Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pobijedili kad više nikoga nije bilo briga

10.10.2011. 22:00
Pobijedili kad više nikoga nije bilo briga


U susretu posljednjeg kola F skupine kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2012. reprezentacija Hrvatske je u Rijeci pobijedila Latviju 2:0, međutim kako je Grčka slavila u Gruziji 2:1, “vatreni” su osvojili drugo mjesto u skupini i put na EURO tražit će kroz dodatne kvalifikacije.
Nakon debakla u Pireju hrvatski nogometaši nisu imali previše izbora protiv Latvije. Jurnuli su po pobjedu od prve minute. Izbornik Slaven Bilić promijenio je formaciju iz grčkih 4-2-3-1 u 4-4-2 što se pokazalo odličnim potezom jer su ‘vatreni’ bili aktivni i razigrani, ali nažalost, u prvih 45 minuta neefikasni. Već u drugoj minuti zaprijetio je Eduardo, tri minute kasnije pucao je i Mandžukić. U desetoj minuti s ruba kaznenog prostora zaprijetio je Modrić, a zatim je Srna u 19. minuti odlično pucao iz slobodnog udarca, no latvijski vratar Andris Vanins sjajno je reagirao. Kada je do igrača stigla vijest kako Gruzija u Tbilisu vodi protiv Grčke 1:0, ‘vatreni’ su pojačali pritisak i do konca poluvremena su imali još četiri prilike, no promjene rezultata nije bilo. Hrvatska je u prvom poluvremenu imala 72 posto posjeda lopte, pet kornera i 12 udaraca prema suparničkim vratima, no bez uspjeha. Latvija je prvom poluvremenu imala samo jednu priliku, ali možda i najbolju. Rudnevs se u 42. minuti sjurio prema kaznenom prostoru, no loše je pucao.
U nastavku utakmice Hrvatska je krenula još agresivnije. No nastavila se i serija promašaja. Prvo Modrić, a potom i Kranjčar nisu dobro pucali s ruba kaznenog prostora. Kazna je skoro uslijedila u 57. minuti kada je Rudnevs još jednom s centra jurnuo prema našem golu, no Pletikosa je sjajno reagirao. Minutu kasnije Bilić je zbog ozljeda zamijenio Kranjčara Perišićem, a već u 60. minuti imali smo još jednu sjajnu priliku, no Eduardo je loše pucao na odličnu Perišićevu asistenciju. U 64. minuti i sam Perišić je mogao dovesti Hrvatsku u vodstvo, no njegov udarac je završio preko gola. Latvijska brana je napokon pukla u 67. minuti nakon što je Strinić ubacio loptu pred suparnički gol, a Eduardo sjajnim udarcem glave zatresao mrežu. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika Hrvatska je riješila u 72. minuti kada je Srna sjajno ubacio loptu iz slobodnog udarca, a Mandžukić glavom svladao Vaninsa. U tim trenucima Gruzija je još uvijek vodila protiv Grčke, što je naše nogometaše vodilo na EP. Nažalost, Grci su u 81. minuti izjednačili, a potom i poveli gurnuvši ‘vatrene’ u dodatne kvalifikacije.


 HRVATSKA – LATVIJA 2:0


RIJEKA. Stadion Kantrida – 10.000 gledatelja; Sudac: Antony Gautier;
STRIJELCI: 1:0 Eduardo (67), 2:0 Mandžukić (72)
ŽUTI KARTONI: Klava, Rugins
CRVENI KARTONI
HRVATSKA: Pletikosa – Strinić, Šimunić, Lovren, Ćorluka (od 33. Vida) – Srna, Rakitić, Modrić, Kranjčar (od 58. Perišić) – Mandžukić (od 84. Jelavić), Eduardo. Izbornik: Slaven Bilić.
LATVIJA: Vanins – Klava, Ivanovs, Gorkšs, Mihadjuks – Laizans, Rugins (od 81. Tarasovs), Cauna, Višnakovs (od 87. Rubins), Pereplotkins (od 71. Gauračs) – Rudnevs. Izbornik Aleksander Strakovs.




  BILIĆ: AKO JE CILJ BIO PRVO MJESTO, ONDA JE OVO NEUSPJEH


 Odgovornost je jedino moja, a ako je cilj bio prvo mjesto u skupini, onda je ovo neuspjeh, kazao je nakon pobjede u izlučnoj utakmici s Latvijom u Rijeci (2:0) izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić.
“Ja od odgovornosti ne bježim, ali nema govora o raspadu sustava kako su to mediji razglasili. Porazgovarat ću s predsjednikom Markovićem i čelnicima, te ćemo učiniti sve da se donese odluka koja će biti najbolja za hrvatski nogomet. U ova tri dana se vidjelo da ćemo u Rijeci dati sve od sebe, išli smo jako konkretno, te odigrali veliku utakmicu kada to nije bilo lako s obzirom na uvjete. Mogli smo dati još puno pogodaka. Jednostavno, u petak u Solunu nismo bili niti hrabri niti pametni, a to je moja odgovornost”, kazao je Bilić, koji se osvrnuo na dodatne kvalifikacije.
“Bit ćemo nositelji u kvalifikacijama, i vrlo dobro znamo koji su nam konkurenti. Ozračje u reprezentaciji je neosporno visoko, motiv je ogroman, pa držim da u dvije utakmice mi možemo proći svaku ekipu”, zaključio je Bilić.
“Ključna je bila utakmica s Grčkom u Pireju, to je bio naš veliki kiks, a protekla tri dana smo između sebe puno pričali i odlučili smo danas pokazati kvalitetu. Imali smo 21 udarac na vrata i to je prava Hrvatska koju svi želimo gledati. Ako budemo u kvalifikacijama igrali kao večeras u Rijeci, sigurno odlazimo na EURO”, kazao je kapetan reprezentacije Darijo Srna.


  MAMIĆ: BILIĆ OSTAJE


 Slaven Bilić će voditi hrvatsku reprezentaciju i u dodatnim kvalifikacijama, kazao je u izjavi za HTV član Izvršnog odbora Hrvatskoga nogometnoga saveza (HNS) Zdravko Mamić.
“Na utakmici u Rijeci bilo je deset članova Izvršnog odbora, imali smo kvorum i nakon kratkih konzultacija odlučili smo da Slaven Bilić ostaje izbornikom i za dodatne kvalifikacije. Nije bilo potrebe da se članovi IO-a sastaju u Zagrebu, odlučili smo nakon pobjede nad Latvijom pružiti jednoglasnu podršku Biliću u baražu. Ako ćemo uopće igrati u kvalifikacijama, jer nam se još mogu poklopiti neki rezultati da prođemo kao najbolji drugoplasirani. No, svakako idemo na Europsko prvenstvo”, prenio je stav IO HNS-a Mamić.
Inače, sjednica Izvršnog odbora HNS-a, na kojoj se trebalo raspravljati o Bilićevoj sudbini, bila je najavljena za petak u Zagrebu.