Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Daruvarac zatražio odgodu zbog bojazni za pošteno suđenje

11.10.2018. 11:13
Daruvarac zatražio odgodu zbog bojazni za pošteno suđenje


Za danas najavljeno suđenje Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) kojeg se tereti za prijetnju smrću i nanošenje teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Zadranki odgođeno je do donošenja odluke Vrhovnog suda o zahtjevima njegova odvjetnika Andreja Korljana. On je pred sam početak glavne rasprave sucu Tomislavu Šimiću uručio tri zahtjeva zbog kojih traži odgodu – za izuzećem zadarskog suda i premještanjem suđenja na mjesno nadležni sud u Šibeniku te za izuzećem četvoro zadarskih sudaca i to suca Šimića, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, njezine zamjenice Ivane Klišmanić te predsjednika Županijskog suda u Zadru Borisa Babića.
Svoje zahtjeve obrazložio je sumnjom u nepristrano i objektivno suđenje njegovu branjeniku zbog atmosfere javnog linča koji su po njegovu mišljenju prouzročili mediji izvještavajući o događaju. 
– Moj branjenik je u medijima nazivan monstrumom, kretenom i manijakom, a održavani su i prosvjedi pa postoji bojazan da suci zadarskog suda neće moći nepristrano i objektivno suditi u ovom predmetu. Vaše izuzeće tražimo i zbog toga što ste 11. rujna u 11 sati, prije nego je moj branjenik dobio potvrdu o potvrđivanju optužnice i znao da je Vama dodijeljen spis, došli u njegovu zatvorsku ćeliju i pred pravosudnim policajcem i dvoje njegovih cimera mu rekli da ni slučajno on ili njegov odvjetnik ne traže odgodu suđenja. To je kod njega izazvalo bojazan u priliku za pošteno suđenje. Kako o Vašem izuzeću odlučuje predsjednica Općinskog suda, ili u slučaju izuzeća njezina zamjenica, a o njihovu izuzeću predsjednik Županijskog suda, tražimo od Vrhovnog suda i njihovo izuzeće, kazao je Korljan.
Na njegove zahtjeve odmah se očitovao sudac Šimić koji je decidirano odbacio sumnju u pristranost zbog medijskih izvještaja i napisa, dodavši kako se za slučaj zainteresirala cijela Hrvatska te da su mediji izvještavali na nacionalnoj razini, što bi onda značilo da niti jedan sud u Hrvatskoj ne bi mogao suditi u ovom slučaju. Svoj odlazak u zatvor obrazložio je činjenicom da je on određen kao sudac nadležan za obilazak svih koji se nalaze u istražnom zatvoru pa tako i okrivljenika u ovom slučaju. 
– Neistinito je da sam se na taj način obratio okrivljeniku. Ovdje je riječ o očitoj zlouporabi procesnih prava obrane s ciljem opstrukcije kaznenog postupka i donošenja prvostupanjske presude do 14. prosinca, kada istječe mjera obaveznog zadržavanja u pritvoru za optuženog, izjavio je sudac Šimić koji je potom, nakon kratke stanke ipak odgodio ročište dok Vrhovni sud ne donese svoj pravorijek.