Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ovogodišnje ulje ekstra kvalitetno

10.10.2010. 22:00
Ovogodišnje ulje ekstra kvalitetno


Svaki dan bez oborina maslinari ovih dana koriste za čišćenje maslinika da bi što spremnije dočekali sezonu berbe maslina čiji je početak uvijek krajem listopada ili početkom studenog.
Kako doznajemo od Mladenke Mašine, upraviteljice PZ Drobnica u Preku, najveće poljoprivredne zadruge na zadarskim otocima, ovogodišnji urod maslina na otoku Ugljanu je nešto slabiji nego lani kada se masline rodile prosječno dobro. No, plod je jako zdrav pa se očekuje da će ulje biti izuzetne kakvoće.
– Na određenim su mjestima masline rodile dobro, a na drugim mjestima uopće nisu rodile. S druge strane, puljke i oštrice na području Poljane i Sutomišćice su urodile bolje nego lani kada im je urod bio prilično slab, kazala je Mašina po čijem je mišljenju urod nešto slabiji najvjerojatnije iz razloga što je u vrijeme cvatnje kiša dugo padala pa nije u pravo vrijeme došlo do oplodnje.
– Ipak čujem da je na Pašmanu urod malo bolji nego na Ugljanu. Sve u svemu, računamo da će se u PZ Drobnica preraditi 10 posto više maslina nego lani, zaključila je Mašina.