Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Općina Sv. Filip i Jakov pomogla snimanju filma sa 125 tisuća kuna

11.10.2019. 09:03


Načelnik Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić, u pratnji vijećnice Marijane Mrvičić, nazočio je svečanoj projekciji hrvatskog biografskog filma »General« u Zagrebu priređenog za uzvanike i sve subjekte koji su financijski pomogli realizaciji filma.
Film je prikazan u povodu obilježavanja Dana neovisnosti u glavnom gradu, a do sada ga je pogledalo, prema riječima redatelja Antuna Vrdoljaka, sedamdeset pet tisuća gledatelja otkada je prije dva mjeseca krenuo u kinodistribuciju. Uz film, snimljena je i serija od osam nastavaka.
Općina Sv. Filip i Jakov sufinancirala je snimanje filma sa 125 tisuća kuna.
– Sa zadovoljstvom smo pomogli kao Općina Sv. Filip i Jakov snimanju igranog filma »General«. Između ostalih, sniman je i na području naše općine, na lokaciji mjesnog groblja u Turnju. Jako nam je drago da smo i mi sudjelovali u realizaciji filma koji govori o životnom i ratnom putu generala Ante Gotovine, a koji ujedno simbolizira obranu hrvatskog naroda od agresora i našu borbu za neovisnost, rekao je nakon projekcije filma Zoran Pelicarić.
Redatelj Antun Vrdoljak scenarij je temeljio na knjizi Nenada Ivankovića »Ratnik, pustolov i general«, a u snimanju je sudjelovala i Hrvatska vojska.
»General« govori o životu jednog od najvećih heroja obrane Hrvatske, o fenomenu koji je neopisiv, a na filmskom platnu Antu Gotovinu utjelovio je Goran Višnjić koji se za ovu ulogu pripremao mjesecima proučavajući lik i djelo Ante Gotovine kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost.
Film započinje scenama uhićenja Gotovine s početka prosinca 2005. godine o čemu su izvijestili svi svjetski mediji. Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, te je rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet. Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao u Južnu Ameriku gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel. Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000. godine, a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je i službeno proglašen nevinim.
U filmu se, uz Gorana Višnjića, pojavljuju i ostala velika glumačka imena – Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, Goran Navojec je dobio ulogu generala Bruna Zorice Zulua. Armand Assante glumi djeda Gotovinine prve ljubavi Ximene Dalel dok je uloga Ximene pripala mladoj njemačkoj glumici Jasmin Lord.


 


Poznata lica




Među brojnim uzvanicima u kinu Cinestar u Branimir centru, zamijetili smo velik broj poznatih lica iz javnog i političkog života: Davora Domazeta Lošu, Ljubu Ćesića Rojsa, Zlatka Matešu, Slobodana Prospreova Novaka, Martinu Dalić, Željka Olujića, Slavena Leticu, Josipa Jurčevića, Dragana Despota, Antu Nazora, Zvonimira Hodaka, Josip Radeljaka, Milanu Vuković Runjić, Božu Biškupića, Davora Šterna, Zorana Gopca, biskupa Vladu Košića, ali i predstavnike »sedme sile« Ivanu Petrović, Mislava Togonala, Milana Ivkošića i druge.
 
 


Autentične lokacije


Film »General« snimljen je na autentičnim lokacijama u Kninu, Livnu, Šepurinama, Zadru, Prkosu, Kašiću, Islamu Grčkom, Obrovcu, Škabrnji, Sljemenu, Lučkom, Crnoj Mlaci, Imotskom, Splitu, Pagu, Pirovcu, Turnju, Pakoštanima, na Peruči, u Rijeci, Erdutu, Dalju, Zagrebu i mnogim drugim lokacijama na kojima su se tih ratnih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest.