Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarskim beskućnicima treba i prihvatilište

10.10.2013. 22:00
Zadarskim beskućnicima treba i prihvatilište


U Prenoćištu Sv. Vinka Paulskog u Zadru, koje je prije šest godina otvorio Caritas Zadarske nadbiskupije trenutačno su svoj jedini krov nad glavom pronašli 11-ero zadarskih beskućnika, a prenoćište ima kapacitet za 12 osoba, no jedno mjesto uvijek se čuva za hitni slučaj


Jučer je obilježen Svjetski dan beskućnika. Procjenjuje se da na području Hrvatske živi između 8 i 10 tisuća beskućnika. U Prenoćištu Sv. Vinka Paulskog u Zadru, koje je prije šest godina otvorio Caritas Zadarske nadbiskupije trenutačno su svoj jedini krov nad glavom pronašli 11-ero zadarskih beskućnika, a prenoćište ima kapacitet za 12 osoba, no jedno mjesto uvijek se čuva za hitni slučaj, pojašnjava Mirjana Tadić, dugogodišnja voditeljica socijalne službe i zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa.
Kada je prije šest godina otvoreno zadarsko prenoćište za beskućnike sobe su bile odijeljene za muškarce i za žene, no u njemu su danas samo muškarci.
– Budući da mi imamo status prenoćišta, a ne prihvatilišta, naši korisnici borave u prenoćištu od osam navečer do osam ujutro. No kako dolazi zimsko vrijeme, ne možemo dopustiti da po hladnoći budu na ulici, pa smo im u sklopu poludnevnog boravka osigurali da već od 16 sati mogu doći u prenoćište. Tu oni igraju na karte, gledaju TV i druže se, kaže Tadić koja se pohvalila dobrom suradnjom s korisnicima.
– Kako mi uvijek imamo vjeru u naše korisnike, a oni nas u svim našim akcijama prate, tako smo jednog od njih imenovali koordinatorom poludnevnog boravka u Prenoćištu. Moram reći kako to funkcionira savršeno i to na obostrano zadovoljstvo, govori Tadić napominjući kako su se zadarski beskućnici od ove godine, također uključili i u prodaju časopisa za beskućnike “Ulične svjetiljke”.
Dok veći hrvatski gradovi Zagreb, Split i Rijeka imaju prihvatilišta za beskućnike, Zadar za sada ima samo prenoćište, a obzirom na trenutačno gospodarsko i svako drugo stanje u Zadru, neće ga uskoro ni dobiti.
U Caritasu posebno ističu važnost povremenih donacija Zadrana koji su osjetljivi na ovu problematiku, ne samo beskućnika, nego i svih onih koji su u potrebi. Osim smještaja Prenoćište Sv. Vinka Paulskog svojim korisnicima osigurava svakodnevno tri obroka, kao i pranje odjeće, a beskućnici se, također sve više uključuju u razne aktivnosti, pa su nedavno sami i obojali svoje prenoćište. Veliki je to pomak u odnosu na prije nekoliko godina, rekla je na kraju Mirjana Tadić.