Gradu heroju odnijeli humanitarnu pomoć, donijeli snažne, emotivne uspomene

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sukošanci u dvodnevnom posjetu Vukovaru
Imamo lijepe i snažne, emotivne uspomene s humanitarno-edukativnog izleta. Ponosni smo na humanitarnu akciju naših učenika i na grad heroj Vukovar koji je u nama još jače i snažnije probudio veliku ljubav prema domovini i istinski ponos i zahvalnost, zaključio je Branimir Peričić
Velimir BRKIĆ
Počast masakriranim civilima i ratnim zarobljenicima na Ovčari

Trideset djelatnika Osnovne škole Sukošan predvođenih ravnateljem Branimirom Peričićem, bilo je u dvodnevnom humanitarno-edukativnom posjetu, hodočašću u hrvatski grad patnje, herojski grad Vukovar. Oni su Osnovnoj školi Čakovci i područnim školama u Berku, Mikluševcima i Tompojevcima uručili humanitarnu pomoć koju su na inicijativu i u organizaciji učiteljice Nevije Pavić, sakupili učenici iz Sukošana i Debeljaka.

Podrumi ratne bolnice, Ovčara, Trpinjska cesta...

- U humanitarnoj akciji prikupljane su razne školske, prehrambene, higijenske i druge potrepštine, koje su uručene Martini Balić, ravnateljici OŠ Čakovci koja broji 76 učenika, kazala je Nevija Pavić.

Uz druženje i prigodni domjenak s djelatnicima OŠ Čakovci razmijeni su i prigodni pokloni.

- Izuzetno emotivan je bio susret sa Željkom Mitrović Jurić, "djevojčicom u plavom kaputiću" koju su u koloni Vukovaraca 18. studenoga 1991. godine četnici i pripadnici JNA protjerali iz grada. Ona je, naime, jedan od simbola progona hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, kao i vukovarske tragedije, inače autorica knjige "Moja rijeka suza", priča Nevija Pavić.

Uz pomoć Marije Mare Fuzul iz Bibinja, koja je organizirala smještaj u Vinkovcima i do u detalja dvodnevni program. U svojevrsnom ratnom turizmu na licu mjesta učiteljima i školskim djelatnicima je omogućeno putovanje kroz ratni pakao Vukovara 1991. godine.

- Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu, 87-dnevna opsada grada. U Koloni sjećanja, pokraj Vodotornja, u podrumima ratne bolnice, na Ovčari, Hangaru, Memorijalnom groblju, Trpinjskoj cesti, srce vam počne lupati kao ludo, ističe Ante Pavić Krasonja.

Prvog dana su obišli centar grada Vukovara i Bijeli križ na ušću Vuke u Dunav, uz posjet dvorcu Eltz, kao i Mjestu sjećanja - Vukovarska bolnica 1991., u znamenitom podrumskom prostoru iz kojega su po padu Vukovara, 18. studenog 1991., odvedeni ranjenici i bolesnici, koji su ubijani na Ovčari, u neposrednoj blizini Vukovara.

Drugi dan uslijedio je posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar, Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, Spomen domu i spomen obilježju na Ovčari. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća predvodili su ravnatelj Branimir Peričić, učiteljica Neda Ročak i učitelj Milivoj Šatalić. Pomolili su se za sve poginule branitelje i civile Vukovara te Domovinskog rata.

Susret s braniteljem i pjesnikom

- Priče o poginulim i masovna grobnica iz koje je ekshumirano 938 tijela i postavljeno 938 bijelih križeva sve nas je potaknulo da češće razmišljamo o ratnim strahotama u tom herojskom gradu, rekao je Miro Pavić, učitelj informatike i tehničkog.

Po obilasku vukovarskih znamenitosti, djelatnici OŠ Sukošan posjetili su i Muzej vučedolske kulture, otvoren prije tri godine. Posjetili su grad Ilok, uz obilazak njegovih znamenitosti, i poznatih Iločkih podruma.

Pun dojmova bio je susret s hrvatskim braniteljem, 100-postonim ratnim vojnim invalidom, piscem i autorom nekoliko zbirki pjesma, Marijanom Almašem Kisom, rođenim u Vukovaru, koji je živio u obližnjim Bogdanovcima sve do ranjavanja 9. rujna 1991., kada je Hrvatsku branio od agresora, a koji sada živi i djeluje u Vinkovcima.

- Marijan Almaš, kao svjedok ratnih zbivanja, detaljno je opisao događaje iz vremena bitke za Vukovar, ali i današnje probleme s kojima su stanovnici Vukovara i obližnjih sela svakodnevno suočeni, istaknula je Mare Fuzul, supruga generala bojnika Mladena Fuzula.

Posjet djelatnika OŠ Sukošan, prvenstveno humanitarne naravi, a potom i edukativne, ne bi bio moguć bez potpore Općine Sukošan te načelnika Ante Martinca, Turističke zajednice Općine Sukošan, kao i Grada Vinkovca.

- Imamo lijepe i snažne emotivne uspomene s humanitarno-edukativnog izleta. Ponosni smo na humanitarnu akciju naših učenika i na grad heroj Vukovar koji je u nama još jače i snažnije probudio veliku ljubav prema domovini i istinski ponos i zahvalnost, zaključio je Branimir Peričić.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)