OTPAD ODLAZI Grit prosijan, čeka se transport, Dikljani mogu odahnuti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Čistoća radi na zbrinjavanju grita iz brodogradilišta
Postupak zbrinjavanja je u tijeku, angažirali smo građevinara koji će grit prosijati i odvojiti ga od zrnatog dijela s obzirom da to nije bilo moguće u stanju u kakvom je bio prilikom vađenja. Potom sljedi njegovo odvoženje, kaže Maračić
Zvonko KUCELIN
Čistoća nije nadležna za brodogradilišni otpad u Zatonu Obrovačkom

Mještani Dikla mogu odahnuti jer opasni grit protiv čijeg su dovoza na deponij ovog ljeta prosvjedovali, konačno će biti zbrinut. Potvrdio nam je to direktor Čistoće, Dragan Maračić, kojega smo pitali u kojoj je fazi rješenje problema koji je podigao na noge javnost Zadarske županije, osobito mještane Obrovca i Dikla. Naime, u zadnjoj je izjavi Maračić najavio:
- Tijekom kolovoza većina je građevinara bila na kolektivnom godišnjem odmoru, ali su neki bili tamo i pogledali, pa sada očekujemo najpovoljnije ponude. Moramo ispoštovati zakonsku proceduru javne nabave, ali vjerujem da će sada to ići brže jer su godišnji gotovi. Najteži je dio posla odrađen, locirali smo grit i izvukli ga te se on sada nalazi u velikom kontejneru nepropusnom sa svih strana. Još se nalazi u Diklu, ali ga ne možemo prebaciti jer je pomiješan sa smećem te ga treba prosijati i onda predati ovlaštenoj građevinskoj firmi. Taj otpad građevinari moraju prosijati, ali ih moramo čekati da se vrate s godišnjih odmora jer oni jedini imaju takvu opremu, kazao je tada Maračić.

Ostaje grit na Bravaru

Jučer smo ga stoga pitali je li grit konačno odvezen ili se još uvijek nalazi na deponiju u Diklu. A evo što nam je kazao o najnovijoj situaciji na terenu:
- Postupak zbrinjavanja je u tijeku, angažirali smo građevinara koji će grit prosijati i odvojiti ga od zrnatog dijela s obzirom da to nije bilo moguće u stanju u kakvom je bio prilikom vađenja. Potom slijedi njegovo odvoženje, pojašnjava Maračić.
Ovdje treba napomenuti kako zadarska Čistoća nema veze sa gritom koji je preostao u dvorištu bivše Tvornice hidrauličnih cilindara na Bravaru. Naime, Maračić je napomenuo kako ova gradska tvrtka nije nadležna za brodogradilišni otpad u Zatonu Obrovačkom budući da su oni zaduženi samo za ovaj dio koji se nalazi na deponiju u Diklu.
Priča oko grita, barem ovog koji se nalazi na deponiju Diklo, time bi trebala dobiti svoj epilog. Poznato je, naime, da su se mještani Dikla digli na noge zbog ovog otpada, jednako kao što su učinili i mještani Obrovca zabrinuti za eko sustav svojega kraja, osobito za krajolike zakonom zaštićene. I dok su ovi drugi bili sretni što su se riješili grita, problem je na kraju prebačen na Dikljane kojima je ovaj »vruć krumpir« uvaljen nakon odvoza grita iz Zatona Obrovačkog, gdje je bio odložen na području nekadašnje Tvornice hidrauličnih cilindara. I sve to unatoč Studiji utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje prema kojoj se ovaj otpad ne bi trebao odlagati u okolišu, osobito ne u ovakvom kakav je onaj obrovački sa zaštićenim područjima.
Stanovnici Zadra, osobito Dikla, sada mogu biti mirni jer je grit odložen u nepropusne kontejnere, pa nadalje ostaje čekati što će biti sa otpadom preostalim u Zatonu Obrovačkom. Mještani Obrovca, pogotovo vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, nadaju se da će i otpad iz kruga bivše tvornice što prije biti uklonjen, pogotovo što su i u Ministarstvu zaštite okoliša obećali zakonitu proceduru kada je u pitanju ovakav otpad.

»Pomrsili« račune vlasniku zagrebačke tvrtke Grit Inter

- Temeljem Zakona o zaštiti okoliša sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja zaprimljeni tijekom javne rasprave moraju biti razmotreni i od strane Savjetodavnog stručnog povjerenstva i od Ministarstva prije donošenja konačne odluke o prihvatljivosti zahvata za okoliš. S tim u vezi Ministarstvo će razmotriti i pristigle primjedbe Grada Obrovca vezano uz spomenutu studiju o utjecaju na okoliš prije donošenja odluke - navode u Ministarstvu.
I Obrovčani i Dikljani na ovaj su način »pomrsili« račune vlasniku zagrebačke tvrtke Grit Inter koji je u Zatonu Obrovačkom htio otvoriti pogon za preradu brodogradilišnog otpada. Ostaje vidjeti gdje će otpad na kraju završiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno