Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fontana – vrelo nadahnuća

10.10.2011. 22:00
Fontana – vrelo nadahnuća


Ovaj je projekt od iznimnog značenja jer je drugačiji, moderniji pristup radu. Riječ je o izvanučioničkoj nastavi kojoj je cilj učenje u stvarnom okruženju, a takvo učenje potiče intelektualna čuvstva te razvija kvalitetan odnos među učenicima, kazala je Jasmina Matešić


U čast Dana obrane grada Zadra danas je u Narodnom muzeju održana izložba likovno-literarnih radova učenika OŠ Krune Krstića pod nazivom “Fontana – vrelo života, nadahnuća i nade”. Riječ je o radovima koji su nastali u radu spomenute likovno-literarne radionice održane na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja na lokalitetu spomenika Carska fontana na Kolovarima.
Carska fontana
Današnjem otvorenju izložbe, koja će posjetiteljima na raspolaganju biti sve do 21. listopada, nazočili su Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, Branimir Jelenić, koordinator ovog projekta, Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Kruna Krstića, Vlatko Majić, profesor hrvatskog jezika u OŠ Krune Krstića, i Dorotea Kamber Kontić, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra te 30-ak učenika koji su sudjelovali u radionici.
– Zadar i Zadarska županija spadaju u red onih područja koja su izuzetno bogata povijesnim lokalitetima, spomeničkim kompleksima i predmetima materijalne kulture neprocjenjive vrijednosti. U takvu kategoriju spomenika kojima se pisala povijest i stvarale legende spada i poznata renesansna građevina Carska fontana. Sagrađena je na antičkom lokalitetu u 16. stoljeću, na bogatom izvoru vode kojim se koristilo domaće stanovništvo i opskrbljivali brodovi. Fontana je temeljito renovirana u 18. stoljeću kada je ispred nje sagrađen kameni gat za pristajanje brodova, kazala je Peroš, naglasivši da se ovaj spomenik nalazi na jednom od najatraktivnijih gradskih predjela te da je, iako u zapuštenom stanju, impresivan dio prostornog sadržaja koji plijeni pažnju svojom raskošnom vizurom.
Peroš je također naglasila da im je želja da ove aktivnosti postanu tradicionalne i da se organiziraju i na drugim spomeničkim lokalitetima, posebno onima koji se nalaze u neposrednoj blizini pojedinih odgojno-obrazovnih ustanova. Istaknuvši da se na inicijativu Narodnog muzeja OŠ Krune Krstića vrlo rado uključila u ovaj nesvakidašnji, likovno-literarni stvaralački projekt, obratila se Jasmina Matešić.
Izvanučionička nastava
– Zahvaljujem Narodnom muzeju, ali i našim vrijednim i kreativnim učenicima od kojih su svi članovi likovne sekcije te njihovim mentorima, i to Pavlu Sameku, nastavniku likovnog odgoja, i Vlatku Majiću, profesoru hrvatskog jezika. Ovaj je projekt od iznimnog značenja jer je drugačiji, moderniji pristup radu. Riječ je o izvanučioničkoj nastavi kojoj je cilj učenje u stvarnom okruženju, a takvo učenje potiče intelektualna čuvstva te razvija kvalitetan odnos među učenicima, dok, s druge strane, stvara uvid javnosti u rad učenika, kazala je Matešić, istaknuvši kako se nada da će se ovakav način učenja nastaviti i u ostalim školama te da će OŠ Kruna Krstića uspješno nastaviti suradnju s Narodnim muzejom.
– Za prvi u nizu ovakvih spomenika, kao reprezentativni spomenik odabrali smo Carsku fontanu, koja je u prošlosti bila od iznimnog značenja za stanovništvo. Pokrenuli smo je jer znamo da ovakve radionice stavljaju učenike u stvaralačku poziciju, a oduševljeni smo kreativnošću naših učenika. S obzirom na to da smo kao muzej odgovorni i za edukaciju naših mladih, ovu ćemo inicijativu nastaviti i s drugim školama koje se nalaze na spomeničkim lokalitetima, kazao je Jelenić, nakon kojeg se obratila i Kamber Kontić, koja je prvo čestitala inicijatorima te svim učenicima i njihovim mentorima i konačno izložbu proglasila otvorenom.