Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Policija prevozila sudionike gay parade u sigurne dijelove grada

10.10.2010. 22:00
Policija prevozila sudionike gay parade u sigurne dijelove grada


Jake policijske snage spriječile su prodor nasilnika do sudionika “Parade ponosa”, ne dopustivši im prilaz kroz sporedne ulice, nakon čega su napadači razbijali automobile i izloge te prevrtali kontejnere za smeće koji su im se našli na putu
Najmanje 78 ozlijeđenih policajaca i 17 građana, te stotinu privedenih osoba i iznimna materijalna šteta posljedica su nasilnih sukoba policije i prosvjednika koji su pratili nedjeljno održavanje gay parade u Beogradu, priopćilo je srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.
Sukobi, nakon kojih je šire beogradsko gradsko središte izgledalo kao ratna zona, počeli su oko 11 sati kod zgrade beogradske skupštine i na trgu Slaviji, da bi se kasnije prenijeli i na druge dijelove grada u okružju parka “Manjež” u kojem se održavala gay parada.
Jake policijske snage spriječile su prodor nasilnika do sudionika “Parade ponosa”, ne dopustivši im prilaz kroz sporedne ulice, nakon čega su napadači razbijali automobile i izloge te prevrtali kontejnere za smeće koji su im se našli na putu. Pritom je kamenovano i zapaljeno sjedište stožerne stranke vladajuće koalicije – Demokratske stranke (DS).
Policija je intervenirala i kod sjedišta Socijalističke partije Srbije (SPS) i Liberalno demokratske partije (LDP), kamenovana je i zgrada državne televizije RTS-a, a među nasilnicima je, kako prenose mediji, bilo i onih koji su bezuspješno pokušali ući u Skupštinu Srbije.
Sama gay parada protekla je mirno, uz sudjelovanje oko tisuću ljudi i višestruko veći broj pripadnika policije i žandarmerije postavljenih u više kordona oko parka u kojem je održano okupljanje.
Potporu paradi svojom nazočnošću dali su voditelj ureda Europske komisije u Srbiji Vincent Degert, voditelj Misije organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Dimitris Kipreos, srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović, veleposlanica SAD-a u Srbiji Mary Warlick i druge javne osobe.
Sudionici parade nakon okupljanja su, u pratnji policijskih snaga, prošetali pored zgrade srbijanske vlade, nakon čega je u obližnjem Studentskom kulturnom centru priređena zabava.
Po njezinom završetku, sudionici parade su u policijskim kombijima “maricama”, u skupinama prevoženi u sigurne djelove grada odakle su se razilazili, skidajući pritom sa sebe naljepnice i ostala obilježja s parade.
Srbijanska vlada najoštrije je osudila nasilje huligana na beogradskim ulicama, objavivši kako poduzima sve zakonske mjere na osiguranju javnog reda i mira te privođenju poticatelja i organizatora nereda pravdi.
Glasnogovornik republičkog tužiteljstva Tomo Zorić za B92 kazao je da će tužiteljstvo i policija učiniti sve na identifikaciji svih koji su danas počinili kaznena djela i napadali policiju. Svi ključni incidenti, kako je rekao, snimljeni su i video snimci nasilja služit će kao dokaz u kaznenim postupcima koji će uslijediti.