Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Festival “Grad u šumi” na Musapstanu

11.10.2018. 09:24


Posljednjih dana pažnju mnogih građana privukla je pomalo  tajnovita kampanja nazvana "Grad u šumi". Bez previše informacija o  konkretnom događaju govori se o odlasku u šumu, kretanju u prirodi,  svježem zraku i ostalim benefitima prirode.
Putem ovih tajnovitih informacija krenuli smo istražiti što se točno  najavljuje i što znači "Grad u šumi".
 – Riječ je o festivalu "Grad u šumi" koji će se održati u park šumi Musapstan u subotu, 13. listopada od 10 do 16 sati. Festival se organizira u  sklopu projekta "Urbane zelene površine – pametni integrirani modeli  za održivo upravljanje urbanim zelenim površinama u svrhu stvaranja  zdravijeg i ugodnijeg urbanog okruženja“, a odobren je unutar 1. poziva  na dostavu projektnih prijedloga iz programa transnacionalne suradnje  Središnja Europa 2014. – 2020., pojasnili su nam organizatori.
Cilj projekta je unaprijediti upravljanje zelenim površinama u funkcionalnim urbanim područjima kako bi ih učinili ugodnijima za život.
U subotu će tako svi građani koji dođu na Musapstan moći uživati u  druženju uz kavu ili pivo, a za najmlađe će biti organizirani brojni sportski događaji, kao što je orijentacijsko trčanje, radionice izrade teglica i  dream catchera, kao i edukativna predstava "Avanture gospodina Otpadića".
Također će biti moguće napraviti body painting, isprobati hodanje na  slacklineu, ali i okušati se u yogi, vježbama disanja i opuštenju.
Ukupna vrijednost projekta je 2.391.306,02 EUR-a od čega Agenciji za  razvoj Zadarske županije ZADRI NOVOJ pripada 140.993,50 EUR-a.  Agencija za razvoj Zadarske županije jedan je od 10 partnera iz 7 srednjoeuropskih zemalja (Mađarska, Austrija, Slovenija, Poljska, Italija,  Češka i Hrvatska).
Kroz projekt će se izraditi i katastar odabranih zelenih površina u funkcionalnom urbanom području Zadra.
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da ponesu dekice te nešto za  prigristi, iako će biti sendviča, te da subotnju špicu na Poluotoku zamijene piknikom u prirodi.