Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Burčul: Zbog dezertera smo se mi, maloljetni branitelji morali uključiti u obranu Hrvatske!

Autor: Velimir Brkić

10.10.2012. 22:00
Burčul: Zbog dezertera smo se mi, maloljetni branitelji morali uključiti u obranu Hrvatske!

Foto: PIXSELL



Po Matićevu zakonu ima još jedna kategorija hrvatskih branitelja, a to su dezerteri. Zbog dezertera, mi maloljetni branitelji smo se morali uključiti u obranu Hrvatske, jer nije imao tko drugi, tvrdi Burčul


Oko sto i pedeset maloljetnih branitelja prosvjedovalo je jučer na zagrebačkom Trgu sv. Marka izrazivši nezadovoljstvo što, kao posebna skupina, još uvijek nisu uvršteni u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ovo je prvi javni prosvjed uopće maloljetnih hrvatskih branitelja.
Prosvjed maloljetnih branitelja iz cijele Hrvatske su, uz potporu više braniteljskih udruga, zajednički organizirale zadarska i vukovarska podružnica Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH).
– Usprkos višesatnom prosvjedu na Markov trgu na zagrebačkom Gornjem gradu, sjedištu najviših državnih institucija – Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ustavnog suda, nitko nas nije primio, a kamoli saslušao, govori Goran Burčul, predsjednik podružnice Udruge maloljetnih dragovoljaca Zadarske županije.
Dodaje kako su pozvali ministra branitelja Predraga Matića i premijera Zorana Milanovića da ih primi na razgovor kako bi riješili njihove probleme.
– Nije ih, kaže, došao barem na minutu-dvije saslušati ili primiti ministar branitelja Predrag Matić i nitko od njegovih suradnika.
Ministar Matić tvrdi da se maloljetni branitelji spominju u zakonu, a ja ga pozivam da nam pokaže u kojem članku i rečenici se spominjemo, naveo je Burčul, uz napomenu kako se u zakonu navode kategorije hrvatskih branitelja – poginuli, invalidi, udovice, PTSP, zatočeni i nestali.
– Štoviše, po Matićevu zakonu ima još jedna kategorija hrvatskih branitelja, a to su dezerteri. Zbog dezertera, mi maloljetni branitelji smo se morali uključiti u obranu Hrvatske, jer nije imao tko drugi, tvrdi Burčul, dodajući kako još od 2005. traže izmjenu Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Obratili su se na mnoge adrese te i Saborskom odboru za ljudska prava.
Burčul je naglasio kako im je namjera isključivo se izboriti da se u Zakonu o pravima hrvatskim braniteljima prizna status posebne braniteljske skupine kakav već pripada zarobljenicima, zatvorenicima i nestalim braniteljima.
 – A da bi uopće došli do premijera Zorana Milanovića rečeno nam je da napišemo dopis. Kad smo ga napisali osobno sam ga odnio na protokol Vlade Republike Hrvatske, čekali smo nekoliko sati, uzalud, jada se Burčul.
– Možda nas primi danas, sutra ili možda nikad, ni sam dragi Bog to ne zna. Bit ćete blagovremeno upoznati, rekao nam je Burčul jučer oko 17 sati u trenutku dok su u povratku bili kod odmorišta Janča na autocesti A1 Zagreb – Vrgorac.
Tom prigodom zahvalio je HVIDR-i Zadar na ustupljenom kombi vozilu s kojim su njih devetero zadarskim maloljetnih branitelja putovali u Zagreb na prosvjed.
– U obrani Hrvatske sudjelovalo više od 3.500 maloljetnih mladića, a najmlađem je bilo samo 14 godina. A ako nas ne primi ministar Milanović i ako prosvjed ne da rezultata, tužit ćemo Republiku Hrvatsku, poručio je.
Inače, prosvjed maloljetnih dragovoljaca na Markovu trgu održao se gotovo istodobno dok je ministar branitelja Predrag Matić u zagrebačkom Kinu Europa u Varšavskoj ulici predstavljao izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.