Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

I stranci žele steći znanja o čuvenom Paškom siru

11.10.2018. 18:35
I stranci žele steći znanja o čuvenom Paškom siru


U Siranu Gligora već nekoliko godina dolaze studenti iz svih krajeva svijeta. Uglavnom, radi se o studentima koji svoja znanja kuju stažiranjem u trajanju od nekoliko mjeseci.
Tako su ove godine sa nama dvije studentice iz Francuske – Soline (21) i Edmee (20), točnije grada Angersa na zapadu Francuske, s ESA visokog učilišta specijaliziranog za agrikulturu, agronomiju, znanost o hrani, okoliš, opskrbne lance i marketing.
„Studentice smo općeg smjera znanosti o hrani, a u Siranu Gligora došle smo, naučiti nešto o načinu proizvodnje sireva u Hrvatskoj i poznatog Paškog sira, čija se proizvodnja razlikuje od proizvodnje poznatih Francuskih sireva.“
Koliko dugo ste na našem otoku?
-Tri mjeseca smo na Pagu i uskoro se vraćamo u Angers. Doputovale smo osobnim automobilom, pa smo u kratkom roku uspjele proputovati gotovo cijelu Hrvatsku.
S obzirom da skoro odlazite, kakvi su vaši dojmovi na poslu u Sirani?
-Bilo nam je lijepo, naučile smo puno, upoznali mnogo različitih ljudi, čak nam je i žao što odlazimo.
Treća studentica je Ilknur (24) iz Istambula, Turska, i peta je godina na Odjelu za prehrambenu industriju Sveučilišta u Gaziantepu.
Ilknur, koliko dugo si u Sirani i koliko dugo će trajati tvoje stažiranje?
-U Sirani sam od 25. rujna 2018. i ostajem do veljače 2019. godine.
Koji je tvoj razlog dolaska i odabira Sirane Gligora?
-Moja ideja je bila stažirati negdje u Europi, gdje ima mora, stoga mi se Sirana Gligora na Pagu učinila kao jako dobar odabir. Želim naučiti što više – od proizvodnih procesa do brige o siru jer sve to će mi trebati u profesiji.
Gdje želiš raditi, živjeti nakon završetka studija i stažiranja?
-Prvo želim proputovati Hrvatsku, odraditi staž ovdje, a posao vjerojatno tražiti u Italiji, možda Hrvatskoj, a uvijek mi ostaje opcija povratka u Istanbul.
Do sada je 13 studenata stjecalo svoja prva radna iskustva u Sirani Gligora koja i dalje ostaje otvorena za sve studente iz svih krajeva svijeta. Ovim putem iz Sirane pozivaju i sve studente u Hrvatskoj koji žele obaviti stručnu praksu u njihovoj Sirani da im se jave na mail [email protected].