Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Drvene bačve spremne za “rajsku kapljicu”

10.10.2010. 22:00
Drvene bačve spremne za “rajsku kapljicu”


Stare bačve za mlado vino prethodno treba “zastenjati” morskom ili pitkom vodom, očistiti i pripremiti za spremanje plodova berbe. Sama berba stvara veselje, no ono što slijedi poslije – spremanje vina u bačvu poseban je užitak, govori Ante, vinogradar iz Sukošana
Posljednji su dani “trganja”, dani berbe grožđa diljem Zadarske županije. Osim gužvi u vinogradima i velikih količina grožđa na veletržnici i na seoskim gospodarstvima koje, nažalost, još uvijek traže svoje kupce i to po izuzetno prihvatljivim cijenama, vidljivi dokaz da je sasvim stiglo vrijeme mladog vina su i drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na njih tim više što gube bitku pred sjajem onih modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno.
– Stare bačve za mlado vino prethodno treba “zastenjati” morskom ili pitkom vodom, očistiti i pripremiti za spremanje plodova berbe. Sama berba stvara veselje, no ono što slijedi poslije – spremanje vina u bačvu poseban je užitak jer se u drvo, okovano metalnim obručima, pohranjuje višemjesečni trud pomiješan sa strepnjom hoće li ćudljiva priroda biti milostiva prema božanskim bobicama, govori Ante, vinogradar iz Sukošana dodajući da se miris drveta koje je upilo vino brojnih prethodnih godina, ne može nadomjestiti bačvama novog vremena.
Danas se u mnoge konobe i podrume za čuvanje vina uvode cisterne od nehrđajućeg čelika i plastične posude, ali drvena bačva ostat će nezamjenjiva posuda s obzirom na poroznost duga, preko kojih vino postupno, blago oksidira, što omogućuje procese dozrijevanja kvalitetnih bijelih vina, a posebno je to važno za crna vina, ali samo u ograničeno vrijeme.
– Iako su drvene bačve zapravo najskuplje vinske posude, a njegovanje vina u njima zahtijeva više rada i pažnje nego s vinima u bilo kojem drugom suđu, danas svaki vinar koji se odlučuje stručnije baviti proizvodnjom vina poglavito crnih ili barrique vina, koja će nakon zrenja puniti u boce, želi u svom podrumu imati barem po koju drvenu bačvu, govori na sukošanski vinar dodajući da je vijek bačava od hrastova drva između 50 i 130 godina.
Utjecaj drvene hrastove bačve na vino toliki je da često s pravom kažemo: “Koliko je bačava u podrumu, toliko vrsti vina imamo”. Sve bačve u nekom podrumu nisu od istog drva, nisu iste debljine dužica, nisu istog oblika, tvrdoće i poroznosti drva, na različit su način održavane, pa sve to utječe na kakvoću vina, osobito tijekom dozrijevanja – starenja i oblikovanja bukea.
Drvena bačva znatno utječe na kakvoću vina, zato mora biti uvijek pravilno održavana, jer je to osnova zdravoga i kvalitetnog vina. Ne odnosi se to samo na drvene bačve, nego i na drvene kace i na sve posude i ostali inventar u podrumu, zaključio je vinar Ante.


Vino se proda tek pokojem turistu


Količina sladora u grožđu je osnovni parametar u tehnologiji proizvodnje vina. No, sadržaj vinske kiseline i sve ostalo što daje vinu buke, za dobar dio sukošanskog kraja još uvijek je gotovo zanemareno. Zbog toga se ne treba čuditi da unatoč sve većoj stručnoj educiranosti vinogradara i sve većeg broja mladih vinograda na sukošanskom širem području gotovo da i nema poznatijih vina, bez obzira na sve suvremenije vinograde. Jedan od glavnog razloga su i mali vinogradi, uglavnom za obiteljske potrebe. Viškovi vina se prodaju tek tijekom turističke sezone i to, moglo bi se reći u neznatnim količinama.