Odagnali misli o starosti, bolestima i malim mirovinama

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Matica umirovljenika Općine Sukošan već tradicionalno organizira proslavu Dana umirovljenika i ujedno na jedinstven način proslavlja Dan neovisnosti. Uz bogat stol, kulturno-umjetnički program i živu glazbu, 130 sukošanskih i debeljačkih umirovljenika u Domu mladeži i vojničkom šatoru ovaj će događaj dugo pamtiti.

- Matica umirovljenika samostalno djeluje već 12 godina i broji više od 180 članova, podsjetio je predsjednik udruge Željko Smolić nakon što je nazočnima čestitao Dan neovisnosti i blagdan Sv. Šime.

Matica umirovljenika kroz razne aktivnosti svojim članovima nastoji poboljšati kvalitetu života.

- Druženja, skrb za prijatelja, izleti, ples, smijeh i pokoja čašica najbolji su lijek za naše nedaće, poručio je Smolić pošto je zahvalio Općini Sukošan i Turističkoj zajednici te sponzorima koji su uz umirovljenike "krivci" za proslavu Dana umirovljenika i Dana neovisnosti.

Dobno najstarija i uz NK Zlatna luka najorganiziranija udruga u Sukošanu ne gubi vrijeme i vrlo je aktivana.

- Naši članovi jedva čekaju zabave i izlete, obišli smo gotovo cijelu Hrvatsku, a bili smo i u Italiji, BiH, Crnoj Gori. Starije generacije su puno skromnije, neopterećeni smo, volimo se zabavljati i družiti, ističe Smolić.

Među nazočnima je bio i sukošanski načelnik Ante Martinac, prvi predsjednik Matice umirovljenika Velimir Kezmić Car, predsjednik bibinjske Matice umirovljenika Nediljko Šimunić Ćopo, predsjednik i tajnik Matice umirovljenika Zadarske županije Milivoj Dujela i Tomislav Pavić i drugi.

- Naši sugrađani starije životne dobi gradili su hrvatsko društvo, omogućili mladima da se školuju i naša je obveza da problemi koje imaju budu u središtu pozornosti, istaknuo je Dujela, dodajući kako je Sukošan odličan primjer aktiviranja osoba starije životne dobi te kako u Zadarskoj županiji ima 23 Matice umirovljenika.

Umirovljenicima je dobre želje za zdravlje i dug život uputio načelnik Ante Martinac.

- Neka naši žitelji u ovakvom veselju i životnoj radosti požive što duže, poželio je Martinac, istaknuvši kako su za Maticu umirovljenika općinska vrata uvijek otvorena.

Umirovljenike je zabavljao Trio bura, a uz pjesme i odličnu atmosferu odagnali su misli o godinama, zdravstvenim tegobama, malim mirovinama.

- Zaboravili smo godine, probleme, bolest i sve ostalo što nosi ovo naše vrijeme i na trenutak smo se kroz priču i kroz pjesmu, na najljepši način vratili u mladost, kazao je vitalni Rajko Martinac Bundilo.

Bilo je prekrasno gledati koliko je još živosti kod sukošanskih 65-godišnjaka, 70-godišnjaka, pa i znatno starijih.

- Sjetili smo se zabava, dragih susreta, svih naših ljubavi i najljepših trenutaka kada smo sreću dijelili s nama najmilijim, istsknuo je barba Božo Vezilj iz sukošanskog zaseoa Makarska.

Ovakve svečanosti bile bi nezamislive bez pjesnika. Umirovljeni prof. književnosti i hrvatskog jezika Zlatko Dinko Pavić, čuvar sukošanskog dijalekta, uz veliki pljesak pročitao je nekoliko pjesama iz svojih zbirki.

- Već na samom početku pjesmama i plesom temperaturu i raspoloženje u Domu mladeži podignuli su članovi KUD-a Debeljak predsjednice Ružice Smolić, nije krio zadovoljstvo Filip Torbarina Deme, dopredsjednik Matice umirovljenika.

Za roštilj su brinuli Niko Pavić Kalić, Frane Torbarina Dika i Dragan Brkić uz pripomoć Neđe Nadinića Šmita i sukošanskog zvonara Marka Peića Pita.

- Za slasni pašta-fažol s pancetom i kobasicom zadužena je brojna i radišna ekipa meštrice Danice Birkić, otkrio je tajnik Joso Gašparović Mede.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika monika
super je to!