Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U novu kazališnu sezonu 2018./ 2019. s dvije premijere

11.10.2018. 12:20
U novu kazališnu sezonu 2018./ 2019. s dvije premijere


Što donosi nova kazališna sezona 2018./ 2019. Hrvatskog  narodnog kazališta Zadar danas su u okviru konferencije za medije,  održane u foajeu kazališta, javnosti predstavili čelni ljudi zadarskog  teatra: ravnatelj Renato Švorinić, producentica Jadranka Svaguša i direktorica marketinga Nena Ninčević Mandić. Na konferenciji su bili i gosti:  redatelj Matjaž Latin, kostimografkinja Marija Šarić Ban i glumac Dean  Krivačić, protagonisti nove predstave vlastite produkcije HNK Zadar –  "Tarzan" kao i glavna glumica Žana Bumber. "Tarzan" bi premijeru trebao imati uskoro, a nešto više o predstavi okupljene je upoznao redatelj Latin, nakon što je konferenciju otvorio ravnatelj i najavio ne samo  "Tarzana" već i neke druge predstave koje očekuju posjetitelje zadarskog teatra u novoj sezoni. 
– Uz "Tarzana", čija je premijera ove godine, očekuje nas i jedna premijera naredne godine, predstava "Lice" koju režira Zoran Mužić, a u  glavnim ulogama se pojavljuju Jasna Ančić, Davor Jureško, Alen Liverić  i Žana Bumber, informirao je okupljene ravnatelj Švorinić.
Spomenuto, Latin se usredotočio na predstavu koju režira, naglasivši  kako je riječ je jednom drugačijem Tarzanu, suvremenom Tarzanu  smještenom u kontekst potrošačkog društva.
– Nadam se da će predstava biti interesantna gledateljima, da će im  biti i komična no isto tako i poticajna za razmišljanje, zaključio je Latin.
U predstavi glumi Dean Krivačić, kojem je to prva suradnja s HNK  Zadar. Istakao je da se veseli radu na predstavi, posebice suradnji s kolegama koje zna ali poput Žane Bumber nije imao priliku profesionalno surađivati s njima te Liverića kojeg zna iz riječkog teatra.
– Veselim se, tekst je super, posebice u dijelu koji kritizira potrošačko  društvo. Radim s ljudima koje znam, ima dosta šaljivih elemenata no i  stvari koji nas potiču na razmišljanje, rekao je Krivačić.
Svaguša se osvrnula na gostovanja HNK, izdvojivši jako dobar prijem  predstava "Balon" i "Dugo putovanje u noć" gdje god da su ih izvodili.
– Željela bih izdvojiti i predstavu "Ol' smo za jedan dan"  HNK Split, s  kojom otvaramo sezonu, i koja bi, sudeći po kritikama, trebala biti dugo na repertoaru splitskog teatra, predstavu koju sa zadovoljstvom  najavljujem i kod nas, najavila je Svaguša i dodala kako su program  koncipirali tako da bude raznolik i da se svatko može pronaći u njemu.
Producentica HNK Zadar nije zaboravila spomenuti ni Glumačku radionicu zadarskog teatra, najavivši njen nastavak i novu premijeru u  veljači iduće godine.
Radionice će voditi Bumber pa je konferencija za medije bila prilika  da i glumica kaže koju o radionici.
– Prošli put smo se odlučili za predstavu "Specijalna potreba" po istoimenom djelu Lade Vukić, nastojeći "pokriti" onu dječju dob kada  više nisu za kazalište lutaka, a premladi su za većinu ostalog repertoara  kazališta. Ovaj put nastavljamo u tom smjeru i tematiziramo otuđenost  među ljudima, a u središtu radnje će biti internet. Radit će se "Upravljač za ljude", najavila je Bumber.
Direktorica marketinga Ninčević Mandić je, između ostalog, izdvojila  studentsku preplatu, u suradnji s OTP bankom, zatim suradnju s Galerijom umjetnina te najavila i Noć kazališta dok je Marija Šarić Ban, koja  je zaključila konferenciju, izrazila zadovoljstvo što opet surađuje s HNK  Zadar, naglasivši kako je rad na svakoj novoj predstavi novi izazov kojem se kao i obbično jako veseli. Detaljan program HNK Zadar može se  naći na njihovoj službenoj stranici http://www.hnk-zadar.hr.