Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Eko Etno Hrvatska od srijede u Zadru

10.10.2010. 22:00
Eko Etno Hrvatska od srijede u Zadru


Od 13. do 17. listopada u ŠC Višnjik održat će se 8. međunarodni sajam usluga i proizvoda ruralnih područja Eko Etno Hrvatska, 2. međunarodni sajam Eko Etno Europa i 2. međunarodni sajam ruralnog turizma Eko Etno tour, najavila je Dijana Katica predsjednica Organizacijskog odbora na konferenciji za medije održanoj u konobi Stomorica u povodu najave sajma. Dosadašnji sajmovi bili su u Zagrebu, a ovo je prvi u Zadarskoj županiji iz razloga što je veliki broj dosadašnjih pobjednika bio s ovog područja.
– Ovo je najljepša manifestacija najljepša na hrvatskoj sajmišnoj sceni, uz predstavljanje tradicija, proizvoda i usluga te bogat kulturno-umjetnički program, kazala je Katica ističući kako će se uz više od 300 izlagača na sajmu održati brojne radionice i okrugli stolovi, a Hrvatska lutrija je za posjetitelje pripremila i poseban kviz s nagradom od 5000 kuna.
Okupljene je pozdravio i župan Stipe Zrilić koji je istaknuo kako Zadarska županije za domaćinstvo nije izabrana bez razloga.
– Svrha ove manifestacije je medijski promovirati sve ono što se događa na selu kroz tradicijske proizvode i usluge. Selo je veliki prostor i veliki potencijal u Hrvatskoj, a to može biti iskorišteno na bolji način nego je sad. Budući da živimo u vremenu krize, svaki pomak koji se tiče zapošljavanja i samozapošljavanja je značajan i mi želimo pomoći onima koji se pojedinačno ili malo značajnije bave seoskim turizmom ili proizvode neke stvari na selu i pružaju usluge, kazao je Zrilić zahavaljujući na tome što su organizatori izabrali Zadarsku županiju kao prvog domaćina izvan Grada Zagreba.
Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika, izrazio je zadovoljstvo jer je za domaćina izabran Grad Zadar te je rekao kako je to dokaz da se Zadar etablira na karti događaja i da se posezona produžuje.
– Nadam se da će ovaj sajam postati o tradicionalan u Zadru i siguran sam da će se na sajmu imati što vidjeti naučiti i čuti, kazao je Kasap pozivajući goste da dođu u što većem broju.
Stjepan Cukor, predsjednik NO Udruge Klub selo i jedan od suorganizatora, napomenuo je kako je od 1992. godine, otkad je pokrenut program razvoja ruralnog prostora i razvoja seoskih gospodarstava, broj gospodarstava od 2 narastao na više od 360.
– Imamo skoro 90 posto ruralnog prostora, a ruralni turizam u ukupnom sudjeluje samo s pet posto, a u odnosu na susjedne zemlje to je zanemarivo. Cilj je ruralni turizam, koji može funkcionirati cijelu godinu i od kojega zemlje u okruženju imaju itekakvu korist, podići na viši nivo. Mi kao strukovna organizacija kroz edukaciju i seminare nastojimo ukazati na sve mogućnosti, ali i problematiku koja to prati, kazao je Cukor ističući kako je rezultat veliki broj registriranih gospodarstava.
“Eko Etno Hrvatska Europa Tour 2010.” tradicionalni je sajam, koji svojim počecima seže još u 2003. godinu kada je prvi put održan na Zagrebačkom velesajmu. Procjenjuje se da je ovu izložbu od tada pa do danas posjetilo preko 300.000 posjetitelja. Svojim bogatim kulturnoumjetničkim, edukativnim i stručnim sadržajima već niz godina potiče očuvanje tradicionalne proizvodnje i kulturne hrvatske baštine te na izvanredan način promovira ruralne krajeve, podupirući tako regionalni gospodarski razvoj na ideji održivosti i ekološke osviještenosti. Osim što ima veliko nacionalno značenje i ugled, Eko-etno Hrvatska je zbog svog veselog, ali i stručnog karaktera stekao i veliku popularnost kod stranih zemalja zainteresiranih za našu folklornu tradiciju. Sajam se održava pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, koji je najavio svoj dolazak u petak, te pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, Ministarstva kulture RH, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH, Zadarske županije i Grada Zadra. Sajam će biti otvoren svaki dan od  10 do 19 sati.


 PROGRAM


Više o programu ovogodišnjeg sajma Eko Etno kazala nam je Dijana Katica, predsjednica organizacijskog odbora.– Svečano otvorenje sajma bit će u srijedu u 14 sati na centralnoj pozornici u ŠC Višnjik, a nakon toga predstavit će se pojedini sudionici i županije te otvaranje izložbi fotografija. Svakodnevno ćemo imati dječije likovne radionice i bogat kulturno zabavni program na kojemu će se predstaviti pojedine županije, gradovi, općine i ostali sudionici. Imamo bogat stručni program te ćemo ovoga četvrtka razgovarati o predpristupnom fondu “IPARD” i kako ga unaprijediti, istoga dana imamo okrugli stol o integriranoj poljoprivredi, a petak na “Dan turizma” krećemo s forumom o ruralnom turizmu te u popodnevnim satima imamo radionicu kako formirati novi ruralno turistički proizvod. U suboru slijedi interesantna kreaktivna radionica “Moj proizvod je bolji od drugih” s temom “Moj sir je najbolji”, kazala je Katica i spomenula kako će se svakog dana organizirati i kuharske radionice te kvizovi koje organizira Hrvatska lutrija.