Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Radna terapija podiže samopouzdanje, ublažava negativne misli

11.10.2018. 11:36
Radna terapija  podiže  samopouzdanje,  ublažava  negativne  misli


Adolescencija je vrijeme puno fizičkih i psihičkih izazova i,  iako većina mladih iz adolescencije izađe bez značajnih poteškoća, ima i  onih koji se ne mogu suočiti sa svim izazovima odrastanja. Mladi od 14  do 28 godina izloženi su stalnim stresorima, raznim problemima, cyberbullingu, mogu biti zlostavljani, diskriminirani, možda razmišljaju o suicidu… Pomozimo sljedećim generacijama da budu otpornije. Rana intervencija, prevencija, kvalitetnija kurativna skrb je ono što moramo  činiti jer najbrži put do cjeloživotnog zdravlja je dobro mentalno zdravlje, istaknula je Anita Škarica, glavna sestra Odjela psihijatrije Opće bolnice Zadar, jučer na otvorenju izložbe radova štićenika svih ustanova na  području Zadarske županije koje se bave s mentalnim zdravljem.


Slike, figure, pletiva, bočice…
Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja, kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila još 1992. godine, je "Mladi ljudi i  mentalno zdravlje u promjenjivom svijetu".
Slike u najrazličitijim tehnikama, figure, pletiva, ukrasne bočice s maslinovim uljem i likerima i još mnogo različitih rukotvorina popunilo je  zidove Edukativne dvorane Kneževe palače. U organizaciji Odjela za  psihijatriju, u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, ova izložba  već 13 godina okuplja na jednom mjestu radove s radnih terapija u Caritasu Zadarske nadbiskupije, Domu za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru,  Doma za odrasle osobe u Zemuniku, Psihijatrijske bolnice Ugljan, Zavoda za javno zdravstvo Zadar te Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.
Uz predstavnike navedenih institucija, učenika Medicinske škole Ante  Kuzmanića te studenata Odjela za zdravstvene studije, na otvorenju  izložbe je bilo tek nekoliko autora eksponata.
Štićenici Doma za odrasle osobe u Zemuniku, Robert Smojver i Ivica  Radonić ispričali su nam kako im radna terapija ubije vrijeme te da se  osjećaju korisnima kad nešto sami stvore.
– Mi više radimo u poljoprivredi, proizvodimo maslinovo ulje, govori  Robert.
– Imamo prelijep maslinik oko doma, ali ove godine nam baš nisu rodile masline. Beremo i sušimo lavandu, pakiramo je u vrećice pa ih korisnici stavljaju u ormar protiv moljaca, govori Ivica.


Informatizacija i impulsi vezani za agresivnost
Kako je rekla još Škarica, radna terapija korisnicima podiže samopouzdanje, ispunjava kreativni duh osobe, ublažava negativne misli i  čini život produktivnijim. Uz sve nazočne, posebno je pozdravila radne  terapeute i istaknula značaj njihova posla.
Osim glavne sestre Odjela, prisutne je pozdravila i Lorena Peroš, voditeljica Kneževe palače, a izložbu je svečano otvorio dr. Mladen Mavar,  ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan. Na otvorenju su bili još i Bernard  Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, zatim dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, psiholozi Ana Uranija i Mladen Klanac iz Caritasa  Zadarske nadbiskupije te mnogi drugi.
Dr. Mavar se osvrnuo i na mlade koji su glavna okosnica teme ovogodišnjeg Dana mentalnog zdravlja.
– Niz socijalnih promjena u modernom društvu, od promjena u obitelji do onih u široj socijalnoj sredini, determiniraju različite faktore koji  negativno utječu na mentalno zdravlje djece i mladih. Nekad je u obitelji  bilo više članova, živjelo se u većim zajednicama i uvijek se imao tko brinuti o djeci. Danas su djeca više prepuštena sama sebi, internetu, igricama, reklamama… Skloni su, stoga, postati ovisni o novim tehnologijama,  ali zbog različitih poremećaja, anksioznosti, depresije često se događa i  bijeg u druge ovisnosti. Kod mladih dolazi do takvih poremećaja iz različitih razloga, a neki od njih su što se ne mogu ostvariti ili imaju nedovoljnu podršku u obitelji… Također, informatizacija često potencira kod  mladih impulse koji su vezani za agresivnost, kriminal, nasilje… Zdravstvo se uključuje u ovaj problem, ali još uvijek nedostatno, zaključio je dr.  Mavar.