Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ovog rujna 6,5 posto manje nezaposlenih nego lani

10.10.2011. 22:00
Ovog rujna 6,5 posto manje nezaposlenih nego lani


U odnosu na kraj kolovoza, krajem rujna zabilježeno je povećanje nezaposlenih od 3,9 posto, što je s obzirom na završetak turističke sezone bilo i očekivano. No ono što svakako ohrabruje je veoma optimističan podatak da je krajem ovog rujna zabilježeno smanjenje nezaposlenosti u odnosu na prošlogodišnji rujan, kazao je Marić


Za većinu onih koji su u posljednjih nekoliko mjeseci bili u privremenom, sezonskom radnom odnosu, završetak rujna i početak listopada znači ponovni povratak nezaposlenosti. Najbolji dokaz tome su podaci s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja, kao što je bilo i očekivano, i ovog listopada bilježi najveći porast nezaposlenosti u godini. Da drugačije nije ni u Zadarskoj županiji, doznajemo u razgovoru sa Željkom Marićem, pročelnikom zadarske podružnice HZZ-a, koji navodi da je krajem prošlog mjeseca na zadarskom području zabilježeno 8.880 nezaposlenih osoba.
– U odnosu na kraj kolovoza, krajem rujna zabilježeno je povećanje nezaposlenih od 3,9 posto, što je s obzirom na završetak turističke sezone bilo i očekivano. No ono što svakako ohrabruje je veoma optimističan podatak da je krajem ovog rujna zabilježeno smanjenje nezaposlenosti od čak 6,5 posto u odnosu na rujan 2010. godine, kazao je Marić, napomenuvši da je u odnosu na kolovoz u rujnu ove godine najveći porast nezaposlenosti zabilježen u turističkim mjestima, gdje je i završetak sezone ostavio najviše traga. Tako je u Pagu zabilježen porast nezaposlenosti od čak 40 posto, u Biogradu od 9,3 posto, u Benkovcu od 8,5 posto i u Zadru od 3,4 posto, dok je pad nazeposlenosti zabilježen u Obrovcu, i to od 3,6 posto te u Gračacu za 1,9 posto.
Marić je također naglasio da je u odnosu na rujan prošle godine krajem ovogodišnjeg rujna porast nezaposlenosti zabilježen u Obrovcu i to za 5 posto i u Gračacu za 0,7 posto, dok je u ostalim ispostavama zabilježen pad nezaposlenosti, i to u Benkovcu za 2 posto, Biogradu za 5,9 posto, Zadru 8,4 posto i u Pagu od 0,9 posto.
– U rujnu je zabilježeno 1.479 novoprijavljenih na evidenciju zadarskog Zavoda za zapošljavanje, od čega je 1.041, odnosno preko 70 posto stiglo iz radnog odnosa i to u prvom redu iz ugostiteljstva i trgovine, a manji dio i iz prerađivačke industrije te ostalih uslužnih djelatnosti i građevine. Ostali su stigli bilo nakon završene škole ili iz neaktivnosti ili pak nekog drugog razloga, kazao je Marić, napomenuvši da je u rujnu sa zadarskog HZZ-a otišlo 1.146 osoba.
Napomenuo je također da od spomenutog ukupnog broja od 8.880 nezaposlenih novčanu naknadu koristi njih 24,2 posto, odnosno 2.145 nezaposlenih.