Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nužda na javnom mjestu dvije tisuće kuna!

Autor: Hana Radulić

10.10.2012. 22:00
Nužda na javnom mjestu dvije tisuće kuna!

Foto: Adam VIDAS



Zakonom bi se lokalnim vlastima dalo da odrede na kojim javnim površinama će se provoditi videonadzor, što bi uključivalo i obavezno postavljanje obavijesti o snimanju takvih lokacija. U gradu Zadru videonadzor trenutačno postoji samo na Morskim orguljama




Najavljene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira posljednjih dana izazivaju veliko zanimanje javnosti, ali i oprečne komentare građana. Osim što izmjene idu za time da se u sferu narušavanja reda i mira uvedu veće novčane kazne, neki od prijedloga odnose se i na kompleksnu problematiku poput suzbijanja ulične prostitucije ili, primjerice, uličnog prosjačenja.
Nužda s mosta
Jedna od predloženih novosti jest i korištenje videonadzora na javnim površinama, u što bi bila uključena tijela lokalne samouprave. Naime, zakonom bi se lokalnim vlastima dalo da odrede na kojim javnim površinama će se provoditi videonadzor, što bi uključivalo i obavezno postavljanje obavijesti o snimanju takvih lokacija.
U gradu Zadru videonadzor trenutačno postoji samo na Morskim orguljama, ali bez obavijesti da se prostor snima. O drugim lokacijama, primjerice parkovima ili trgovima, koji bi se u cilju sprječavanja narušavanja reda mogli u budućnosti pokriti videokamerom, zasad u Gradu Zadru nisu razmišljali.
Dosta polemike izazvao je i prijedlog kojim bi se postrožila kazna za obavljanje nužde na javnom mjestu, za što se predviđa kazna od čak 2.000 kuna. Iako nije precizirano, ova kazna koja je također podijelila javnost, vjerojatno bi se odnosila i na roditelje čija djeca obavljaju nuždu na javnim površinama. Prizori mališana koji u pratnji roditelja obavljaju nuždu, primjerice na rivi, pa čak i na mostu, gotovo su svakodnevni tijekom turističke sezone.
Nema “golaća” niti seksa
Ovaj prijedlog dio zadarske javnosti ipak smatra pretjeranim jer, kako kaže jedan Zadranin, javni zahodi često ne rade, a nema svatko novac da troši za piće samo kako bi mogao iskoristiti zahod u nekom ugostiteljskom objektu. Poznato je, naime, da vlasnici kafića ne žele da im toalete upotrebljavaju prolaznici s ulice već isključivo mušterije. S druge strane, ne spominju se kazne za vlasnike kućnih ljubimaca koji također obavljaju nuždu po javnim površinama, pa i dječjim igralištima.
Loše se piše i onima koji se zbog egzibicionizma svlače u javnosti pa bi ubuduće za takav “performans” mogli biti kažnjeni između 2.000 i 4.000 kuna, a kažnjavat će se i seks na javnom mjestu za što je predviđena još veća kazna od one za “golaće” i to od 3.000 do 5.000 kuna.
Cijela lepeza prekšaja odnosi se na narušavanje reda i mira u večernjim satima, od buke stanara zbog izvođenja radova ili puštanja glasne glazbe iza 22 sata, do zvonjave i lupanja na tuđa vrata radi raspačavanja letaka. Kažnjavat će se i širenje smrada na javnim mjestima, poput paljenja guma.
Osobito visoke kazne predviđaju se za one koji vrijeđaju policajce i druge državne službenike, u što su uključene i lažne dojave radi ometanja rada državnih službi i javnih ustanova.