Krstičević: Zemunik će postati NATO centar izvrsnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Mađarski i hrvatski ministar obrane posjetili 93. zb Zemunik
Povod dolaska mađarskog ministra obrane Tibora Benka je bio završetak obuke troje mađarskih pilota koji se u Zemuniku obučavaju na zrakoplovima Zlin 242 - L
Marin GOSPIĆ
Mađarski piloti s ministrima Benkom i Krstičevićem te generalom Šundovim

Ministar obrane Mađarske Tibor Benko jučer je u društvu hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića posjetio 93. zrakoplovnu bazu Zemunik. Povod je bio završetak obuke troje mađarskih pilota koji se u Zemuniku obučavaju na zrakoplovima Zlin 242 – L. Letačka obuka na avionu ZLIN-242L za troje kandidata koji se školuju za pilote Ratnog zrakoplovstva Mađarske bila je prva obuka inozemnih pilota na avionu ZLIN-242L i prva obuka mađarskih pilota u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, a provodila se u trajanju od šest tjedana. Na istom tipu aviona, obuku osvježenja završila su i petorica mađarskih instruktora.

Benkov posjet počeo je odavanjem počasti hrvatskim žrtvama Domovinskog rata i mađarskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu. Ministri obrane Hrvatske i Mađarske položili su vijence kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" i spomenika poginulima u 1. svjetskom ratu te kod spomen-ploče mađarskim vojnicima poginulima u 1. svjetskom ratu, kao i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tim činom dvojica ministara obrane i umirovljenih generala prisjetili su se svih koji su žrtvovali svoje živote za svoj narod i svoju domovinu.

No posjet Zemuniku bila je prilika da se mađarski ministar upozna s uvjetima u kojima će se obučavati i mađarski piloti helikoptera. Kao što je poznato Krstičević je nedavno u Bruxellesu s ministrima obrane Bugarske, Mađarske i Slovenije potpisao sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program - MSAP) koja će se upravo odvijati u 93. ZB Zemunik.

- Hrvatska i Mađarska su dvije prijateljske zemlje s odličnom obrambenom suradnjom odlučni da tu bazu konkretiziramo. Hrvatska ima vrhunske pilote i odličnu pilotsku školu. Mađarski ministar i mađarski piloti su zadovoljni s obukom koju su ovdje proveli. Krenuli smo s operativnom pripremom za uspostavljanjem NATO obučnog središta. Drugi korak je da Zemunik postane NATO centar izvrsnosti, rekao je Krstičević dodajući da je bilo govora u suradnji vojne industrije, ali i specijalnih snaga i njihovoj interoperabilnosti.

Mađarski ministar izrazio je veliko poštovanje prema poginulim hrvatskim braniteljima, ali se sjetio i onih koji su oboljeli zbog posljedica ratnih strahota. Posebno je naglasio odličnu obrambenu suradnju, gotovo identičan stav o sigurnosnim pitanjima koji bi se već sutra mogao potpisati.

- Naša poruka ovdje je da se ratne tragedije takvih razmjera, koje su se događale na ovom prostorima, ne smiju više ponavljati. U razgovoru s našim kandidatima za pilote čuo sam da su informacije koje su dobili u bazi Zemunik za njih vrlo dragocjene u daljnjem nastavku školovanja. Stoga bih Hrvatskoj izrazio zahvalnost i priznanje. Sljedeće godine kad se ponovno sastanem s ministrom Krstičevićem, moći ćemo potpisati sve stručne dokumente o kojima smo raspravljali, rekao je ministar Tibor Benko.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno