Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HT PREMIJER LIGA Zagrebačka noćna mora i totalni kolaps uvertira za Osječane

11.10.2019. 08:30


Prvi hrvatski košarkaški derbi odigran u Draženovom domu donio je mnogo veselja Ciboni, dok je na Višnjik donio nove brige za koje i nema toliko vremena, jer već danas Zadrani u 19 sati nastavljaju s HT Premijerligaškim programom, utakmicom u Krešinom domu protiv Vrijednosnice Osijeka. Bit će to 3. kolo nacionalne lige u kojoj zasad Zadar ima po pobjedu i poraz, a večerašnji protivnik nije bezazlen i sigurno polaže nade da je momčad Ante Nazora fizički i psihički izraubana od prethodnog ogleda s Cibonom.


22 izgubljene lopte
A sami osvrt na tu utakmicu u Zagrebu najbolje je započeti Nazorovom izjavom nakon potpunog kraha njegovog sastava u trećoj četvrtini pri vodstvu 51:49. Serija 15:0 Cibosa u nekoliko minuta razbila je sva nadanja da bi se Zadrani za Osječane mogli pripremati s 2-0 na svom kontu, a kad se sve zbroji i oduzme najmanji je problem predstavljao sam poraz od vječnog rivala koliko je zabrinjavajuć bio način kojim su se prezentirali u Draženovom domu.
– Noćna mora. No, ti problemi su počeli malo ranije. Kada obrana ne funkcionira i kada tako gubiš lopte onda je to narušen ritam koji je teško vratiti. Gledam da je ovo bio loš dan, ali ovo se sigurno ne smije ponoviti – kazao je Nazor nakon više nego bolnog poraza koji je pokazao i dokazao da s njegovom momčadi nešto ne štima. Opravdanje, ali mršavo, može se naći u izostanku kapetana Ive Ivanova, no Splićanin je imao 12 igrača na raspolaganju od kojih je tek nekolicina uspjeli zadovoljiti. A kao skupina nikako nisu funkcionirali što najbolje potvrđuju 22 izgubljene lopte koje su bile pretežak uteg u trećoj četvrtini kad je Zadar praktički nestao s parketa, a Cibona uzela ponuđeno.
– Čestitao bih Ciboni na zasluženoj pobjedi, zaista su nas nadigrali. Ušli smo loše u defenzivnom dijelu i to je na startu razigralo protivnika. Kasnije smo tražili ritam, nekako ga našli, pa napadački to i nije loše izgledalo. Međutim, nismo imali disciplinu da lopta ide s jedne na drugu stranu, što nam je bio zaštitni znak. Ušli smo u ludost i u polje protivnika. Imali smo 22 izgubljene lopte, pa je protivnik zabijao lagane poene. U drugom smo poluvremenu doživjeli totalni kolaps – zaključio je trener Zadra svoje viđenje prvog ovosezonskog derbija koji je otišao na stranu Zagrepčana, a već danas njegovu momčad očekuje novi protivnik Vrijednosnice Osijek u čijim redovima je i dijete Zadra, Lovre Bašić.


Povratak Lovre Bašića
Osječani su s Cibonom u 1. kolu odigrali neizvjesnu utakmicu u Zagrebu i izgubili u završnici dok su se u 2. kolu mučili protiv Hermesa i slavili na kraju s tijesnih 72:71. Tradicionalno su Osječani težak i neugodan protivnik, no za Nazora i igrače nakon lošeg ulaza u sezonu više prostora za kiks se jednostavno nema. Iako poraz od Cibone u Draženovom domu kao i poraz u Podgorici ne spadaju u kategoriju kikseva, prezentacija posebno u obrani nimalo ne ulijeva povjerenje kako će se na tom planu temeljito situacija promijeniti. Posebno jer nakon večerašnjeg dvoboja s Osječanima slijedi već u ponedjeljak izrazito bitan ogled kontra Krke koji će već sada u 2. kolu biti lakmus papir svih nadanja na Višnjiku da će se izbjeći prošla sezona u kojoj je opstanak u ABA ligi visio o niti do posljednjih trenutaka.
– Moramo biti puno agresivniji, i na lopti što se tiče bekova i visokih igrača, ali i formiranja strane pomoći. To nam je jedan od gorućih problema. Također se moramo resetirati. Iskoristiti ovu utakmicu da maksimalno proširimo rotaciju. Već u ponedjeljak imamo jako, jako bitnu utakmicu s Krkom kući i trebamo kao novi krenuti u taj susret – kazao je za kraj Nazor.
 




Nazor: Glupavo smo igrali


Trener Zadra na slikovit način je pokušao dodatno objasniti što se to zapravo događalo na parketu Draženovog doma u srijedu navečer. Njegovi igrači su otkazali kontrole i dopustili poigravanje Cibosa s njima. Takav scenarij je za trenere nešto najgore što im se može dogoditi.
– Kada imamo tako isprekidan ritam, kada nismo imali napad ni tečnost u dodavanju, onda nismo mogli ni prijetiti s drugih pozicija. Igrali smo, ne brzo – već brzopleto i ušli u kontra ritam, a onda je to puno povoljnije za protivnika koji se mogao fokusirati na jednog igrača i zatvarati puno više prostora, jer mu ne prijeti opasnost s drugih pozicija. Glupavo smo igrali, to moram kazati!