Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Biograđani u more bacaju sve manje smeća

10.10.2011. 22:00
Biograđani u more bacaju sve manje smeća


Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus iz Biograda na Moru u suradnji s Ronilačkim klubom “Sveti Roko” iz Bibinja organizirala je još jednu akciju čišćenja podmorja. Riječ je o projektu pod nazivom Čistimo zajedno, koji se u Biogradu na Moru provodi već četvrti put.
– Svake godine sve je više onih koji se žele priključiti ovoj akciji što nas posebno raduje, kazao nam je Željko Domitrović, predsjednik biogradske udruge Hippocampus.
Veliki broj ronilaca iz čitave Hrvatske čistio je predio od bazena biogradske Ilirije prema Solinama, zapravo cijeli prostor uvale Dražica.
– Iako je temeljni cilj ovih akcija čišćenje podmorja, ono bi trebalo imati i edukativni učinak. Naime, na taj način nastojimo ukazati ljudima na njihovo neprimjereno ponašanje, štetnost odlaganja otpada u more te važnosti očuvanja okoliša, naglašava Domitrović.
Ove godine je prikupljeno nešto manje otpada, što znači da se ipak doprlo do svijesti nekih Biograđana. Uz akciju čišćenja, održana su i dva prigodna predavanja na temu Samoniklo mediteransko bilje i njegova uporaba u vrtovima i okućnicama, koje je održala mr. Mirna Petricioli, te Povijest hidroarheologije na hrvatskoj obali Jadrana, koje je održao dr. sc. Smiljan Glušćević.
Uz domaću udrugu i Ronilački klub “Sv. Roko” iz Bibinja u čišćenju su sudjelovali Ronilački centar Alba-maris i udruga Selekta iz Biograda, Adriatic-Cro iz Zagreba, ŠREK-Vidra iz Ljubuškog, REK-Hvidra iz Splita, KPA-Dubrovnik, ERK-Periska Ploče, Ronilački klub Zadar te ronilačka skupina Interventne jedinice PU zadarske.
Nakon završenog čišćenja organiziran je i takozvani nagradni uron i to kod otočića Gangarol, gdje su ronioci imali prilike upoznati biljni i životinjski svijet ovog područja. Izlet do otočića brodom Boško kao i sve male brodice koje su sudjelovale u akciji donirala je turistička agencija Šverić-tours iz Biograda. Akciju su uz podršku Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša podržali i Grad Biograd, gradska tvrtka Bošana, Turistička agencija Škver-tours, dok su medijski popratili BnM radio, Biogradski glasnik i Zadarski list. Za sve sudionike ove akcije domaćini su upriličili i prigodno druženje uz gradele na prostoru kampa “Sv. Dominik”.