Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad Zadar gubi dva milijuna kuna za zakup poslovnih prostora?

11.10.2017. 11:02
Grad Zadar gubi dva milijuna kuna za zakup poslovnih prostora?


Stečajni upravitelj tvrtke Tekstil Zadar d.o.o., Ante Vukašina, podnio je Trgovačkom sudu u Zadru izvješće o tijeku stečajnog postupka nad ovom tvrtkom u protekla dva mjeseca.
– Na ispitnom i izvještajnom održanima 14. rujna 2016. godine utvrđene su i priznate tražbine vjerovnika prvog isplatnog reda u iznosu od 142.481 kune i drugog isplatnog reda iznosu od šest milijuna kuna, ukupno 6,2 milijuna kuna. Osporena je tražbina Grada Zadra u iznosu od 2.071.799 kuna koja se odnosi na ugovor o zakupu poslovnih prostora u odnosu na koji je vođen sudski spor, a koji je u prvom stupnju riješen u korist stečajnog dužnika i predmet se trenutačno nalazi na Visokom trgovačkom sudu zbog žalbe koju su podnijeli Grad Zadar i Županijsko državno odvjetništvo, Građansko-upravni odjel. Prvostupanjska presuda bi se mogla potvrditi i stečajni dužnik može dobiti spor pa nije moguće priznati ovu tražbinu, stoji u izvješću stečajnog upravitelja tvrtke Tekstil Zadar gdje se nadalje navodi da se cjelokupna imovina tvrtke u stečaju sastoji od potraživanja po osnovi prvostupanjske presude kojom je usvojen tužbeni zahtjev i utvrđeno da su Ugovori o zakupu poslovnih prostora s Gradom Zadrom ništetni.
– Kako je Grad Zadar podnio žalbu, predmet je na Visokom trgovačkom sudu i tek treba vidjeti što će, kako i kada odlučiti Visoki trgovački sud, ističe Vukašina dodajući kako je u periodu od 1. srpnja do 30. rujna 2017. godine na novootvoreni žiro-račun tvrtke uplaćen iznos od 4.006,10 kuna, a s istog računa da su izvršene isplate u iznosu od 168,40 kuna.
U stavci "radnje koje će se poduzeti u narednom razdoblju", odnosno od 1. listopada do 31. prosinca 2017. godine, Vukašina navodi kako su te radnje definirane Stečajnim planom kojeg je izradio i dostavio Trgovačkom sudu, i koji je u ožujku ove godine prihvatila većina vjerovnika.
– Na Ročištu za raspravljanje i glasovanje o stečajnom planu većina vjerovnika – 100 posto vjerovnika I višeg isplatnog reda i 73,5 posto vjerovnika II višeg isplatnog reda, glasovali su za stečajni plan.
Stečajni dužnik nema nekretnina i razlučnih vjerovnika koji se namiruju iz predmeta (pokretnine i nekretnine) na kojima postoje prava odvojenog namirenja u korist tog vjerovnika. Stoga se stečajni plan odnosi na sve vjerovnike kojima su priznata potraživanja u ovom stečajnom postupku, iznio je u izvješću Vukašina napominjući kako je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske rješenjem donesenim 6. rujna 2017., usprkos žalbama Grada i ŽDO-a, potvrdio osnovanost stečajnog plana.
U zaključku izvješća Vukašina ističe kako u skladu s odredbama Stečajnog zakona očekuje od Trgovačkog suda u Zadru da donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka nad tvrtkom Tekstil Zadar d.o.o., te da sve daljenje radnje u stečajnom postupku ovise o odluci Suda.