Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hitno zaustaviti uništavanje maslina

10.10.2010. 22:00
Hitno zaustaviti uništavanje maslina


Devastacija maslina počela je u proljeće ove godine kad su ih njihovi vlasnici počeli iskopavati, prodavati i odvoziti s lokaliteta. Preprodaja je u međuvremenu zaustavljena, no masline još uvijek nisu zakonom zaštićene
Članovi “Građanskog odbora za spas maslina iz Luna” predstavkom će zatražiti zaštitu maslina i krajobraza u okolici Luna na otoku Pagu, te uvrštavanje lokaliteta na listu UNESCO-a.
To su najavili na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Jakišnici na otoku Pagu članovi “Građanskog odbora za spas maslina iz Luna” kojeg čine tri udruge – “Eko Kvarner”, “Lun” i “Udruga lunskih maslinara”.
Prezentirali su i predstavku koju do 1. studenog namjeravaju uputiti svim strankama u Hrvatskom saboru, a odnosi se na donošenje posebnog zakona o zaštiti stoljetnih maslina i krajobraza u okolici Luna, na sjevernom dijelu otoka Paga.
Članovi “Građanskog odbora za spas maslina iz Luna” počeli su i izradbu stručne podloge za uvrštavanje tog lokaliteta u registar kulturne baštine UNESCO-a, potvrdio je Vjeran Piršić, predsjednik udruge “Eko Kvarner”.
Konferencija je upriličena na završetku trodnevnog okruglog stola, na kojem je osmero znanstvenika i predstavnika državnih institucija – biologa, agronoma i urbanista raspravljalo o važnosti očuvanja lunjskih maslinika, o mogućnostima zakonske zaštite lokaliteta te koracima koji namjeravaju poduzeti.
Istaknuli su kako hitno valja zaustaviti uništavanje maslina na tom dijelu Paga te izraditi program za cjelovit i potpun sustav zaštite i održivo upravljanje prostorom, a ujedno omogućavao i plasiranje maslinova ulja iz mikrolokalitetra na svjetskom tržištu.
“Tri su osnovna zaključka okruglog stola – neophodno je donijeti zakon kojim bi se zaštitile pojedinačne masline, a ne samo cjelokupno područje na kojem one rastu, po uzoru na Italiju i Španjolsku. Do 1. studenog mora biti spremna predstavka na tu temu koju ćemo uputiti u Sabor, kao i zahtjev za uvrštavanjem Luna na UNESCO-ovu listu. Valja nastaviti i sa znanstvenim istraživanjima lokaliteta te, u cilju kontroliranja prirasta turista koji svake posjećuju maslinike, pripremiti taj osjetljiv teren za dolazak većeg broja ljudi”, objasnio je Piršić.
Na 400 hektara površine na području Luna raste oko 80 tisuća stabala autohtonih divljih maslina ograđenih suhozidima, od kojih najstarije imaju više od tisuću godina.
Devastacija maslina počela je u proljeće ove godine kad su ih njihovi vlasnici počeli iskopavati, prodavati i odvoziti s lokaliteta. Preprodaja je u međuvremenu zaustavljena, no masline još uvijek nisu zakonom zaštićene.