Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obuka instruktora pilota seli se iz Zemunika u Češku

11.10.2018. 09:41
Obuka  instruktora pilota  seli se iz  Zemunika u  Češku


U 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik više se neće obučavati instruktori koji obučavaju pilote Afganistanskog ratnog zrakoplovstva. U  ponedjeljak je završio 19. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i  mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (19. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course). Ovo je ujedno i zadnji ciklus  obuke proveden u ovom obliku, a u 2019. godini nastavit će se kroz obuku posada na simulatoru u Češkoj Republici.
Afganistansko ratno zrakoplovstvo prelazi na američke helikoptere Sikorsky UH-60 Black Hawk, a helikoptere Mi8 ruske proizvodnje stavljaju  u drugi plan. Hrvatska također nabavlja UH-60, ali samo dva helikoptera  za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga. Vojni stručnjaci pitaju se je  li se mogla uskladiti nabava ovih helikoptera pa da se ovaj oblik  međunarodne vojne suradnje nastavi. U svom arsenalu Afganistan ostavlja ruske borbene helikoptere M24 Hind, koje je nekad imala i Hrvatska,  pa se zbog toga obuka nastavlja samo u Češkoj.


Posjet iz Mađarske
Uz letačke posade iz Hrvatske, Češke i Mađarske na obuci zrakoplovnih sastavnica sudjelovala je i Republika Slovačka koja je bila je zastupljena sa zrakoplovnim tehničarima koji su usvajali sadržaje iz područja  održavanja helikopterske tehnike.
I ovaj je tečaj bio organiziran u dva dijela. Prvi dio tečaja održan je u  Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade završile obuku na simulatoru  helikoptera Mi-171, a letačka obuka u Zemuniku provedena je na hrvatskom helikopteru Mi-8 MTV i češkom helikopteru Mi-24/35. U sklopu  uvježbavanja češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners)  izveli su iz helikoptera Mi-8 MTV bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina.
Tečaj je posjetilo mađarsko vojno izaslanstvo koje je predvodio zamjenik zapovjednika 86. zrakoplovne baze Szolnok brigadir Tamas Bali koji  je načelniku stožera HRZ brigadiru Michaelu Križanecu, načelniku  stožera 93. zrakoplovne baze pukovniku Borisu Paniću te voditeljima  obučnih ciklusa pukovniku Tomislavu Pušniku i bojniku Eduardu Perkoviću uručio posebna priznanja i zahvalu za doprinos u radu ovog tečaja.


Saveznici i prijatelji
– Došli smo u Hrvatsku kako bismo uputili iskrenu zahvalu HRZ-u za  doprinos u razvijanju programa ove obuke, njegove transformacije kroz  proteklih sedam godina, kao i doprinosu u obuci mađarskih obrambenih snaga u pripremi za međunarodne misije, istaknuo je brigadir Bali.
Pukovnik Panić kazao je kako su kroz provedbu međunarodne obuke  hrvatskih, čeških i mađarskih timova razvijali ne samo odnose partnerstva i savezništva, nego i prijateljstva.
– Iako tečaj nastavlja sa svojim radom u Češkoj Republici u prilagođenom obliku siguran sam kako baza u Zemuniku otvara puno prostora za produbljivanje suradnje o čemu svjedoči i primjer potpisivanja  Sporazuma o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za  obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih  snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP) u 93. zrakoplovnoj bazi koji su 4. listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu potpisali ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije, poručio je  pukovnik Panić.




Pokrenut 2012.
Na kraju obuke svim polaznicima certifikate o završenom osposobljavanju uručio je zapovjednik tečaja bojnik Eduard Perković koji je istaknuo kako se ovaj projekt u svim segmentima pokazao kao izvrstan primjer dobro osmišljenog i nadasve korisnog osposobljavanja letačkih posada za međunarodnu misiju u Afganistanu, a kao posebnu vrijednost istaknuo je kako su predavači izravni sudionici misija te su njihova iskustva više nego dragocjena.
Međunarodni tečaj osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih  posada pokrenut je 2012. sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali  pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore  ISAF, a nastavljen je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica  ovog projekta kroz aktualnu misiju u Afganistanu Odlučna potpora (Resolute Support).
Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu  potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a  (SOCEUR) te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar  NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane".