Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ive Livljanić govornik na simpoziju u Vatikanu

Autor: Nives Rogoznica

10.10.2012. 22:00
Ive Livljanić govornik na simpoziju u Vatikanu


Ive Livljanić, prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, održat će 29. listopada u Vatikanu izlaganje naslovljeno “Od gradonačelnika Zadra tijekom rata za nezavisnost do prvog hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici”. Livljanić će sudjelovati na simpoziju “Sveta Stolica i Hrvatska – dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992. – 2012.)” koji organizira tamošnje Veleposlanstvo RH.
– Govorit ću o onim olovnim, krvavim vremenima za vrijeme Domovinskog rata kad je Zadar bio žestoko napadnut, granatiran s kopna, mora i zraka, o tome kako sam kao ratni gradonačelnik Zadra u tim trenucima slao apele čitavom svijetu kako bi se shvatila težina situacije i kako bi svijet što prije priznao Hrvatsku, jer priznanje znači upozorenje da to više nije rat nekakvih plemena ili građanski rat već da se radi o agresiji jedne države na drugu. Upravo zbog toga sam u svim vapajima kao gradonačelnik uvijek molio da se što prije prizna Hrvatsku. 15. siječnja 1992. zahvalio sam Svetom Ocu uime građana grada Zadra na priznanju, a da tada nisam imao nikakvih naznaka da ću biti prvi veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici. Smatrao sam da i građani Zadra očekuju da se Ivanu Pavlu II. pošalje pismo zahvale. Spominjem i bol koji sam nosio sa sobom i koji sam iskazao i Svetom Ocu i njegovim suradnicima, ali i radost i zahvalnost hrvatskog naroda za priznanje Hrvatske od strane Svete Stolice koje je nedvojbeno bilo signalom ostalim državama da i one to učine. Govorim ponešto i o svojim prvim diplomatskim iskustvima, o izvanrednom prijemu na koji sam naišao i o svesrdnoj pomoći mojih sugovornika pri čemu mislim na Državno tajništvo Svete Stolice, kazao je Livljanić za naš list, napominjući kako je ovaj simpozij „dobra prigoda da se još malo progovori o krvavom napadu, o žrtvama koje smo podnijeli”.
– Mnogi to rado zaboravljaju i malo-pomalo izjednačuju žrtvu i agresora, zaključio je Livljanić.
Gradonačelnikom Zadra Ive Livljanić ostao je do 19. ožujka 1992., a 3. srpnja te godine, dva mjeseca po dolasku u Rim, predao je vjerodajnice papi Ivanu Pavlu II. Ostao je veleposlanikom pri Svetoj Stolici do konca kolovoza 1998., a potom je od 1999. do 2003. bio na dužnosti veleposlanika u Čileu.
 


 ORSAT MILJENIĆ O UGOVORIMA RH I SVETE STOLICE


Na simpoziju će biti riječi i o ugovorima sklopljenim između Hrvatske i Svete Stolice o čemu će govoriti glavni tajnik Biskupske sinode mons. Nikola Eterović i hrvatski ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Orsat Miljenić. O odnosima države i Katoličke crkve u Hrvatskoj izlagat će prof. Massimiliano Valente s rimskog sveučilišta Universita Europea, dok će se kardinal Josip Bozanić prisjetiti papinskih posjeta u periodu između 1994. i 2011. Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano govorit će o odnosu Svete stolice prema političkoj realnosti u Jugoistočnoj Europi devedesetih godina 20. stoljeća, a predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran o ulozi pape Ivana Pavla II. u međunarodnom priznanju Hrvatske, dok će o aktivnostima Apostolske nuncijature u Zagrebu nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti govoriti prvi apostolski nuncij u RH mons. Giulio Einaudi.




 MILANOVIĆ U VATIKANU


Uz domaćina, veleposlanika RH pri Svetoj Stolici Filipa Vučka, sudionike simpozija pozdravit će tajnik Svete Stolice za odnose s državama mons. Dominique Mamberti i premijer Zoran Milanović.
Prvi dio simpozija posvećen je doprinosu Svete Stolice međunarodnom priznanju Hrvatske, dok je tema drugog dijela dvadesetogodišnja suradnja dviju država.