Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Liječnici i pacijenti u pozitivnom šoku izgledom nove Poliklinike!

11.10.2018. 10:37


Zadarska Poliklinika počela je raditi punom parom.
Tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine s radom su započele ambulante Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu, Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Odjela za neurologiju, te Odjela za hematologiju. U  tijeku je priprema za preseljenje i svih ostalih predviđenih odjela.
Nakon preseljenja i početne zbunjenosti i nesnalaženja, kako medicinskog osoblja, tako i pacijenata, sada sve pomalo počinje dolaziti na  svoje mjesto.
Parkiralište je puno automobila, rampe, koje su jedno vrijeme bile izvan funkcije, sada su otvorene, a hodnici su puni ljudi. Nekada gotovo  fantomsko zdanje, sada je počelo živjeti.


Preporodili se
Provjerili smo kako je raditi, ali i doći kao pacijent u novu Polikliniku  kojom nas je proveo Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.
Prilikom našeg obilaska prvo smo posjetili Odjel za fizikalnu medicinu  i rehabilitaciju, koji su donedavno bili u prizemlju Doma umirovljenika  "stisnuti" u malim i derutnim prostorijama na oko 400 četvornih metara. Sada se fizikalna prostire na preko 1.000 četvornih metara, odnosno  ima četiri puta više prostora te je opremljena najnovijom opremom i  aparatima.
– Imamo jako puno prostora i moram reći da smo se preporodili, kako  mi tako i pacijenti. Imamo posebne prostorije za kineziterapiju, elektroterapiju, galvanizaciju, vježbe i slično. Gotovo svaki segment terapije ima  svoju prostoriju, počela je vidno zadovoljna Slavica Kaštela, glavna fizioterapeutkinja. Istaknula je kako moraju nabaviti još neke sitnice, ali je  neusporedivo bolje i ugodnije raditi nego prije.
Promjenu na bolje primijetili su i pacijenti koji su također zadovoljni  novim prostorima.
– Bila sam već u dva navrata na terapiji na Boriku, ali tamo je sve bilo  staro i derutno. Ovdje je sve super. Zaista sam pozitivno iznenađena i  moram priznati kako sam primijetila da su i medicinsko osoblje i liječnici nekako smireniji, zadovoljniji, ugodniji. Valjda tamo nisu bili zadovoljni pa se to prenosilo na pacijente, a sada su zadovoljni i to se osjeti, rekla nam je Savka Pavlović koja je čekala na terapiju.


Nedostaje još aparat za zračenje
Pored fizijatrije posjetili smo i Odjel neurologije u kojem se također  već obavljaju i pregledi.
– Neusporedivo nam je bolje u novim prostorima jer smo prije bili u  prizemlju Zaraznog odjela gdje je sve bilo skučeno, a i sama zgrada je  stara. ovo je zaista pozitivan šok, rekao nam je dr. Ante Tolić.
Na trećem katu zgrade smješten je Odjel za onkologiju i nuklearnu  medicinu čiji su djelatnici i pacijenti također doživjeli veliku pozitivnu  promjenu. Naime, do prije nekoliko mjeseci onkološke ambulante nalazile su se u prostoru izvan bolničkog kruga te su bile skučene i derutne.  Nove ambulante opremljene su udobnim foteljama i stolicama na kojima se onkološki pacijenti mogu odmoriti i čekati na pregld i terapiju.
Osim toga, otvorena je i dnevna bolnica gdje pacijenti mogu svakoga  dana boraviti pod liječničkom skrbi od 8 do 14 sati te primiti kemoterapiju.
– Novi prostori su prostrani i prozračni te je vrlo ugodno raditi. Imamo  dosta mjesta, a i pacijenti su jako zadovoljni jer im je ugodnije, rekla je  Renata Jović v.d. glavne sestre odjela.
I ona i dr. Karuc istaknuli su potrebu kupovine aparata za zračenje, a  koji košta oko 20 milijuna kuna i za kojega se godinama prikuplja novac  kroz brojne humanitarne akcije. Jednom kad se kupi bit će smješten u  podrum nove zgrade Onkologije koja će se graditi na mjestu sadašnjeg  Zaraznog odjela te onkološki pacijenti više neće morati putovati u Zagreb, Rijeku ili Split na zračenje.




Na mjestu Zaraznog gradit će se nova zgrada 
Naime, OB Zadar sprema se rušiti sadašnji Zarazni te na njegovom  mjestu izgraditi novu zgradu na četiri etaže u kojoj će se, među ostalim,  smjestiti Onkologija, Plućni i Zarazni odjel, a zgrada će zračnim mostovima biti spojena s jedne strane s Poliklinikom, a s druge s Internom, kako bi se mogla ostvariti komunikacija i s tim zgradama.
 – Trenutno je u tijeku natječaj te je 12. listopada otvaranje ponuda za  izvođača radova. Izvođač će imati 36 mjeseci za izvođenje radova, te vjerujem da bi do 2020. zgrada trebala biti izgrađena, najavio je Karuc. Istaknuo je kako će se izgradnjom ove zgrade te preseljenjem ambulanti u  nove prostore, kao i u prostore Poliklinike, osloboditi velik broj prostorija  u bolnici.
– Za neke upražnjene prostorije već imamo plan kako ćemo ih iskoristiti, dok za druge još ne znamo. Uglavnom, svi odjeli s deficitom prostora  dobit će dodatne prostore. Tako, na primjer, Patologiji nedostaje prostora, pa će i oni dobiti prostore, a preseljenjem Plućnog oslobodit će se kat  na Pedijatriji te će se i oni moći proširiti na dva kata, najavio je dr. Karuc.


Epruvete će se slati zračnom poštom
Osim izgradnje i preseljenja novih odjela Karuc je najavio i zanimljiv projekt  zračne pošte kojom će se kroz sustave vakumskih cijevi s odjela na odjel slati epruvete s uzorcima krvi te se neće više trebati nositi preko dvorišta.


Preseljeni odjeli
Tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine s radom su  započele ambulante Odjela za onkologiju i  nuklearnu medicinu, Odjela za fizikalnu medicinu i  rehabilitaciju, Odjela za neurologiju, te Odjela za  hematologiju.