Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Perivoj s bistama Tuđmanu, Čuki i Soriću

Autor: Ivo Dominis

10.10.2009. 22:00
Perivoj s bistama Tuđmanu, Čuki i Soriću


Prigodnom svečanošću u subotu su otkrivena poprsja nekih zaslužnih ličnosti postavljena na novouređenom perivoju pred samostanom otaca trećoredaca Sv. Mihovila u Zaglavu. Postavljena su poprsja prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, domaćem sinu, kanoniku Jakovu Čuki alias Jakši Čedomilu te zaslužnom župniku, o. Stjepanu Soriću, kojima se nastoji povezati značaj duhovnih, kulturnih i državotvornih veličina pri uvećanju nacionalne svijesti i vrednovanja baštine u ovoj otočnoj sredini, čulo se na subotnjoj svečanosti.
Istom činu nazočili su predstavnici županijskih i općinskih vlasti Đani Bunja i Ivan Orlić, donačelnik Općine Sali, subraća zaglavskih fratara iz Provincije franjevaca – trećoredaca pristiglih sa zagrebačkog Ksavera i Zadra, iseljeni Zaglavci iz Australije i Kanade koji su prikupili najveći dio financijskih sredstava za ovaj projekt, domaći sponzori poput odvjetnika Drage Lončarevića iz Zadra, akademski kipar Ratko Petrić, autor dviju brončanih bisti i ini uzvanici uz brojne mještane i otočane.
Na početku je sve pozdravio o. Stipe Šešelja, duša i motor cijelog tog projekta i zamisli oko uređenja prostora i postava bisti na njemu te dao riječ govornicima koji su iznijeli značajke iz životopisa i poslanja ličnosti s novopostavljenih zaglavskih bista.
 Dr. Cvjetko Milanja sa zagrebačkog Sveučilišta posvijetlio je ulogu Jakše Čedomila u hrvatskoj književnoj kritici, kojom je domaće prozaike i lirike komparatistički uzdigao uz bok europske umjetnosti riječi. Mr. o. Izak Špralja, koji se sustavno bavi znanstvenim istraživanjem baštine, u svom izlaganju je pojasnio duhovnu veličinu o. Sorića kojom je taj pastir duša na glasu svetosti održavao dostojanstvo svijesti kod povjerene mu pastve u nesklonim vremenima fašističkog i komunističkog totalirizma. Fra Stipe Šešelja je zborio o državotvornoj misli i oživotvorenju hrvatskog sna o svojoj državi po dr. Franji Tuđmanu.
Pozdravno slovo okupljenima na skupu je uputio i zadarski dožupan Đani Bunja, koji je pohvalio hvalevrijedan trud Zaglavaca pri ostvarenju ovog njihovog djela, ostavši ugodno zatečen tolikom brojnošću poprsja na jednom mjestu kakvu nigdje drugdje, kako je istaknuo, nije susreo.
Recimo i to, da ovaj novouređeni prostor s kojeg puca prekrasan pogled na akvatorij pruža nove šanse u ponudi gostima na otoku kao budući vidikovac i oaza sjenovitog odmorišta.