Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vratili se u elitu

10.10.2010. 22:00
Vratili se u elitu


Kuglači Zadra osvojili su srebro na Svjetskom Kupu koji se održao u makedonskom Skoplju i na taj način se, nakon nekoliko sušnih godina, vratili u sam vrh europskog (a to znači i svjetskog) kuglanja. Odličan turnir su imali kuglači trenera Šime Mijolovića. Nakon što su kao trećeplasirana momčad kvalifikacija ušli u završnicu i borbu za medalje, u polufinalu su izbacili njemački Rot Weis Zerbst i došli do prilike da u subotu igraju za zlato. Ipak, u finalu je bila bolje slovačka Podbrezova. U konačnici je bilo 5:3, no dobitnik zlatnih trofeja doslovno je odlučen u posljednjih nekoliko kugli.
– Slovaci su zasluženo postali prvaci. I oni su čekali dugi niz godina da ovo ostvare. Dugo su se trudili, na kraju su stvorili super jaku momčad, doveli nekoliko odličnih igrača i došli do titule – objasnio je trener Zadra Šime Mijolović.
A finale je zaista bila odlično. Krenuli su Slovaci zuštro, poveli 2:0, no tako nešto su Zadrani i očekivali i na taj način postavili taktiku.
– Mi smo pretpostavljali da će oni odmah krenuti s dva jaka igrača. To se i dogodilo. Postavili su Vilmoša Zavarka i Ivana Cecha. Mi smo im suprostavili Kostadina Maneva i mladog Hrvoja Marinovića. Na neki način smo i žrtvovali Marinovića.
Podbrezova je povela 2:0, ali tada su na red došli Zadrani. Duo Branislav Bogdanović/Luka Ukalović je odigrao odlično. Oba dva zadarska igrača pobijedili su i vratili svoju momčad u igru.
– Došli smo u priliku za pobjedu. Prije posljednjeg para na semaforu je stajalo 2:2.
No, ipak su tada Slovaci bili u prednosti. I to za 31 drvo. Trebali su Boris Benedik i Mario Baljak to nekako nadoknaditi. Baljak je odigrao jako dobro, dobio. Benedik nije, iako je igrao dobro. Njegov protivnik Jovan Čalić možda je odigrao i utakmicu karijere. Tako da je na kraju bilo 3:3 u poenima, ali 30-ak drva više imali Slovaci koji su mogli početi slaviti titulu svjetskog prvaka.
– Prilika je bila tu, ali još u prvom paru je Zavarko sa 668 drva napravio veliku prednost koju mi do kraja nismo uspjeli nadoknaditi – objasnio je Mijolović, koji je ipak prezadovoljan nastupom njegove momčadi.
– Mi smo apsolutno zadovoljni nastupom, ali pogotovo rezultatom koji smo ostvarili. Prvi cilj nam je bio ući u finalnu skupinu. To smo nakon velike borbe i ostvarili. Znali smo tada da je sve otvoreno. Tako je i bilo. Izbacili smo jakog protivnika i osvojili medalju. Drugo mjesto je izvrstan rezultat. U to nema sumnje. Kada se vidi kakve su momčadi ostale iza nas i koji su svi sastavi ostali bez medalje, onda ovaj uspjeh dobiva na još većoj vrijednosti – zaključio je strateg Zadra.
 


Podbrezova – Zadar 5-3 (11-13)


Zavarko – Manev 668-637, Cech – Marinović 608-578, Tomka – Bogdanović 604-612, Foltin – Ukalović 604-628Ćalić – Benedik 645-633, Kyselica – Baljak 617-628