Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

LIJEČNICI OBITELJSKE MEDICINE: »Dovedeni smo pred gotov čin!«

11.10.2019. 08:55


Dovedeni smo pred gotov čin i u jednu vrlo nezavidnu situaciju. Raspoređeni smo u dežurstva u županijskoj ambulanti za djecu predškolske dobi, od nula do sedam godina, koja radi blagdanima i neradnima danima, a mi nismo pedijatri. To je ambulanta Doma zdravlja s kojim mi nemamo ništa. Privatnici smo, liječnici opće/obiteljske medicine, i imamo potpisan ugovor za koncesiju sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Što ako se nešto dogodi, krene po zlu? Tko će biti odgovoran i kriv?, vidno uznemireni i nezadovoljni situacijom u kojoj su se našli ispričali su nam zadarski liječnici (podaci poznati redakciji op.a.) dodajući kako su se svi oni našli u situaciji da su, ukoliko žele zadržati koncesiju za ambulante opće/obiteljske medicine, bili primorani potpisati aneks ugovoru koji ih obvezuje na dežurstva.
Pojašnjenje o novonastale situacije kojom su liječnici obiteljske medicine dovedeni u nezavidan položaj, a posljedično i oni najmlađi pacijenti kojima bi potencijalno mogla zatrebati njihova pomoć zatražili smo u Zadarskoj županiji, osnivaču Doma zdrvlja i Opće bolnice Zadar.


Dom zdravlja potpisao ugovor s HZZO-om
U odgovoru koji potpisuje ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina, stoji kako je Opća bolnica Zadar osigurala prostor i opremu za rad županijske ambulante-posebno dežurstvo u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece, a koje se nalazi u prostoru bivše ambulante Ortoptike u prizemlju zgrade Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar te da je organizacija rada u smislu radnog vremena, rasporeda liječnika i slično, u nadležnosti Doma zdravlja.
Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek istaknula je kako Dom zdravlja Zadarske županije ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje koji vrijedi od 7. rujna 2019. za organizaciju dvaju timova posebnog dežurstva u djelatnosti opće/obiteljske medicine.
– HZZO je istovremeno poslao aneks ugovora svim koncesionarima s kojima ima sklopljen ugovor u djelatnosti opće/obiteljske medicine temeljem kojeg će im isplaćivati naknadu za rad u posebnom dežurstvu u kojem su prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dužni sudjelovati prema rasporedu koji napravi Dom zdravlja, stoji u odgovoru koji potpisuje Bek, a pojašnjenje zbog čega se krenulo u takvo rješenje problema s nedostatkom pedijatara dao je županijski pročelnik za zdravstvo Bernard Maruna.
Uvodno je naveo kako je Zadarska županija donijela Odluku o lokaciji i provođenju posebnih dežurstava u Zadarskoj županiji koja će se obavljati u djelatnosti opće/obiteljske medicine i to jedno dežurstvo u ambulanti u prizemlju zgrade kirurgije OB Zadar, a drugo u prizemlju zgrade Odjela za pedijatriju OB Zadar.
– Posebna dežurstva provode se u utvrđenom radnom vremenu i to subotom od 15 do 20 sati, nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati.


Napuitak Ministarstva zdravlja
Ministarstvo zdravstva je u pogledu organizacije rada posebnih dežurstava u djelatnosti zdravstvene zaštite djece na području Zadarske županije 23. svibnja 2019. godine dostavilo dopis u kojem je navelo potrebu da prilikom donošenja odluke o broju i vrsti te lokaciji posebnog dežurstva se uzmu u obzir alternativne mogućnosti organizacije posebnog dežurstva koje su dozvoljene odredbama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. To znači mogućnost organizacije posebnog dežurstva samo u djelatnosti opće/obiteljske medicine ili u kombinaciji opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece, vodeći računa o broju ugovorenih zdravstvenih radnika u Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece, mogućnosti poštivanja Zakonom o radu propisanog najvećeg broja sati rada i ostalim bitnim čimbenicima te da sukladno navedenom organizira posebno dežurstvo za vrijeme vikenda i blagdana na održiv, učinkovit i funkcionalan način primjeren konkretnim uvjetima na svom području, stoji u odgovoru pročelnika Marune koji se osvrnuo i na upit o istom problemu koji je Županija uputila Ministarstvu zdravlja 4. listopada 2019. godine. Istaknuo je kako se pri tome vodilo računa o problemu nedovoljnog broja pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje imaju10 ugovorenih od 14 potrebnih timova pedijatara kao i o bolničkoj zdravstvenoj zaštiti gdje je 11 od ukupno potrebnih 18 pedijatara na specijalizaciji.




Tražili alternativno rješenje
– Zamolili smo mišljenje o alternativnoj mogućnosti organizacije posebnog dežurstava u pedijatriji na području Zadarske županije. Odlukom o lokaciji i provođenju posebnih dežurstava u Zadarskoj županiji utvrđena su dva posebna dežurstva u djelatnosti opće/obiteljske medicine. S obzirom na radno vrijeme utvrđeno odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog Napuitak Ministarstva zdravlja
zdravstvenog osiguranja, pitali smo postoji li mogućnost da se kao alternativa u organizaciji posebnih dežurstava na području Zadarske županije omogući Domu zdravlja Zadarske županije ugovaranje posebnog dežurstva u pedijatriji u radnom vremenu nedjeljom od 8 do 14, odnosno od 15 do 20 sati. S obzirom na navedeno, posebno dežurstvo u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece nije organizirano, te se trebaju javiti na hitni prijem Pedijatrije Opće bolnice Zadar, odgovorio je Maruna te je ujedno otvorio i drugo pitanje – zbog čega se nije donijela odluka kojom bi se pedijatri koji rade u svojim ambulantama rasporedili u dežurstva. Oni, naime, imaju obvezu dežuranja subotom u vremenu od 8 do 14 sati, no kako saznajemo od roditelja, neki od njih primaju isključivo samo svoje pacijente.