Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Polančec: Kosor je bila na sastancima o MOL-u

10.10.2010. 22:00
Polančec: Kosor je bila na sastancima o MOL-u


Činjenica je da Jadranki Kosor nikad nisam dao na uvid nacrt izmjena dioničkog ugovora koji sam sklapao s MOL-om. No, ona je ipak bila jako upućena u sve o čemu smo pregovarali s Mađarima, izričit je Polančec
Bivši premijer Ivo Sanader sutra bi trebao sjesti pred članove Povjerenstva za privatizaciju Ine. Danima se nagađa što bi Sanader mogao reći u svojem dugoočekivanom svjedočenju, a što bi dodatno naštetilo HDZ-u, već uzdrmanom iskazom što ga je 14. rujna tom tijelu dao nekadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Pozivajući se na “dobro obavještene izbore” web stranica portaloko.hr objavila je prošlog tjedna da bi Sanader mogao ispričati kako su krajem 2008. i 2009. godine održavani sastanci o izmjeni dioničkog ugovora između Vlade i MOL-a, a na kojima je osim Ivana Šukera, Marine Matulović Dropulić i Polančeca bila i tadašnja potpredsjednica Jadranka Kosor. S obzirom da je aktualna premijerka dosad negirala da je išta znala o tom ugovoru vladin Ured za odnose s javnošću demantirao je i ove informacije. “Sastanci koji se spominju u tom sastavu nikad nisu održani. Premijerka Kosor nije sudjelovala ni na sastanku u prosincu 2008. godine, ni u siječnju 2009. godine, kako pišu pojedini mediji”, navodi se u vladinom priopćenju od prošle srijede.
Zaboravan na Povjerenstvu
No, Polančec tvrdi da Banski dvori lažu i da je i sam prilikom saslušanja pred Povjerenstvom htio govoriti o tim sastancima, ali je to jednostavno zaboravio učiniti.
– Bila je to za mene jedna posebna situacija. Ispitivali su me i članovi stranke kojoj sam tada još uvijek pripadao, sve su to pratili brojni novinari, a bio je to moj praktično prvi javni nastup otkad sam završio u pritvoru. Stoga se nisam sjetio reći sve što sam planirao. Ali, sada, posebno nakon što Jadranka Kosor opovrgla da smo se sastajali oko Ine, motiviran sam otkriti punu istinu o tome, rekao nam je Polančec koji je zbog dijelova svojeg svjedočenja izbrisan iz HDZ-a.
Bila su, otkriva Polančec, tri sastanka u njegovom Ministarstvu gospodarstva na kojima su sudjelovali samo članovi Vlade i još jedan kojem su osim njih prisustvovali predstavnici MOL-a.
– Činjenica je da ja Jadranki Kosor nikad nisam dao na uvid nacrt izmjena dioničkog ugovora koji sam sklapao s MOL-om. Međutim, ona je ipak bila jako upućena u sve o čemu smo pregovarali s Mađarima. Naime, na sastancima u Ministarstvu gospodarstva održanim krajem 2008. i početkom 2009. godine uz Ivana Šukera, Marinu Dropulić Matulović i mene bila je i Jadranka Kosor.
Posrednica po Sanaderovom nalogu
Na tim se sastancima raspravljalo o svim detaljima ugovora. Pouzdano znam da je Jadranka Kosor tamo bila po izravnom Sanaderovom nalogu. Poznato je, naime, da su između Šuker i mene uvijek vladali zategnuti odnosi i kako bi se održala mirna i konstruktivna atmosfera Sanader je poslao potpredsjednicu Vlade kao svojevrsnog posrednika između nas dvojice. A usto je na sastancima dobila i sve potrebne informacije o ugovoru, ispričao nam je Polančec pozadinu susreta četvero članova u Ministarstvu gospodarstva vezano za pregovore koje je on tada vodio s MOL-om.
Nakon što su u tri navrata razgovarali međusobno oni su se jednom, tvrdi Polančec, sastali i s mađarskom stranom koju su zastupali čelni čovjek MOL-a Zsolt Hernad i predsjednik uprave Ine Zoltan Aldot.
– Siguran sam da negdje postoji zapisnik ili zabilješka s tog sastanka. Sjećam i službenog poziva za sastanaka u kojem je među sudionicima na prvom mjestu bilo navedeno ime i prezime današnje premijerke. Dakle, Jadranka Kosor nikako ne može govoriti da ništa nije znala o izmjenama dioničkog ugovoru, zaključuje Polančec.
 


Potpisala punomoć za ugovore


Jadranka Kosor je u svojstvu potpredsjednice Vlade u siječnju 2009. potpisala punomoć Polančecu da s MOL-om potpiše izmjene i dopune dioničkog ugovora. Oporbeni članovi Povjerenstva ispočetka su namjeravali i premijerku pozvati na saslušanje, ali u pregovorima s HDZ-ovcima kasnije su odustali od toga i zadovoljili su se sa Šukerom, Polančecom i Sanaderom.