Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Voda na Vir stiže dogodine

10.10.2010. 22:00
Voda na Vir stiže dogodine


Vrijednost radova iznosi 50 milijuna kuna, a pored Općine Vir, sredstva osiguravaju i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Nakon što je okončana ovogodišnja turistička sezona te nakon što se je otok Vir ponovno vratio u svoju uobičajenu kolotečinu, ovih su dana nastavljeni poslovi unutar prve faze izgradnje otočke kanalizacije i vodovoda. Riječ je o kapitalnom projektu pokrenutom početkom lanjske godine, čiji je nositelj virsko Općinsko Komunalno poduzeće “Vodovod Vir”. Vrijednost radova iznosi 50 milijuna kuna, a pored Općine Vir, sredstva osiguravaju i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske vode. Do sada je realizirana polovina prve faze u vrijednosti od 24 milijuna kuna, tijekom koje je položeno 4.367 metara kanalizacijskih te 4.017 metara dužnih vodovodnih cijevi čime je obuhvaćeno oko 900, što gospodarskih, što stambenih objekata.
Nastavkom spomenutih poslova koje izvodi zadarska građevinska tvrtka “Vodoinstalacija” došlo je do zatvaranja određenih ulica u strogom centru Vira. Promet se odvije usporeno uz posebnu regulaciju. Strojevi su krenuli s iskopom kanala u Putu Mula, a nastavit će se Ulicom Borisa Krnčevića, Putom Bunara te Ulicom Franje Tuđmana. Kako se očekuje radovi o kojima je riječ trebali bi biti okončani do početka ožujka 2011. godine.
– Odmah nakon što se riješi tzv. prva faza krećemo sa sličnim planiranim poslovima druge i treće faze. Tim zahvatom bit će obuhvaćen prostor od centra Vira u smjeru uvale Prezida i dalje put Virskog mosta. Ovim projektom u konačnici će biti obuhvaćeno oko 3.000 objekata. Po našim saznanjima tijekom naredne 2011. pitka voda konačno bi trebala stići na naš otok. Čim se to dogodi odmah ćemo krenuti s priključcima na cijevi vodovodne mreže koje se sada upravo ovim zahvatom polažu ispod zemlje. Kada se to dogodi svi na otoku konačno ćemo odahnuti. To će uz ostalo biti svojevrsna revolucija za svekoliki život otoka Vira i nemjerljivo važan zamašnjak za daljnji napredak i razvitak svekolikog virskog gospodarstva, kaže nam zadovoljno stručni suradnik za informiranje pri Općini Vir Dražen Žepina.