Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Korupcija razara temelje države, a lokalni čelnici nezainteresirani

10.10.2010. 22:00
Korupcija razara temelje države, a lokalni čelnici nezainteresirani


Posljedica korupcije, kaže župan Zrilić, je razaranje moralnih vrijednosti društva, a time i temelja države. Korupcija pretvara građane u objekt vladanja, a ne u nositelje suvereniteta jedne države
U organizaciji programa TAIEX (Technical Assistance Information Exchange Instrument) Europske Komisije i Ministarstva pravosuđa RH, u hotelu Kolovare u  Zadru održava se seminar o mjerama suzbijanja korupcije. Riječ je o jednoj od preuzetih obveza neophodnih za zatvaranje poglavlja 23. pravosuđe i temeljna prava. Slični seminari ili su već održani ili će se organizirati u ostalim hrvatskim županijama. Nazočne polaznike pozdravio je zadarski župan Stipe Zrilić koji je istaknuo da je korupcija u svojoj definiciji, zapravo zloporaba javne službe za osobnu korist. Posljedica korupcije, kaže župan Zrilić, je razaranje moralnih vrijednosti društva, a time i temelja države. Korupcija pretvara građane u objekt vladanja, a ne u nositelje suvereniteta jedne države.
– Zbog posljedica koje prouzročava, korupcija postaje sve više smetnja međunarodnim ekonomskim odnosima. Stoga su vlade, udruge civilnog duštva i istaknuti pojedinci, inicirali izradu dokumenata za suzbijanje korupcije koja se pojavljuje u svim područjima društvenog djelovanja. Stoga se u borbi protiv korupcije traži aktivno sudjelovanje svih građana, rekao  je između ostalog župan Stipe Zrilić.
O borbi protiv korupcije u Republici Hrvatskoj i sprječavanje sukoba interesa, govorili  su predsjednik Povjerenstva za sukob interesa Mato Kačan i stručni suradnici Ministarstva paravosuđa koji su ponovili da je jedan od preduvjeta za stvaranje korupcijske klime i nedostatak transparentnosti rada državnih službi. Međutim, skoro podjednaku štetu mogu prouzročiti kako nedostatak zakonske regulative nužne za suzbijanje korupcije, tako i prenormiranost koja za sobom vuče preskakanje procedure mitom.
U Hrvatskoj djeluje oko 2.000 dužnosnika od čega 700 na državnoj razini, a u lokalnoj samoupravi oko 1.300. Index percepcije na korupciju u Hrvatskoj je u 2008. bio  4,35. Na toj ljestvici koju izrađuje Transparency International najnekoruptivnija zemlja na svijetu  je Novi Zeland s indexom 9,4, dok se Hrvatska nalazi na 66. mjestu, u društvu s Gruzijom i Kuvajtom. Bolje od nas su gotovo sve države u okruženju, te zemlje članice Europske unije, rekla je stručna suradnica Ministarstva pravosuđa RH Zrinka Ćupić.  
Od seminarskih tema izdvajaju se Metode borbe protiv korupcije i sprječavanja sukoba interesa, koje će obrazlagati direktorica  “La Lance Partners in Management”, stručnjakinja za metodologiju upravljanja integritetom Dr. Henriette F. Schatz iz Nizozemske. „Pravni i institucionalni mehanizmi za prevenciju i borbu protiv korupcije i sprječavanje sukoba interesa” predavat će i antikorupcijska koordinatorica iz Rumunjske Laura Stefan, a temu „Disciplinski postupci u upravi i njihova preventivna uloga” predavat će Tom McGoon, inače bivši viši istražitelja Unutarnje kontrole Carinske službe Velike Britanije.


 KOGA ZANIMA BORBA PROTIV KORUPCIJE?


Antikorupcijski seminar ciljano je organiziran za dužnosnike lokalne samouprave. Međutim, na njega se danas odazvala tek nekolicina općinskih načelnika u Zadarskoj županiji. Njihova mjesta „popunili” su općinski, gradski i županijski pročelnici upravnih odjela, ali čak niti oni nisu uspjeli popuniti potreban broj od 40 polaznika. Da se radi o odrađivanju preuzete EU-obveze, potvrdio je i izostanak Ane Lovrin, inače potpredsjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, koja se opravdala iznenadnim obvezama zbog kojih je morala otputovati u Zagreb.