Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Općina Tkon nova članica Europe Nostre

11.10.2018. 13:30
Općina Tkon nova  članica Europe  Nostre


Općina Tkon nova je članica prestižne organizacije Europa  Nostra kojom predsjeda legendarni operni pjevač i dirigent Placido Domingo!
U društvo više od 250 članica iz 50-ak zemalja Općina Tkon ušla je prije tjedan dana nakon što je u lipnju ove godine zatražila pristupnicu i  poslala dokaze o šest projekata kojima ta mala otočna općina brine o  kulturnoj baštini.


Prijavljeni projekti
– Više od tri mjeseca stručnjaci okupljeni u toj velikoj europskoj organizaciji koja brine o kulturnoj i prirodnoj baštini provjeravali su o kojim  je projektima riječ i u kojoj su fazi provedivosti. Ponosni smo što smo zadovoljili visoke kriterije i ušli u društvo te iznimno važne organizacije, a  još više jer smo jedina otočna općina u Zadarskoj županiji koja se može  pohvaliti članstvom u Europi Nostri. To pred nas stavlja i nove obveze, ali  kako je Općina Tkon uvijek brinula o kulturnom nasljeđu, vjerujem da  će nas ovo članstvo dodatno motivirati, otvoriti nove mogućnosti i  međunarodnu suradnju sa zajednicama koje u zaštiti kulturne baštine  imaju mnogo više iskustva od nas, komentirao je Goran Mušćet, prvi  čovjek Općine Tkon, na čiju je adresu prije nekoliko dana stiglo pismo iz  središnjice Europe Nostre u Haagu.
Među projektima koje su prijavili u pristupnici na prvome je mjestu  veliko arheološko istraživanje potonule venecijanske galije iz 16. stoljeća  kod otoka Gnalića, najznačajnije istraživanje te vrste na Mediteranu. Tu  je i arheološko istraživanje utvrde Pustograd iz 6. stoljeća – saniranje i  obnova te  arheološko istraživanje gomile/crkve sv. Aleksandra na lokalitetu Poljana. Pokrenut je i projekt vraćanja u prvobitno stanje zvonika   Župne crkve sv. Tome Apostola srušenog u savezničkom bombardiranju  1944. godine, pa sanacija i revitalizacija lokaliteta Crnike-Ugrinić dvori iz  16. stoljeća i  opločavanje, vraćanje u prvobitno stanje stare Ulice Kuntrate u središtu mjesta.


Spašavanje ugroženih spomenika i krajolika
– Svi projekti su u tijeku, radovi se odvijaju različitim tempom, ovisno  o materijalnim sredstvima, a sufinanciraju se novcem Ministarstva kulture, Zadarske županije i iz općinskog budžeta. Na arheološkim projektima rade arheolozi s Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica pod vodstvom dr. Irene Radić Rossi i studenti i profesori s Odjela za arheologiju  Sveučilišta u Zadru pod vodstvom dr. Tomislava Fabijanića, pojašnjava  Mušćet.
Europa Nostra osnovana je 1963. godine u Parizu kao paneuropsko  udruženje organizacija civilnog društva koje djeluje u više od 50 zemalja  Europe. Gradovi Dubrovnik i Varaždin hrvatski su predstavnici među  gradovima suradnicima.
Cilj organizacije je spašavanje ugroženih europskih spomenika, mjesta i krajolika u čemu je podupire široka mreža javnih institucija, privatnih tvrtki i pojedinaca. Danas se Europa Nostra smatra glasom civilnog  društva posvećenog očuvanju i promicanju europske kulturne i prirodne baštine.
Inače, dosad je najviše nagrada osvojila Španjolska – čak 64, Velika Britanija 60, a Italija 41.
Do 15. studenoga otvorene su prijave za nagradu Europske unije za  kulturu za 2019. godinu.