Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Štićenici “Svjetla” i Udruge za Down sindrom pokazali što znaju

10.10.2010. 22:00
Štićenici “Svjetla” i Udruge za Down sindrom pokazali što znaju


Četvrta po redu humanitarna akcija “Pokaži što znaš!” u organizaciji tvrtke “Baumax”,  danas je, drugu godinu zaredom održana u Zadru. Akciji su i ovaj put sudjelovali štićenici udruge “Svjetlo” i Udruge za Down sindrom Zadarske županije te djelatnici Baumaxa. Kako je pojasnio Arsim Aliu, voditelj prodajnog centra Zadar, riječ je o projektu koji ima za cilj da se na isti dan, u svih devet zemalja i 145 prodajnih centara “Baumax”, uključujući i Zadar, istovremeno odvija ista akcija.
– Ovu akciju svaki centar na današnji dan provodi na svoj način, a mi smo odlučili okupiti štićenike ovih dviju udruga, s kojima inače surađujemo te zajednički izrađivati suvenire. Odlučili smo da to budu predmeti ukrašeni školjkama i kamenjima te da predstavljaju dalmatinski suvenir, kazao je Aliu, podsjetivši kako posljednje dvije godine Baumax surađuje sa spomenutim zadarskim udrugama čijih je ukupno šest štićenika zaposleno u njihovom prodajnom centru.
Podsjetio je također kako je odmah po otvorenju prodajnog centra u Zadru stupio u kontakt s udrugama i dao im prijedlog o zapošljavanju njihovoh štićenika, što su oni prihvatili i sami imenovali buduće zaposlenike “Baumaxa”.
– Politika poslovanja naše tvrtke podrazumijeva zapošljavanje osoba s mentalnom retardacijom i to prakticiraju u svi prodajni centri Baumaxa pa je tako i u Zadru. Kod nas je zaposleno šest štićenika iz udruge “Svjetlo” i Udruge za Down sindrom Zadarske županije, koji dnevno rade u prosjeku četiri sata, pet dana u tjednu, i to na poslovima slaganja robe, ljepljenja cijena i deklaracija te drugim jednostvanijim poslovima, kazao je Aliu.
Današnju je akciju pohvalila i Lepa Filipi, iz Udruge “Svijetlo”, istaknuvši kako je ovo druženje za njihove članove iznimno poticajno.
– Baumax je prva tvrtka u Hrvatskoj koji ima humanitarni program i u koji smo mi od početka uključeni. Pet naših članova uključeno je u njihov radno terapeutski program i suradnja je veoma uspješna. Korisnici su jako zadovoljni, ispunili su očekivanja, a što je najvažnije, svi jedva čekaju doći na posao, uživaju kad znaju da rade nešto korisno i gotovo nitko još nije poželio odustati, kazala je Filipi, pojasnivši kako je njihov plan bio da se štićenici mijenjaju, odnosno da, kad netko odustane od rada, na njegovo radno mjesto dođe netko drugi tko tu priliku s nestrpljenjem iščekuje, no takvo što se do sad dogodilo tek jednom.
Moguće je stoga reći da za rad u Baumaxu u među njihovim štićenicima postoji lista čekanja, koja se jako sporo pomiče. Valja također naglasiti kako štićenike udruge Svjetlo koji su sudjelovali u današnjoj akciji predstavljaju članovi kluba “TIM”. Kako je pojasnila Filipi, klub predstavlja djelatnost unutar udruge, koja je osnovana za punoljetne osobe s mentalnom retardacijom, odnosno za one štićenike koji su navršili 21 godinu, završili program i vratili se svojim domovima. Upravo je iz tog kluba formirana skupina koja je sposobna raditi u Baumaxu.
Oduševljenje akcijom nije skrivao ni Roko Predovan, jedan od članova kluba, pa je svoje dojmove poželio podijeliti.
– U klubu mi je inače jako lijepo, družimo se, radimo i uživam. Mogu reći da mi je tamo ljepše nego doma, jer u klubu su svi moji prijatelji. Danas mi je super, jer nikad do sad nisam izrađivao ovakve suvenire, kazao je Roko.