Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Naše je pravo da se ne obaziremo na kritike

10.10.2010. 22:00
Naše je pravo da se ne obaziremo na kritike


Radili smo dosta pogrešaka na pionirskoj razini. Gubili smo lopte tamo gdje se to ne smije. Igra nije bila briljantna, ali, isto tako, mislim da su neke kritike pretjerane – kaže Bilić
Pobjedom na gostovanju kod Izraela (2:1), Hrvatska se zadržala na kursu koji vodi prema Poljskoj i Ukrajini. Doduše, igra je bila daleko od najboljih izdanja reprezentacije pod ravnanjem izbornika Slavena Bilića, koji je, u međuvremenu, postao meta silnih kritika. Na primjer, prije četiri godine Bilić je bio zasipan salvama pohvala nakon pobjede na stadionu Ramat Gan (4:3). I ovoga puta ostvario je identičan uspjeh, ali to mu nije pomoglo.
Jednostavno, od neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo izbornikov status se drastično promijenio pa se sada svaki njegov potez analizira do najsitnijih detalja. A dok je bio apsolutni miljenik nacije, sve što je napravio proglašavano je čistom genijalnošću.
– Naši međuljudski odnosi u reprezentaciji su toliko čvrsti da ih ništa ne može poremetiti. Mediji su moćni, ali bilo bi žalosno da se njihov utjecaj odrazi na nas. Njihovo je pravo da dijele kritike, a naše je pravo da se na njih ne obaziremo – istaknuo je Bilić u poslijepodnevnim satima nedjelje, po povratku iz Izraela.
Kranjčar izvanredan
Ove riječi ipak ne znače da se izbornik smatra idealnim. Štoviše, Bilić je sam istaknuo da neke stvari nisu štimale u srazu s borbenim i rastrčanim Izraelcima.
– Radili smo dosta pogrešaka na pionirskoj razini. To nije stvar taktike, jednostavno, gubili smo lopte tamo gdje se to ne smije raditi. Daleko od toga da smo mi u stručnom stožeru maksimalno objektivni, iako to pokušavamo biti. Slažem se da igra nije bila briljantna, ali, isto tako, mislim da su neke kritike pretjerane – dodao je Bilić.
Kada je na red došla sažeta analiza učinka dvostrukog strijelca Nike Kranjčara, izbornik nije štedio komplimente.
– Stvarno je bio izvanredan. Ovo ne govorim zbog dva zabijena gola, već zbog njegove igre. Uoči odlaska u Izrael, mnogi su sumnjali u njega zato što ne igra u Tottenhamu. Međutim, za nas u stručnom stožeru Niko nije bio sporan niti u jednom trenutku. Da smo išli na neki turnir, gdje nas očekuje pet-šest nastupa, to bi bio problem. No, čekala nas je samo jedna utakmica, a svi vrlo dobro znamo koliko Niko vrijedi. Njegova igračka kvaliteta nikada nije bila sporna – istaknuo je izbornik.
Prijatelj Redknapp
Naravno, izbornik je uvjeren da će sjajna partija na stadionu Ramat Gan utjecati na Kranjčarov status u klubu, a samim time i na njegov angažman u reprezentaciji.
– Jako dobro poznajem trenera Tottenhama Harryja Redknappa i iznimno ga cijenim. Jasno mi je da on na raspolaganju ima puno odličnih igrača, ali ne mogu shvatiti da Niko praktički uopće ne igra. Vjerujem da će se po tom pitanju stvari nakon ovoga promijeniti – zaključio je Bilić.
Nakon povratka iz Izraela reprezentativci su otišli u Čatež, gdje će se pripremati za sutrašnju prijateljsku utakmicu s Norveškom na stadionu Maksimir.
 


Olić zbog slomljenog nosa propušta Norvešku


Napadač hrvatske nogometne reprezentacije Ivica Olić propustit će prijateljsku utakmicu protiv Norveške koja se igra u utorak u Zagrebu zbog loma nosa kojega je zadobio tijekom subotnjeg kvalifikacijskog susreta a odlazak na EURO 2012. protiv Izraela.
Olića je u 70. minuti susreta na stadionu Ramat Gan branič Izraela Tal Ben Haim udario laktom u glavu, te su liječnici ustanovili da je našem napadaču slomljen nos. Olić je stoga odmah otputovao u Muenchen gdje će o njegovoj ozljedi brinuti liječnička služba njemačkog prvaka Bayerna.
Još nije poznato koliko dugo će Olić morati izbivati s travnjaka zbog ove ozljede.