Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadarska župa s rekordnim brojem krizmanika

10.10.2010. 22:00
Zadarska župa s rekordnim brojem krizmanika


Ove godine župa Sv. Ante na Smiljevcu ima 122 polaznika koji se pripremaju za sakrament Svete potvrde, što je najveći broj polaznika u Zadru. Zanimljivo je da župa Sv. Ante ima osamdesetak prvopričesnika, dok ih je prošle godine imala 115. Župnik o. Ryszard Reikowski SVD ističe da je ova župa vrlo bogata djecom. U prvih devet mjeseci kršteno je 48 djece, koja će za sedam godina krenuti na župni vjeronauk
Sredinom rujna, dva tjedna nakon što je počela nova školska godina, u svim župama Zadarske nadbiskupije počeo je župni vjeronauk. Ove godine župa Sv. Ante na Smiljevcu ima 122 polaznika koji se pripremaju za sakrament krizme, što je najveći broj polaznika u Zadru. Zanimljivo je da župa Sv. Ante ima osamdesetak prvopričesnika, dok ih je prošle godine imala 115.
Župnik o. Ryszard Reikowski SVD ističe da je ova župa vrlo bogata djecom. U prvih devet mjeseci kršteno je 48 djece, koja će za sedam godina krenuti na župni vjeronauk.
Individualni pristup
– Ove vjeronaučne godine imamo doista veliki broj mladih koji se pripremaju za primanje sakramenta krizme. Prošle je godine ta brojka bila i veća tako da smo ih imali 135. Župni vjeronauk za prvi razred  organiziramo kroz susrete za blagdane i svetkovine, a za drugi, treći i četvrti održavamo redovite tjedne kateheze. Novost od ove godine je što za učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda organiziramo mjesečne molitvene susrete, kazao je župnik.
S obzirom na brojnost mladih koji se pripremaju za sakrament krizme, župnik je polaznike podijelio u šest skupina s kojima radi pet vjeroučitelja, a među njima je i sestra Antonela Malenica, školska sestra franjevka.
– Želimo raditi u malim skupinama da bi mogli ostvariti individualni pristup svakom učeniku te ih što bolje pripremiti za sakrament krizme. U manjim skupinama je jednostavnije, ali i bolje raditi. Teme koje s njima obrađujemo tijekom vjeronaučne godine su sakramenti i njihovo značenje, a posebno govorimo o značenju sakramenta potvrde u životu kršćana. Duh Sveti, doživljaj Crkve i molitva u životu vjernika još neke od važnijih tema o kojima razgovaramo s budućim krizmanicima, kazala je sestra Antonela te dodala da iz dosadašnjeg iskustva zna da djeca rado razgovaraju o Bogu i tomu što im vjera konkretno znači za život. Naša sugovornica, također, je naglasila da se tijekom župnog vjeronauka ostvaruje kvalitetna komunikacija između vjeroučitelja i učenika.
Aktualne teme
– Djeca su vrlo osjetljiva na vjerske teme te je izvrsno da ih ova tematika ne ostavlja ravnodušnima, naglašava sestra Antonela. O. Reikowski kazao je da teme koje radi s mladima nisu uvijek određene programom, već se program rada mijenja ovisno o društvenim događanjima.
– Otvoreni smo prema svim događanjima u našem gradu, ali i problemima koji su aktualni u društvu. Uz zadane teme razgovaramo i o mladim ljudima zanimljivim temama kao što su noćni život i izlasci mladih, ovisnosti, samoubojstva, obiteljski odnosi i ostalo. Što mi želimo postići s vjeronaukom za krizmanike? Prije svega, želimo da ovi mladi ljudi postanu zreli kršćani sa živom i zrelom vjerom, s kršćanskim stavovima. Oni koji će znati braniti svoje kršćanske stavove, koji će Boga zvati “Aba, oče” kao što je to činio Krist. Kad su bili kršteni, nisu bili svjesni primanja toga sakramenta. Danas oni trebaju pokazati i dokazati da žele sakrament krizme-potvrde. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Kristovoj Crkvi, pojašnjava O. Reikowski. Tijekom svog dosadašnjeg rada s mladima o. Reikowski primijetio je da se mladi boje i srame govoriti o Bogu, ali i da pokazuju težnju za njim.
– Nekad ovi mladi pokažu želju za razgovorom o problemima koji ih muče. Uglavnom su opterećeni odnosom s roditeljima i htjeli bismo s njima biti na istoj “valnoj duljini”, kazao je o. Reikowski.