Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Lamjani nova zapošljavanja, čak i božićnice

10.10.2016. 22:00
U Lamjani nova zapošljavanja, čak i božićnice


Iako godinama u stečaju, kaljsko remontno brodogradilište Nauta Lamjana d.d., posluje u pozitivi. Prema financijskom izvješću koje je stečajni upravitelj Alein Khan predao Trgovačkom sudu u Zadru koncem kolovoza, na računu škvera bilo je 4,2 milijuna kuna. Khan je pojasnio kako bi prihod bio i veći da je bilo značajnih ulaganja tijekom 2015. godine u osposobljavanje i stavljanje u funkciju osnovnih sredstva za rad, te infrastrukture kao što su kanalizacija, vatrogasni hidranti, elektroormarići i kabeli.
– Ulaganja u sredstva za rad iznosila su oko 1,5 milijuna kuna, ali treba spomenuti da smo stekli primanja od prodaje pokretnina po pravu retencije unovčene za iznos od oko milijun kuna te da je trošak za gume na travel liftu u iznosu od 230 tisuća kuna pao na teret zaštitarske tvrtke Adriatic security d.o.o., napisao je u izvješću Khan dodajući kako je 80 posto uloženih sredstava u škver naplaćeno od drugih poslovnih subjekata putem izjave o prijeboju i zakonskog prava retencije, odnosno prava da se dužniku zaplijeni imovina koju je ostavio dostupnom u škveru i proda radi naplate dugovanja.
Temeljem iznesenog Khan je zaključio kako stečajni dužnik, Nauta Lamjana d.d., može uspješno poslovati i biti financijski stabilan, što jamči ispunjenje obaveza po stečajnom planu koji je nepravomoćno potvrđen te se čeka odluka Visokog trgovačkog suda o njegovu potvrđivanju, no bez obzira na stečajni plan, Khan kaže kako je Nauta Lamjana danas stabilna tvrtka koja može sasvim normalno raditi.
– Ovo ljeto primili smo jednog radnika u radni odnos, a upravo danas obavio sam razgovor s dvojicom mehaničara. Vjerujem kako ćemo do kraja godine obojicu zaposliti jer nam majstori trebaju. Posla ima, sezona je bila zadovoljavajuća, a u prvih sedam mjeseci uprihodili smo 6,9 milijuna kuna. Najviše, 4,8 milijuna kuna, odnosi se na prihod od servisnih usluga. Dva milijuna kuna ostvareno je od velikih objekata, 2.158 kuna ostvareno je od kamata, a 29.355 kuna su izvanredni prihodi, odnosno naknadno naplaćeni otpisani kupci, pojasnio je Khan ističući i kako se u kaljskom škveru prošle godine započeo provoditi projekt Europske unije koji ribarima nudi odštetu za izlazak iz ribarstva, tzv. skraping.
– U sklopu tog projekta lani smo uništili sedam brodova, ovo ljeto još četiri, a dva imamo u najavi za rezalište, kazao je Khan dodajući kako škver nema neku veliku zaradu od skrapinga, no da je opet isplativo. Inače, rezanje brodova izvodi tvrtka Odlagalište Sirovina, u vlasništvu Mihe Zrnića Marinovića, poznatog po nadimku “dalmatinski kralj otpada”, koja je, kako je kazao Khan, jedina specijalizirana tvrtka koja ima certifikat za zbrinjavanje specijalnog otpada kao što su primjerice razne kemikalije, lakirano drvo i slično.
U prilog dobrom poslovanju Khan ističe podatak da je upravo Nauta svojim radnicima proteklih nekoliko godina isplaćivala božićnice te je najavio kako će to učiniti i ove godine.