zadnjeg veznog, Oremuša na desni bok, Strinića u sredinu. Unijeli ste promjene u način igre i uveli novi sustav?
– Vrlo brzo sam učio da Cernat ne može igrati kada ga protivnički igrači napadnu, njemu treba prostora jer ima odličan pregled igre, prekrasnu dugu loptu. Oremuš je igrač koji daje ritam igre našoj momčadi, strašno je brz i prodoran po desnom boku. Strinić je igrač koji u veznom redu može dati puno više nego na lijevom boku. Fizički je besprijekorno spreman, ima dobar pregled igre, pomaže obrani, stigne otići u napad.
Hajduk za dvije sezone slavi stogodišnjicu postojanja. Bilo bi lijepo kada bi se napokon osvojila titula prvaka?
– Hajduk je klub duge i bogate povijesti. Da bi se u sezoni 2010/11. osvojila titula prvaka već sada se trebaju za to stvarati preduvjeti. Sigurno je da bi s postojećim igračkim kadrom to bi bila nemoguća misija. Od ove momčadi može ostati sedam, osam igrača i njima treba pridodati nekoliko izuzetno kvalitetnih pojačanja kako bi se Hajduk mogao ravnopravno s Dinamom boriti za titulu prvaka. Dinamo ima jako dobru momčad i svi koji pričaju da ih se može stići i prestići nisu objektivni. Sigurno je da ćemo mi sve učiniti da ih ugrozimo, nismo se predali, ali pred nama je jako teška zadaća. “Dinamo” će teško bilo koja momčad zaustaviti na njegovom putu prema obrani titule prvaka. Hajduk i Rijeka bi se trebali boriti za drugo mjesto.