Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarsko zlato i srebro zasjalo u Parizu!

Autor: Hina (H)

10.10.2012. 22:00
Zadarsko zlato i srebro zasjalo u Parizu!


Otvorena izložba predstavlja remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica. Na izložbi u Muzeju Cluny izloženo je, na prostoru od 150 kvadrata, četrdesetak radova hrvatske srednjovjekovne umjetnosti


Predsjednici Hrvatske i Francuske, Ivo Josipović i Francois Hollande, u utorak navečer su u muzeju Cluny u Parizu otvorili izložbu posvećenu hrvatskoj srednjovjekovnoj baštini u sklopu festivala “Croatie, la voici”.
Autori izložbe hrvatske srednjovjekovne umjetnosti su profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru Nikola Jakšić i konzervator u Ministarstvu kulture Miljenko Domijan.
– To je priča o hrvatskoj srednjovjekovnoj baštini ispričana kroz umjetnost u kamenu, kroz iluminirane rukopise i sakralnu baštinu, rekao je Hollande te zahvalio što je ta izložba povezala dva kulturna prostora.
– To su vrhunska djela hrvatske srednjovjekovne umjetnosti i ponosni smo što na najbolji način pokazujemo svoje vrijednosti, rekao je Josipović te još jednom zahvalio Francuskoj na podršci koju je pružalla Hrvatskoj na njezinom putu u EU.
Iz hrvatskih riznica
Otvorena izložba predstavlja remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica. Na izložbi u Muzeju Cluny izloženo je, na prostoru od 150 kvadrata, četrdesetak radova hrvatske srednjovjekovne umjetnosti. Pedeset posto izložbe čine relikvijari, među kojima i relikvijar ruke svetog Vlaha iz Dubrovnika, relikvijar-bista svetog Silvestra pape iz Zadra, te relikvijar glave svetog Jakova iz Zadra.
Ostatak izložbe čine iluminirani tekstovi, ratnička oprema, nakit (ženska anžuvinska kruna), oslikani rukopisi te sakralne knjige.
Muzej Cluny je nacionalni muzej srednjega vijeka, muzej čija je struktura najistaknutiji primjer građanske arhitekture u srednjovjekovnom Parizu.
Izložba srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica otvorena je u sklopu festivala “Croatie, la voici”. Festival traje u Francuskoj od rujna 2012. do siječnja 2013. godine a proizašao je iz hrvatsko-francusko strateškog partnerstva potpisanog 2010. godine na predsjedničkoj razini. Hrvatska je tako postala prva zemlja jugoistočne Europe koja je dobila čast predstaviti se u sklopu manifestacije Kulturnih sezona koje se održavaju od 1985. godine.
Od antike do stripa
Ovaj festival je najveće predstavljanje hrvatske kulture u svijetu. Riječ je i o brojčano i kvalitetom najopsežnijem kulturnom projektu tijekom kojega će se na više od 40 lokacija održati šezdesetak događanja.
Francuskoj javnosti predstavit će se hrvatsko naslijeđe od antike do srednjeg vijeka, preko izložbe skulptura Ivana Meštrovića do hrvatske glazbe, filma, animacije, modernog plesa, kazališta, performansa, pa i mladih autora stripa i dizajnera. Festival je i prilika za predstavljanje hrvatskog gospodarstva, sporta, kulinarstva i turizma.
Predstavljanje Hrvatske u Francuskoj zajednički je hrvatsko-francuski projekt na kojem su s hrvatske strane uz Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, sudjelovali i ministarstva znanosti, turizma i gospodarstva, te Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.